e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Φωτοστιγμές από το 40νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Μαραθώνος Μελίτωνος


Φωτογραφίες: Μάρκος Παπαγεωργίου | Κείμενο: Σπύρος Παπαγεωργίου | 29.1.2017


Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 29ης Ιανουαρίου 2017, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος, το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μητροπολίτη Μαραθώνος κυρού Μελίτωνος.

Στον ίδιο Ναό, που πριν ακριβώς 22 χρόνια, 29 Ιανουαρίου 1995, ο μακαριστός Μελίτων είχε χειροτονηθεί Επίσκοπος, η τραγική συγκυρία σύναξε πολλούς κληρικούς, πνευματικούς αδελφούς και φίλους και πιστούς, στον ιστορικό ναό της Ακαδημίας Πλάτωνος, για να τιμήσουν την μνήμη του. Ο μακαριστός Μητροπολίτης στον ναό αυτό αρχικά διακόνησε, όταν επέστρεψε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά και μετά την εκλογή του σε Επίσκοπο, κράτησε ισχυρούς δεσμούς με τους ενορίτες έως της τελευτής του.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν μαζί του οι Μητροπολίτες Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και Θηβών κ. Γεώργιος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με αφορμή την σημερινή ευαγγελική περικοπή και τη δοκιμασία που υπέβαλε ο Χριστός την Χαναναία γυναίκα, τόνισε ότι «της πρόσφερε ίαση και εκείνη έλαβε χάριν και ευλογία Θεού. Αμείφθηκε η θέληση και η αποφασιστικότητά της, λόγω της πίστης της».

Συνέχισε λέγοντας πως «Πολλές φορές συμβαίνει, κάποιος να μη βρίσκει την ανταπόκριση από τους άλλους ανθρώπους, από τον Θεό όμως αποκλείεται να απορριφθεί η επιμονή του. Γιατί εκεί δοκιμάζεται η πίστη του». Έκλεισε λέγοντας πως «Κανένας, ο οποίος εναπόθεσε την ελπίδα του στον Θεό, δε βγήκε χαμένος».

Λίγο πριν την απόλυση, τελέστηκε το μνημόσυνο με την συμμετοχή επίσης των Μητροπολιτών Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και Γουϊνέας κ. Γεωργίου. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, πνευματικός αδελφός και χειροτονητής του μακαριστού Μελίτωνα, τόνισε χαρακτηριστικά πως «Ο Θεός τον αντάμειψε αν και ο ίδιος, πικράθηκε πολύ από τους ανθρώπους» ενώ μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Το σπίτι του Μπανάτου που ξημερώθηκε σε... λίμνη [+video]

Τι μπορεί κανείς να δει όταν συμβαίνει πλημμύρα!!! Σκηνές απείρου κάλλους, με πάσα έννοια! Σε αυτήν εδώ την δημοσίευση ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού εν Βανάτω της Ζακύνθου, μετά την ολονύχτια βροχή, ξημερώθηκε σε λίμνη!... Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ψυχραιμία (τι περισσότερο να κάνεις, άλλωστε) και κάποια στιγμή τα ύδατα χαμηλώνουν... Ο αναγνώστης μας και ιδιοκτήτης κ. Β. Μ. θέλησε να μας κάνει κοινωνούς της εμπειρίας του. Ιδού, το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό! 


Μαίνεται η καταστροφική φωτιά στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας


Εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην ιερά μονή της Βαρνάκοβας Ναυπάκτου, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να μην υπάρξει επέκτασή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στο σημείο όπου υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, οι οποίες απομακρύνθηκαν έγκαιρα και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απομακρύνθηκαν έγκαιρα ιερά κειμήλια πριν φθάσουν οι φλόγες στο σημείο, που φυλάσσονταν στην μονή.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που αποτελούνται από εννέα οχήματα με 20 άνδρες κατάφεραν να μην φθάσουν οι φλόγες στο κυρίως κτίριο της μονής, αλλά και στην δεξαμενή υγραερίου που υπάρχει στο μοναστήρι.

Στην ιερά μονή βρίσκεται ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ενώ όσον αφορά στην έκταση των ζημιών, η καταγραφή θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς.

Σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, την έρευνα έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

πηγή: THETOC

Η Κυριακή 29.1.2017 στο Φανάρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ . Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 29ης Ἰανουαρίου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.

* * *

Α. Θ. Παναγιότης Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν:

- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου κ. Θεόκλητον, συνοδευόμενον ὑπό τῶν Κληρικῶν τῆς Ἐπαρχίας αὐτοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν κ. Ἰγνατίου Ριγανᾶ, Γεν. Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου, κ. Λεοντίου Καρίκα καί κ. Δωροθέου Ζέρβα.


- Τόν Ἐντιμολ. κ. Δημήτριον Δημητριάδην, Ἄρχοντα Ἀκτουάριον, Ἰατρόν, ἐξ Ἀθηνῶν, καί τόν Ἐντιμ. κ. Ἰωάννην Πούλιον, Οἰκονομολόγον, ἐκ Σερρῶν.   


Κυριακή της Χαναναίας, εν μέσω πλημμυρίδος, στο Μπανάτο Ζακύνθου
Ολίγοι κατάφεραν σήμερα (29 Ιανουαρίου 2017) να φθάσουν έως τον Ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, εξαιτίας της πλημμυρίδος, η οποία ενέσκηψε ξανά στην περιοχή μας από χθες το βράδυ, κυρίως στα καμποχώρια, δυσκολεύοντας αφάνταστα (ή και απαγορεύοντας) την πρόσβαση για εκκλησιασμό. 

Μολοντούτο, όσοι κατορθώσαμε να φθάσουμε στην Ευχαριστιακή Σύναξη, μνημονεύσαμε σήμερα -συν τοις άλλοις- δύο εξέχοντες Ιεράρχες, οι οποίοι έχουν περάσει στην Αιωνιότητα: Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο (εννέα έτη μετά την εκδημία του) και τον αοίδιμο Μητροπολίτη Μαραθώνος Μελίτωνα (40 μόλις ημέρες από την κοίμησή του). Ας έχουμε την ευχή και των δύο εκκλησιαστικών πατέρων!...

Έψαλαν κατανυκτικά οι Ιεροψάλτες του Ναού κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, ενώ ομίλησε επίκαιρα για την επίμονη υπομονή της Χαναναίας ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης.

[Φωτογραφίες: Κώστας Μπουργάνης]