e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Σαμπεζύ επισκέφτηκε την Κ/Πολη
Επί τη ευκαιρία των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Σαμπεζύ επεσκέφθη την Κωνσταντινούπολη από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουνίου. Τους φοιτητές του Ινστιτούτου συνόδευαν, ο Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, ο Θεοφ. Επισκόπος Λαμψάκου κ. Μακάριος και οι Καθηγητές του Ινστιτούτου, Παν. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ και Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής. 

Ο Παναγιώτατος δέχθηκε στην αίθουσα του Θρόνου τούς μεταπτυχιακούς φοιτητές και εξέφρασε τη χαρά του επειδή με την προσκυνηματική τους επισκέψη στην Κωνσταντινούπολη είχε την ευκαιρία να τους δει εκ νέου, αυτή τη φορά εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας. Ο Παναγιώτατος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες για την επίσκεψη αυτή, και συνεχάρη τον Σεβ. Προϊστάμενο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και τους Ελλογιμώτατους Καθηγητές, διότι με τη συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα τους οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να καταρτίζονται όχι μόνο θεολογικά, αλλά και λειτουργικά. Συγχρόνως, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο γεγονός των συγκινητικών στιγμών που έζησε στο Σαμπεζύ τον Απρίλιο κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν προς τιμήν του επί τη συμπληρώσει της εικοσιπενταετίας από την εκλογή τής Παναγιότητός του στον Πάνσεπτο Οικουμενικό και Αποστολικό Θρόνο, καθώς επίσης και για τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Ορθοδόξου Κέντρου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου και των είκοσι χρόνων από την ίδρυση του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον του για την πορεία των σπουδών των φοιτητών και ευχήθηκε να αυξάνει η πρόοδός τους για να καταστούν τίμιοι εργάτες τής Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το προσωπικό ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου προς το επιτελούμενο σημαντικό έργο στο Ορθόδοξο Κέντρο και στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο καθώς επίσης και την ευγνωμοσύνη αυτού και όλων των συνεργατών του για τις επιδαψιλευόμενες Πατριαρχικές παρακαταθήκες και την «εν αγάπη πατρικη» εκδηλουμένη εμπιστοσύνη στο επιτελούμενο ιερό και σημαντικό έργο του Ινστιτούτου για τον καταρτισμό ικανών στελεχών για την αποστολή τής Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο. Έπειτα, ο Σεβ. παρουσίασε τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Ινστιτούτου από τις διάφορες χώρες (Ελλάδα, Καναδά, Ρωσία, Λευκορωσία, Σερβία, Γεωργία). 

Εκ μέρους των Μεταπτυχιακών Φοιτητών απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Στυλιανός Παπαλεβυζάκης, από την Εκκλησία τής Κρήτης, ο οποίος εξέφρασε τα ευγνώμονα συναισθήματα όλων των παρισταμένων συναδέλφων του προς τον Παναγιώτατο, διότι με την ευλογία και μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχου τούς δόθηκε η ευκαιρία τής εμβάθυνσης στην επιστήμη τής Θεολογίας μέσα από την Ορθόδοξη Παράδοση και μέσα από τη γνωριμία των θεολογικών παραδόσεων των άλλων χριστιανικών ομολογιών. Εν κατακλείδι ο κ. Παπαλεβυζάκης είπε ότι «μέσα από αυτό το απαιτητικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών γίνεται συνεχώς αισθητότερη σε όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες η παρουσία νέων θεολόγων, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία όχι μόνο για την άρρηκτη σχέση Εκκλησίας και Θεολογίας στην Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά και για την καλή προβολή της στους εγγύς και στους μακράν. Τούτο το οφείλουμε εις Υμάς, Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, και Σας διαβεβαιώνουμε αυτή την στιγμή ότι προσευχόμαστε καθ’ ημέραν στον Δωρεοδότη Κύριο να Σας χαρίζει αδαμάντινον υγεία και έτη πολλά, για να πηδαλιουχείτε το νοητόν σκάφος τής Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς δόξαν του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού». 

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του Πατριάρχου, εκκλησιάσθηκαν στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Βαλουκλή) το Εσπέρας του Σαββάτου 10ης Ιουνίου, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και την πρωία τής Κυριακής στον Πατριαρχικό Ναό τού Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι όπου έλαβε χώρα η Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία για τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου. Μετά τη Θεία Λειτουργία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές προσήλθαν ως προσκεκλημένοι στην τράπεζα, η οποία παρετέθη για τα πατριαρχικά ονομαστήρια. 

Η επίσκεψη στην Πόλη συνδυάστηκε, κατά τα καθιερωμένα, και με την επίσκεψη των φοιτητών στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, ήτοι στον Ιερό Ναό τής του Θεού Σοφίας, στην Ιερά Μονή τής Χώρας, στην Παναγία των Βλαχερνών και στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή τής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και η περιώνυμος Θεολογική Σχολή. Τους φοιτητές υπεδέχθη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τους παρουσίασε το επιτελούμενο σε αυτήν έργο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επαναλειτουργία τής Θεολογικής Σχολής Χάλκης. 

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έτυχαν τής φιλοξενίας του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ινστιτούτου, για τα θέματα των Διπλωματικών Εργασιών (Master) των φοιτητών και για την εμπειρία που αποκομίζουν όταν έρχονται σε επαφή με τη Ρωμαιοκαθολική και την Προτεσταντική θεολογική παράδοση στα Πανεπιστήμια Φριβούργου και Γενεύης αντίστοιχα. 

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου οι μεταπτυχιακοί φοιτητές επεσκέφθησαν την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης αυτής Γέρων κ. Αθανάσιος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Ορθοδόξου Κέντρου και Μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου τού Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου. Ο Σεβ. Γέρων, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή τους, η οποία είναι πλέον παράδοση. Αναφερόμενος στο ακαδημαϊκό έργο που επιτελείται στο Ορθόδοξο Κέντρο του Σαμπεζύ ανέλυσε τα οφέλη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, τα οποία παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αποκτήσουν οι απόφοιτοί του την ανάλογη εκκλησιαστική και πανεπιστημιακή κατάρτιση για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τής Εκκλησίας και της σύγχρονης πραγματικότητας. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Γέρων παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των μεταπτυχιακών φοιτητών.


Επίσκεψη Μελών του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στο Φανάρι
Με την ευθύνη του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, ως Προέδρου, του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ως Γραμματέως, του κ. Βασιλείου Τζέρπου, ως Μέλους του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και 15 μελών του Δ. Συμβουλίου της Ενώσεως Επιστημόνων του Ι. Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε τριήμερη, επίσημη, προσκυνηματική επίσκεψη από 10 έως 12 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το προσκυνηματικό αυτό ταξίδι έγινε με τις Ευλογίες του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συνδυάστηκε με τα Σεπτά Ονομαστήρια (11/06) του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Την οικονομική δαπάνη κάλυψαν ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και η κ. Αικατερίνη Μούσμπεχ, Γ. Διευθύντρια του Ταξιδιωτικού Οργανισμού MIDEAST TRAVEL (Αθήνα).

Κατά την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 10 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Δωδώνης και τα Μέλη της Αποστολής ξεκίνησαν την προσκυνηματική περιήγηση από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί έγιναν ενθέρμως δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου, όπου υπέβαλαν τα σέβη τους, ευχήθηκαν στον Παναγιώτατο για την ονομαστική εορτή Του και του προσέφεραν συμβολικά δώρα, μεταξύ των οποίων και ένα DVD της επιτυχούς εκδηλώσεως για την «Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως 1453» που έλαβε χώρα την 31η Μαΐου 2017 στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπολέως Αθηνών προς τιμήν του Πατριάρχου.

Ο Παναγιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη αρχικά τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την κατ΄ έτος παρουσία του στα ονομαστήρια Του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής εκλεκτών φίλων και πιστών εξ Ελλάδος και επαίνεσε τον Αρχιμ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο τόσο για την εργασία του στον νευραλγικό τομέα της αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και στο επιτελούμενο ενοριακό έργο ευθύνης του στο Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου -Ηλιουπόλεως το οποίο διακριτικά παρακολουθεί και ευλογεί.

Ο Παναγιώτατος προσέφερε στον π. Σπυρίδωνα ως ευλογία τον αναμνηστικό επιστήθιο Σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που έλαβε χώρα στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο (2016), στα δε λοιπά μέλη της Αποστολής αναμνηστικό δώρο της επισκέψεως τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, ενώ, τέλος, προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Δωδώνης και όλα τα Μέλη της Αποστολής να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν Του.

Στη συνέχεια η Αποστολή συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Πατριαρχών. Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017, ημέρα της εορτής των Αγ. Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, τα Μέλη της Αποστολής συμμετείχαν στη Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χοροστάστησε ο εορταζόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρακάθισαν στην επίσημη εορταστική Πατριαρχική Τράπεζα. Το βράδυ της ίδια ημέρας ξεναγήθηκαν κάνοντας μικρή κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

Την επομένη, Δευτέρα 12 Ιουνίου επισκέφθηκαν τη Μονή της Χώρας με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, την Αγ. Σοφία και τα γύρω από αυτήν μνημεία, τον Ι.Ν. Παναγίας των Βλαχερνών, την Μικρή Αγ. Σοφία, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, και άλλα Βυζαντινά και ιστορικά μνημεία της Πόλης. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Ομάδα της αποστολής επέστρεψε στην Αθήνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί εν Ζακύνθω για την 300ετηρίδα Μετακομιδής Αγίου Διονυσίου (1717-2017)


[Φωτογραφίες Αρχείου από την Πατριαρχική Επίσκεψη στη Ζάκυνθο. το 2003. Όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις ξαναδείτε, πάντα στο Νυχθημερόν, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.]

Επιβεβαιώθηκε χθες η έλευση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, για δεύτερη φορά στη Ζάκυνθο, τον ερχόμενο Αύγουστο 2017, για να συμμετάσχει στην προετοιμαζόμενη 300ετηρίδα παρουσίας του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στο νησί μας. Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι η Μετακομιδή του Αγίου μας από τα νησιά Στροφάδες (όπου και ο τόπος της ταφής Του) στη Ζάκυνθο συνέβη στις 24 Αυγούστου 1717. 

Η πρόσκληση προς τον Προεστώτα της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας είχε υποβληθεί προφορικά, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, διά του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, κατά την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Θρόνου, τον περασμένο Νοέμβριο 2016. Όμως η απάντηση εκκρεμούσε μέχρι τώρα, οπότε, κατά την προχθεσινή εορταστική σύναξη των πατριαρχικών Ονομαστηρίων στο Φανάρι, επισημοποιήθηκε ο ερχομός Βαρθολομαίου στο νησί, τιμώντας για δεύτερη φορά στην Πατριαρχία του, μετά 2003, με τη φυσική παρουσία του, τον αγαπημένο Άγιο της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας. 

Έτσι, σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, ο Πατριάρχης του Γένους, μετά την επίσημη Λειτουργία για τα Εννιάμερα της Παναγίας, από την Προύσα θα ταξιδέψει αεροπορικώς απευθείας για Ζάκυνθο, όπου θα προστεί στις εορταστικές-λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Προστάτη της Ζακύνθου (Εσπερινό και Λειτουργία). 

Κατά την εν λόγω 300ετηρίδα αναμένονται να παραστούν και άλλες εκκλησιαστικές (και όχι μόνο) προσωπικότητες, περί των οποίων έπονται άλλες ανακοινώσεις, μόλις οριστικοποιηθούν.

π. Π. Κ.