e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η λιτάνευση της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (ή Μερτιώτισσας) στην πόλη της Ζακύνθου


Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων και Τιμίου Προδρόμου, βράδυ Κυριακής, 24ης Σεπτεμβρίου 2017. Εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης ή Μερτιώτισσας. Περίπυστη Εικόνα Της φυλάσσεται στον εν λόγω Ναό. Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή πολλών θιασωτών των πατρικών παραδόσεων του τόπου. Την πρωτοβουλία για την αναβίωση της λιτής αυτής στα πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού Ζακύνθου είχε ο νέος Εφημέριος Μέγας Οικονόμος Διονύσιος Τσουκαλάς. 
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]
Κυριακή Α΄ Λουκά 2017 στον Ναό της Αγίας Μαρίνης Εκάλης


Πρωί Κυριακής Α΄ Λουκά, 24ης Σεπτεμβρίου 2017, εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, της Αγίας Πρωτομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης και του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Το Νυχθημερόν εκκλησιάστηκε σήμερα στον περίλαμπρο Ενοριακό Ναό της Αγίας Μαρίνης Εκάλης

Με άδεια και ευλογία του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτης Καποδίστριας, συλλειτουργούντων των δύο ευγενικών Εφημερίων Πρωτοπρεσβυτέρων Νικολάου Μωραΐτη (γόνου Ζακύνθου) και Γεωργίου Τσιμπουξή. Έψαλαν κατανυκτικότατα ο Πρωτοψάλτης κ. Αγγελής Δουρίδας και ο Λαμπαδάριος κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, με τους βοηθούς τους. 

Στο τέλος, ο π. Νικόλαος παρουσίασε στο πυκνό εκκλησίασμα τον εκ Ζακύνθου καλεσμένο του, συν-αδελφό και φίλο, εκφράζοντας την εκ βαθέων χαρά του για την ευλογητή αυτή συγκυρία. Ο π. Παναγιώτης, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Κύριλλο, τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Κηφισίας π. Χρήστο Κυριακόπουλο, τους αδελφούς Εφημερίους του Ναού για την δοχή και την εν γένει καλοσύνη τους, ομίλησε δι' ολίγων προς το εκκλησίασμα για την αναγκαιότητα της συνάντησης και κοινωνίας εν αγάπη και ομοφροσύνη όλων των μελών του Κυριακού Σώματος, κάθε φορά που τελείται θεία Λειτουργία και το γεγονός των γενονότων, ήτοι η Θεία Ευχαριστία, είτε τελείται σε λαμπρό ναό -όπως αυτός της Αγίας Μαρίνης-, είτε στις αφρικανικές καλύβες ή όπου αλλού ανά τον κόσμο

Μετά το πέρας του Ιερατικού Συλλείτουργου, στην αίθουσα τελετών και συνάξεων του Ναού, παρετέθη πλούσιο κέρασμα για τους ιερείς και τους εκκλησιασθέντες, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ο ελλογιμότατος κ. Ηλίας Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ. Σημειωτέον, ο  κ. Οικονόμου εξέφρασε μεγάλη χαρά, ότι μετά από χρόνους πολλούς ξανασυνάντησε τον π. Παναγιώτη, παλαιό φοιτητή του.

[Φωτορεπορτάζ: Βασίλειος Παπαγεωργίου]


Η εορτή της Μυρτιδιώτισσας 2017 στα Κύθηρα. Αρχιερατικός Εσπερινός, Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Λιτανεία [6ωρη μετάδοση, Ionian Tv]

 Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017, στο νησί των Κυθήρων 

23-9-2017, ὥρα 7μ.μ. Ἀκολουθία Μεγάλου Ἀρχιερατικοῦ Ἑσπερινοῦ εἰς τό νέον Καθολικόν τῆς Μονῆς, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξῶν καί Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου καί συγχοροστατούντων τῶν παρισταμένων Ἱεραρχῶν.


24-9-2017, ὥρα 7 π.μ. Ἀκολουθία Ὄρθρου καί ἐν συνεχείᾳ Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Καισαριανῆς, Βύρωνος καί Ὑμηττοῦ κ. Δανιήλ. 
 24-9-2017, ὥρα 10.45 π.μ. Ἱερά Λιτάνευσις τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ πέριξ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ.