e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πατριαρχικής επιστολής το ανάκρουσμα

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ από το Αννόβερο της Γερμανίας


Βρήκαν ευκαιρία πάλι κάποιοι να πετροβολήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με αφορμή μια επιστολή που απηύθυνε προς τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Δεν θα μπούμε βέβαια στη διαδικασία του σχολιασμού αυτής της επιστολής για τον απλούστατο λόγο ότι, μέχρι σήμερα ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας τα θέματα που αφορούν και αυτόν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο δείχνουν υπευθυνότητα, αίσθηση του χρέους του, συνειδητοποίηση του υψηλού αξιώματός του, το αμετακίνητο της πίστεώς του και το θυσιαστικό πνεύμα που τον διακατέχει. Όλα αυτά και άλλα πολλά παρόμοια αποδεικνύονται περίτρανα από το σθένος με το οποίο ενεργεί. Κάθε καλοπροαίρετος και σώφρων παρακολουθώντας λίγο την σταυρική πορεία του θα καταλάβει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν "μασάει" τα λόγια του και γενικώς δεν "μασάει". Μοναδικό του μέλημα και σκοπός είναι το συμφέρον της Εκκλησίας και προκειμένου να προασπίζει αυτό το πολύπτυχο εκκλησιαστικό συμφέρον μένει έξω από φιλίες, συγγένειες, συμπάθειες και κάθε είδους συμφέροντα και αυτό το έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα με τις ενέργειές του, με την συνολική στάση του. 

Τώρα γιατί αυτό το μέλημά του κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν πλημμέλημα και πολλές φορές το παρουσιάζουν και σαν έγκλημα αυτοί μόνο ξέρουν. Αυτοί που θεωρούν την Εκκλησία ιδιοκτησία τους μοναδική και που μόνο αυτούς που εγκρίνουν αυτοί μπορούν να είναι μέλη της. Αυτοί που ασχολούνται με το "κάρφος" στα μάτια των άλλων και δεν τους νοιάζει καθόλου για την "δοκό" που έχουν στα δικά τους. 

Μετά από τόση εμπειρία που έχει αποκτήσει ο Οικουμενικός, μετά από τόσους αγώνες και αγωνίες ξαφνικά λέτε να αποφάσισε πώς να σκανδαλίσει τον κόσμο; Δεν είναι ούτε άπειρος ούτε ανεύθυνος και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Δεν είναι όμως και υποχρεωμένος κάθε φορά να δίνει εξηγήσεις για τις ενέργειές του. Άλλωστε αυτό κανένας πιστός, κανένα συνειδητό μέλος της Εκκλησίας δεν το απαιτεί από τον Οικουμενικό. Έχει Σύνοδο, έχει Ιεραρχία του Θρόνου που μπορούν να τον ελέγξουν αν χρειαστεί. Όμως αυτοί οι κάποιοι δεν έχουν λένε εμπιστοσύνη σε κανέναν από όσους σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συγχρωτίζονται και συναγελάζονται μόνο με αυτούς που κρατούν ως ιστορική ανάμνηση τα πρώτα, πολεμούν τα δεύτερα και ονειρεύονται τα τρίτα και ο νοών νοείτω! 

Πληρωμένοι κονδυλοφόροι είναι κάποιοι και ας προσποιούνται πως αγωνιούν για την Εκκλησία. Συμφέροντα άλλων εξυπηρετούν. Και αυτό φάνηκε περίτρανα, ιδιαίτερα από την στάση που κράτησαν και κρατούν απέναντι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016. 

Όπως παραπάνω γράψαμε επειδή ο Οικουμενικός Πατριάρχης γενικώς δεν "μασάει", αυτό θα το πληρώνει πάντα. Δεν θα τον αφήσουν ήσυχο μέχρι να τον δουν να λυγίζει. Όμως ματαιοπονούν γιατί έχει αποδείξει πως πρόκειται για "σκληρό καρύδι". Ακούραστος, συστηματικός, εργατικός, αφοσιωμένος σε αυτό που τον έταξε ο Θεός και η Εκκλησία περισσότερο τους κουράζει όλους αυτούς, παρά που τον κουράζουν. Εκτός όμως αυτών είναι και κάτι άλλο, που και αυτό το γνωρίζουν οι πολέμιοί του και θλίβονται. Είναι η αναγνώριση και η αποδοχή που έχει, μα πιο πολύ η εμπιστοσύνη και η αγάπη που του δείχνουν και του προσφέρουν απλόχερα τα πνευματικά του παιδιά ανά την υφήλιο. Αυτό κι αν ενοχλεί! 

Να γνωρίζουν όλοι αυτοί, πως όσο εντείνουν τον πόλεμο εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη, τόσο αυξάνεται η εμπιστοσύνη και η αγάπη όλων μας απέναντι του. Γιατί πώς να το κάνουμε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα καρποφόρα δένδρα πετροβολούν. Και ο Πατριάρχης μας είναι δένδρο, καλλίκαρπο και αείκαρπο. Ας λένε κάποιοι για "ιστορική και συμβολική αίγλη του Πατριαρχείου". Πού θα πάει θα το συνηθίσουν, ότι πρόκειται για αίγλη ιστορική μεν, αλλά ταυτοχρόνως και διαρκή και ουσιαστική. 

Η πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη μας είναι μεν σταυρική, θα οδηγήσει όμως στην ανάσταση. Και τότε όλοι αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους αλαλάζοντες: "ότι εβλασφήμησεν", θα 'ρθει η ώρα που "ως εκλείπει καπνός" θα εκλείψουν, θα εξαφανισθούν κατώδυνοι και καταντροπιασμένοι, αν βεβαίως έχουν λίγη τσίπα πάνω τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: