e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Ο Σταυρός βοηθός μας για να πετύχουμε το "καθ' ομοίωσιν"

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) 
11 Μαρτίου 2018 
(Μαρκ. η΄ 34 - θ΄ 1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Φοβερές οι δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει καθημερινά στην ζωή του ο κάθε Χριστιανός, αλλά το όφελος μέγιστο και αιώνιο! Ο άνθρωπος καλείται ν’ απαρνηθεί πλήρως τον παλαιό εαυτό του, τον «παλαιό άνθρωπο της απάτης», ο οποίος υπήρξε υποχείριο της αμαρτίας και του Διαβόλου, και να ακολουθήσει τον Σωτήρα Χριστό. Να ξεφύγει από τα πάθη και τις κακίες, που αμαυρώνουν το «κατ’ εικόνα» του ανθρώπου και τον εμποδίζουν να πετύχει το «καθ’ ομοίωσιν».

Και για να το πετύχει αυτό ο καθένας από μας, καλείται να σηκώσει αγόγγυστα  τον Σταυρό του και να ακολουθήσει τον Χριστό, μιμούμενος τον Κύριο, ο οποίος σταυρώθηκε για εμάς. Να αντιμετωπίσει με χριστιανικό θάρρος και δύναμη τις αντιξοότητες και τα δυστυχήματα της ζωής. Να μην πτοείται, ούτε να δειλιάζει ενώπιον των διώξεων και των ασεβών χλευασμών και ειρωνειών κάποιων συνανθρώπων του.

Αντίθετα, χρειάζεται να οικτίρει τους χλευαστές του και να αγωνιά γι’ αυτούς. Διότι τελικά, αν δεν βοηθηθούν ώστε να επανέλθουν στον σωστό δρόμο, θα χάσουν την σωτηρία τους, αποστερημένοι της χάριτος του Θεού. Γιατί ακόμη κι αν κατέχουν τα πλούτη και την δόξα του κόσμου όλου, σε τι θα τους ωφελήσει, όταν χάσουν για πάντα την αθάνατη ψυχή τους;

Τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την ψυχή του ανθρώπου και κανένα υλικό αγαθό, ούτε θησαυρός επίγειος, είναι ικανά  να την αναπληρώσουν. Ο Κύριος, κατά την επίγεια ζωή Του, δεν έπαυε να καλεί διαρκώς ανθρώπους όλων των κατηγοριών σε μετάνοια. Καλούσε τις πόρνες, τους τελώνες, τους πλουσίους,  και τους ισχυρούς ν’ αλλάξουν ζωή και να τον ακολουθήσουν. Κάλεσε και τους απλούς ψαράδες, καθιστώντας τους Αγίους Αποστόλους και «αλιείς ανθρώπων». «Ακολουθήτω μοι», φωνάζει αιώνες μετά και στον καθένα από μας. Ας μην περιφρονήσουμε το κάλεσμά Του! Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: