e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Σύντομο σχόλιο για την απονομή αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Του Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου
ένα σύντομο σχόλιο για το θέμα της απονομής αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας για όσους καλοπροαίρετους επιθυμούν να πληροφορηθούν κάποια σημαντικά πράγματα.

Είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποφασίζει και να απονέμει το καθεστώς της αυτοκεφαλίας. Δεν απαιτείται η συναίνεση των άλλων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ασκώντας αυτό το προνόμιο, απένειμε αυτοκεφαλία σε όλες τις γνωστές τοπικές νέες Εκκλησίες (συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας της Ρωσσίας).

Η Μητρόπολη Κιέβου ποτέ δεν παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ρωσσίας. Κάποια χρονική στιγμή, λόγω δυσμενών συνθηκών και αφόρητων πολιτικών πιέσεων, δόθηκε το δικαίωμα της χειροτονίας του Μητροπολίτη Κιέβου στον Επίσκοπο της Μόσχας.

Σήμερα ο Πατριάρχης της Ρωσσίας δεν μπορεί, λόγω δυσμενών συνθηκών, να επισκεφθεί την Ουκρανία. Ακόμα και οι Επίσκοποι που είναι πιστοί σε αυτόν ζήτησαν να μην μνημονεύουν το όνομά του στις Ιερές Ακολουθίες διότι φοβούνται την οργή του λαού. Το αίτημα των Ουκρανών Επισκόπων εγκρίθηκε από την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσσίας.

Η εωσφορική έπαρση και το απίστευτο θράσος της Εκκλησίας της Ρωσσίας δυστυχώς δεν είναι νέο φαινόμενο.

Σημειώνω ένα χαρακτηριστικό γεγονός: Όταν δόθηκε η αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ρωσσίας και της απεστάλη ο σχετικός Τόμος ο Επίσκοπος της Μόσχας τόλμησε με περισσό θράσος να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει να τοποθετηθεί η Εκκλησία της Ρωσσίας μετά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πριν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: