e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

«Μη φοβού, μόνον πίστευε»

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ζ΄ Λουκά 
ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 
28 Οκτωβρίου 2018
(Λουκ. η΄ 41-56)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

«Μη φοβού, μόνον πίστευε», λέει ο Θεάνθρωπος Ιησούς στον αρχισυνάγωγο Ιάειρο, ο οποίος βίωνε τραγικές στιγμές, έχοντας μόλις χάσει την μονάκριβη και πολυαγαπημένη κόρη του. Όλοι οι διάσημοι γιατροί και τα φάρμακα, οι φροντίδες και τα έξοδα απέβησαν, δυστυχώς, μάταια και δεν απέτρεψαν το μοιραίο.

Ο Κύριος γνωρίζει τα βάθη της καρδιάς του και καταλαβαίνει τον πόνο του. Όμως τον προτρέπει να έχει κουράγιο, να είναι γενναίος και θαρραλέος.

Ο θάνατος -τραγική συνέπεια της ανθρώπινης ανυπακοής και αμαρτίας από την εποχή των Πρωτοπλάστων-  δεν πρέπει να μας οδηγεί στην εξαλλοσύνη, την απελπισία και την απόγνωση. Δεν είμαστε εμείς οι Χριστιανοί σαν αυτούς τους «μη έχοντας ελπίδα», κατά τον Απόστολο Παύλο. Ο δε Προφητάναξ Δαυίδ τονίζει ότι: «δεν θα φοβηθώ ακόμη και αν πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου». Ο Θεός επιτρέπει μόνον ό,τι μπορεί ν’ αντέξει ο άνθρωπος, διότι γνωρίζει τις δυνάμεις και τις αντοχές του καθενός μας. Δεν επιθυμεί την εξόντωση και την εξουθένωσή μας, αλλά πάντοτε είναι βοηθός και οδηγός μας προς την ωφέλεια και την σωτηρία μας. Ο Κύριος είναι «υπερασπιστής της ζωής μας». Έτσι, η αγάπη μας προς Αυτόν χρειάζεται να γιγαντώνεται και ο φόβος να αποβάλλεται.

Ας αποφύγουμε, λοιπόν, το ηθικό κατάντημα των υποκριτών και ασεβών εκείνων, οι οποίοι περιστοίχιζαν το νεκροκρέβατο της νεκρής κόρης και, παρότι μπροστά στα μάτια τους συντελέσθηκε το μέγα θαύμα της Αναστάσεώς της, χλεύαζαν τον Κύριο. Αντίθετα, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ασεβείς και χλευαστές με ηρεμία, προσευχόμενοι για την σωτηρία τους και μιμούμενοι τον Κύριο. Η δε ελπίδα της αναστάσεως πλάι στον νικήσαντα θανάτω τον θάνατον, ας μας συνοδεύει κατά την όλη βιοτή και πολιτεία μας! Γένοιτο!             
              

Δεν υπάρχουν σχόλια: