e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Η εκδικητικότητα της Μόσχας οργανώνεται: Ίδρυσε ρωσική ενορία στην Κωνσταντινούπολη


Η εκδικητικότητα του Πατριαρχείου Μόσχας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου παίρνει σάρκα και οστά: Ορίστηκε ήδη τακτικός Εφημέριος για τους Ρώσους της Κωνσταντινούπολης και στα περίχωρά της. Οι ακολουθίες και λειτουργίες θα γίνονται στο παρεκκλήσι της θερινής ρωσικής προξενικής στην Κωνσταντινούπολη. 

Αναδημοσιεύουμε κατωτέρω όλο το σχετικό δημοσίευμα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του: 

Άρχισαν τακτικές ιερές ακολουθίες στο ιστορικό παρεκκλήσι στο χώρο της προξενικής κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη 










Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε στις 11 Νοεμβρίου 2018 στο παρεκκλήσι Αγίων Κωνσταντίου και Ελένης στο χώρο της θερινής κατοικίας του Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιερέας Γεώργιος Sergeev, ο οποίος από τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο  διορίσθηκε ο ασκών χρέη Προϊσταμένου του ως άνω ιερού παρεκκλησίου.

Στην ακολουθία παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη κ. A. Podelyshev, στελέχη του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας, Ρώσοι ομογενείς, οι διαμένοντες στην Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρα αυτής.

Κατά το «εἴπωμεν πάντες» αναπέμφθησαν ευχές υπέρ της ενότητος της Ορθοδοξίας και ειρήνης στην Ουκρανία. Με αφορμή την 100ή επέτειο της λήξεως του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ετελέσθη η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στο πεδίο μάχης στρατηγών τε και στρατιωτών.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας ο Ιερέας Γεώργιος κήρυξε το θείο λόγο στο εκκλησίασμα και μετέφερε στους πιστούς την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, τονίζοντας ότι κατόπιν της από 15ης Οκτωβρίου 2018 αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για την αδυναμία να υπάρχει ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξαιτίας της ωμής παραβάσεως από πλευράς του των ιερών κανόνων, οι Ρωσόφωνοι Ορθόδοξοι χριστιανοί, οι διαμένοντες στην Τουρκία, υποβάλλουν πολλαπλά αιτήματα στο  Πατριαρχείο Μόσχας, ζητώντας να εξασφαλισθεί η διαποίμανσή τους. Ο διορισμός Προϊσταμένου και η έναρξη τακτικών ιερών ακολουθιών στο ιστορικό παρεκκλήσι στο χώρο της προξενικής κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί επίδειξη μέριμνας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για τα τέκνα της, τα διαμένοντα στην Τουρκική γη.

Μετά το πέρας της ακολουθίας ο Ιερέας Γεώργιος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ρωσόφωνης διασποράς της Τουρκίας.

***

Το παρεκκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ανεγέρθηκε το το 1832 στο χώρο της θερινής κατοικίας της Πρεσβείας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Έκλεισε μετά την επανάσταση για να στεγάσει το λεβητοστάσιο. Μέχρι το 2009 στο χώρο της θερινής κατοικία είχαν διενεργηθεί έργα επισκευής και αναστηλώσεως, στα πλαίσια των οποίων αποκαταστάσθηκε και το παρεκκλήσι.

Στις 6 Ιουλίου 2009 ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος και ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος τέλεσαν τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: