e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

2ο μέρος φωτοστιγμών από τη Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, του Ζακυνθίου


Πρωί Tετάρτης, 5ης Δεκεμβρίου 2018, στο πανηγυρίζον Καθολικό της παλαίφατης Μονής του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.

























































Κείμενο: Νίκος Κάτσικας

Σε κλίμα συγκίνησης, ο π. Δανιήλ Μπιάζης, γέννημα – θρέμμα της Ζακύνθου, προερχόμενος από την Ι. Μονή Στροφάδων, αλλά γαλουχημένος στις δυσκολίες της αφρικανικής εκκλησίας, έχοντας από παλαιότερα υπηρετήσει στη Μητρόπολη Ζάμπιας, χειροτονήθηκε σήμερα το πρωί Μητροπολίτης Αξώμης, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, ο οποίος εκείνος τον ανέβασε στο δεσποτικό του πατριαρχικού μοναστηριού του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στην αλεξανδρινή αυτή εκκλησία που πανηγύριζε διπλά, αφενός λόγω της εορτής και σημερινής πανήγυρης του Αγίου, αλλά και λόγω της αγάπης που εξέφραζε η ελληνική παροικία για τον μέχρι πρότινος κοινοτικό της ιερέα και νυν Μητροπολίτη, που στάθηκε στο πλευρό της για τρία ολόκληρα χρόνια.

Γι' αυτό και η τιμητική παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, που εκπροσώπησε την Ελληνική πολιτεία αλλά και του Προέδρου της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη, που εκπροσώπησε την ελληνική παροικία στην πόλη του Μ. Αλεξάνδρου.

Όμως, ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τον νέο Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ ήταν η ώρα που ευχαριστούσε από καρδιάς τον άνθρωπο που του δίδαξε τα νάματα της Ορθοδοξίας, τον παρευρισκόμενο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, που τον στήριξε σε όλο τον ιερατικό βίο του, όπως αντίστοιχα έπραξε και ο επίσης Ζακυνθινός αλλά και παρευρισκόμενος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, που του εμφύσησε την αγάπη για την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

Στην μεγάλη αυτή ημέρα, στο μυστήριο της χειροτονίας συμμετείχαν τόσο ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Άκκρας (Γκάνας) κ. Νάρκισσος όσο και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος.

Ενώ, να σημειώσουμε ότι στην εκκλησία βρίσκονταν και οι γονείς του νέου Μητροπολίτου, από τους οποίους πήρε την ευχή πριν εισέλθει στα Άγια των Αγίων για τη χειροτονία του εις Επίσκοπον η οποία ακολούθησε με τον κόσμο να αναφωνεί «Άξιος» στο σεμνό νέο Ιεράρχη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο να του παραχωρεί την αρχιερατική μίτρα και την ράβδο, ψάλλοντας πρώτος τη φήμη του ως Μητροπολίτου Αξώμης.

Αλλά και τον νέο Μητροπολίτη να εκφράζει τις από καρδιάς ευχαριστίες του προς τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια και στην εκλογή του στην ιστορική αυτή αφρικανική Μητρόπολη, υποσχόμενος ότι θα είναι «άνευ όρων και ορίων» στο πλευρό του και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μετέφερε τόσο τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου όσο και του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου.

Ενώ, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, υποδεχόμενος το νέο Μητροπολίτη κ. Δανιήλ στο αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Σάββα, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, την Ελλαδική Εκκλησία για ό,τι κάνει για να στηρίξει το ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Παράλληλα, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Κασιμάτης ευχαρίστησε το νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο για το έργο του στην παροικία τα τελευταία χρόνια, ενώ ένα αναμνηστικό δώρο του προσέφεραν και η Πρόεδρος κα Αλίκη Αντωνίου και τα Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, στις οποίες ο κ. Δανιήλ ανέφερε ότι θα ήταν τυχερός αν βρει και στο νέο του πόστο Έλληνες που τόσο πολύ να αγαπούν την Ελλάδα και την Εκκλησία.

Να σημειωθεί ότι στην τελετή αυτή, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, παραβρέθηκαν και οι δύο ακόμη εψηφισμένοι Επίκοποι Μαλάουι κ. Φώτιος και κ. Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος.

Καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της παροικίας και μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρείας κ. Βύρων Βαφειάδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος» κα Λιλίκα Θλιβίτου, ο Κοινοτικός Επίτροπος Αλεξανδρείας κ. Δημήτρης Κάβουρας και άλλοι επίσημοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: