e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στο Φανάρι
Επίσκεψη στο Ιερό Κέντρο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη, 29 Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

 Ο Ποιμενάρχης της ιστορικής Μητροπόλεως της Μακεδονίας, μίας από τις εν Ελλάδι Εκκλησιαστικές Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου των «Νέων Χωρών», ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του, Πρωτ. Γεράσιμο Φυλακτάκη, θέλησε να λάβει την Πατριαρχική ευλογία και να εκφράσει τις ευχές του ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της εορτής του Αγίου Πάσχα. 

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε με θέρμη τον Μητροπολίτη Στέφανο ζητώντας του να μεταφέρει στο ποίμνιο της Θεοσώστου επαρχίας του την Πατριαρχική και Πατρική ευλογία του και τις θερμότερες των ευχών του για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. 

 Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος και η συνοδεία του παρακάθησαν στην Πατριαρχική τράπεζα.

Το επίσημο Πρόγραμμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ για το Μεγαλοβδόμαδο και τη Λαμπρή 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ι Ε Ρ Α     Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Σ     Ζ Α Κ Υ Ν Θ Ο Υ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Την Κυριακή των Βαΐων, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στον ίδιο Ναό θα τελεσθεί η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ώρα 4 μ.μ., θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ευχελαίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και ώρα 6.30 μ.μ. θα τελεσθεί το Ιερό Ευχέλαιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου της Mεγάλης Παρασκευής (Άγια Πάθη).

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ώρα 8 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια, ώρα 10.15 π.μ., η Ακολουθία του Εσπερινού (Αποκαθήλωση).

- Την ίδια ημέρα, ώρα 2 μ.μ., θα γίνει με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου (Πλατεία Σολωμού), η επίσημη Λιτάνευση του Εσταυρωμένου στην πόλη, κατά το ζακυνθινό Τυπικό.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος).

Το Μέγα Σάββατο, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Επιτάφιος Θρήνος), και στη συνέχεια στις 04.30 θα γίνει η επίσημη Λιτάνευση του Επιταφίου στην πόλη. Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό θα ακολουθήσει ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια) και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 11 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου, στις 11.45 θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής από τον Ιερό Ναό για την Ακολουθία της Αναστάσεως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια στον παραπάνω Ναό θα τελεσθεί η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα περατωθεί, ώρα 1.30 το πρωί.

Την Κυριακή του Πάσχα, από ώρα 10.30 π.μ. έως 1 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αφού ευλογήσει τα πασχαλινά αυγά, θα δεχθεί ευχές στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου.

- Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως, ο Εσπερινός του Πάσχα (Αγάπη) και στη συνέχεια θα γίνει η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλανούσας.

Την Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 8 μ.μ. θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψηλώματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας.

Σε όλες τις ανωτέρω ιερές Ακολουθίες και Τελετές θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄. Σε αυτές καλούνται να παραστούν ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ, κατά την καθιερωμένη τάξη.

Τις έξω του Ιερού Ναού παρατάξεις, προς απόδοση των κανονισμένων τιμών, θα αποτελέσουν Τμήματα: Προσκόπων, Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων και οι Φιλαρμονικές Κατασταρίου και Μαχαιράδου. Το γενικό πρόσταγμα των παρατάξεων θα έχει το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ζακύνθου.

Εκκλησιαστικοί Τελετάρχες ορίζονται ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Ζ. και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος πόλεως Ζακύνθου.

Θερμή παράκληση: Οι κ.κ. προσκεκλημένοι κατά τις Λιτανείες του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου παρακαλούνται να φέρουν σκούρο ένδυμα και μαύρη γραβάτα. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

"Προσκυνούμεν σου τα πάθη, Χριστέ". Κατανυκτική εκδήλωση στην Ενορία Άνω Βολιμών Ζακύνθου
Δειλινό Τετάρτης, 28ης Μαρτίου 2018, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, στο ορεινό και γραφικό χωριό Άνω Βολίμες Ζακύνθου. 
     Εκεί πραγματοποιήθηκε μια αξιοπρόσεκτη θρησκευτική εκδήλωση, η οποία συμπεριελάμβανε α) ομιλία του εκπαιδευτικού κ. Σταματίου Ζούλα (Μάστερ Θεολογίας) περί της σημασίας των Αγίων Παθών στη σωτηρία του ανθρώπου και β) συναυλία της Μικτής Χορωδίας "Το όνειρο του παιδιού", υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Μπανάτου κ. Δημητρίου Κάνδηλα, με τροπάρια από την Υμνολογία της κατανυκτικής περιόδου από το Σάββατο του Λαζάρου έως την ημέρα της Λαμπρής. 
     Τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ εξεπροσώπησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Το ακροατήριο καλωσόρισε ο Εφημέριος Άνω Βολιμών Μέγας Οικονόμος Διονύσιος Γιαννούλης, ενώ παρέστη ο Μέγας Ευεργέτης της ορεινής περιοχής (και χορηγός της παρούσας εκδήλωσης) κ. Νικήτας Αρετάκης.
[Φωτογραφίες: Ντένης Θεοδόσης]