e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Ο Πατριάρχης Μόσχας μνημονεύεται κανονικά στα Δίπτυχα των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου [ενδεικτικό video]Η μονομερής και αλαζονική απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας για την διακοπή της κοινωνίας με την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, και όλες γενικά τις Επαρχίες του Πάνσεπτου Οικουμενικού Θρόνου, δεν αφορά φυσικά τη μαρτυρική Εκκλησία της Αγάπης και της Θυσίας, η Οποία, με άξιο, φιλόθεο και θεοφιλή Ηγέτη και Πηδαλιούχο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ συνεχίζει κανονικότατα τη... μνημόνευση του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου στα Δίπτυχα κατά τη Θεία Λειτουργία, μαζί με όλους τους Προκαθημένους των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στο βίντεο από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Εορτής των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων, την Κυριακή 28η Οκτωβρίου 2018, στον περικαλλή Ιερό Ναό τους στο κέντρο της πόλεως Ρεθύμνης, ο Ιερολογιώτατος Διάκονος Παντελεήμων Τσαβλίδης εκφωνεί τα Δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπου κανονικότατα μνημονεύεται και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Αυτό γίνεται σε όλες τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου και ασφαλώς από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Διάκονος Παντελήμων Τσαβλίδης είναι Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αποσπασμένος στην διακονία της Μητρός ημών Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας παρά τω Θεοφιλεστάτω Επισκόπω Αμορίου κ.κ. Νικηφόρω, Ηγουμένω της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων στη Συμβασιλεύουσα και Συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη μας.


Η Κυριακή, 28η Οκτωβρίου 2018 και η επέτειος του "ΟΧΙ" του '40, εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής, 28ης Οκτωβρίου 2018, εορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, με πολύ μικρή προσέλευση μαθητών για την επέτειο του ΟΧΙ, εξαιτίας της επισήμανσης κι έκτακτης οδηγίας των υπευθύνων αρχόντων της Ζακύνθου, να μη συνωστισθούν μαθητές, λόγω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, μετά τον μεγάλο προχθεσινό σεισμό 6,8 ρίχτερ στο νησί και τον φόβο ενδεχόμενου νεότερου
     Έτσι, λίγοι μαθητές του Γυμνασίου Βανάτου προσήλθαν, περιστοιχίζοντας την ελληνική σημαία του σχολείου του. Παρόντες στην εορτή ήταν ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων κ. Ιωάννης Κόκλας, ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Παναγιώτης Γ. Δρογγίτης και κάποιοι θαρραλέοι εκπαιδευτικοί. 
     Κατά την διάρκεια της Δοξολογίας ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε, αντί πανηγυρικού λόγου, περί της ειρηνικά μαχητικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων σε ένα πολυπλόκαμο περιβάλλον πολυ-πολιτισμικότητας
     Μετά την θεία Λειτουργία και την καθιερωμένη Δοξολογία επί της εθνική επετείω, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων (πλατεία Λάμπρου Ζήβα) και κατατέθηκαν δάφνινα στεφάνια από τον Αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο και τον Παύλο Β. Δρογγίτη, μαθητή Γυμνασίου. 
[Φωτογραφίες: Κώστας Ν. Μπουργάνης]
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, υπό τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιο, στην πόλη της Ζακύνθου


Χωρίς την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, η οποία ματαιώθηκε με σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, στα πλαίσια του σχεδιασμού των μετασεισμικών εξελίξεων, ολοκληρώθηκαν φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εβδομήντα οκτώ χρόνων από την επίθεση των Ιταλών κατά της Ελλάδας και του “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού στην παράδοση της χώρας και του Αλβανικού Έπους.

Δοξολογία…

Σήμερα, ημέρα της επετείου, με την ανατολή του ηλίου, έγινε έπαρση της σημαίας στο ιστορικό φρούριο της πόλης και η Φιλαρμονική περιήλθε τις πλατείες και τις οδούς, παιανίζοντας εμβατήρια.

Στις 10.30 π.μ. τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό, πανηγυρική Δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρος Αμπελάς εστιάζοντας στα επίκαιρα μηνύματα του Έπους του 1940 και παράλληλα βάζοντας ερωτήματα προβληματισμού γα το χθες και το σήμερα.

Κατάθεση στεφάνων

Μετά τη δοξολογία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο μπροστά από το Ηρώο των Πεσόντων, στη μνήμη αυτών που έπεσαν στους εθνικούς μας αγώνες και έγινε κατάθεση στεφανιών από τις Αρχές, τις εφεδροπολεμιστικές και τις αναγνωρισμένες αντιστασιακές οργανώσεις.

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος δέχθηκε στο Μέγαρο του Διοικητηρίου, τις Αρχές και το λαό.

[πηγή: ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ]

Κάτω τα χέρια σας από την 28η Οκτωβρίου


Σήμερα και κάθε τέτοια μέρα θυμόμαστε την μέρα που μεγαλουργήσαμε εν ενότητι και όχι απλά την επέτειο του "ΟΧΙ" που είπε ο τότε Πρωθυπουργός και συμφώνησε όλος ο λαός. 

Αν μάθουμε να αγαπάμε την πατρίδα μας, ίσως και να την σεβαστούμε όπως της πρέπει εμείς οι Έλληνες, τότε θα αρχίσουμε να κάνουμε βήματα προόδου. Είναι βασική μας υποχρέωση για να αφήσουμε γενιά ευλογημένη και χαριτωμένη ενώπιον όλων μας και ενώπιον όλων των λαών. 

Το ότι αγαπάμε την μάνα μας Ελλάδα δεν σημαίνει ότι μισούμε κανέναν λαόν της Βαλκανικής και γενικότερα. Η ιδιοσυστασία μας ως Έθνους δεν διακυβεύεται από τους άλλους λαούς, αλλά από εμάς τους ίδιους. 

Εμείς ως λαός δεν είμαστε φιλοπόλεμοι αλλά αμυνθήκαμε, μην το ξεχνάμε, απειλούμενοι υπό του Φασισμού της τότε Ιταλίας και αντιδράσαμε και σε αυτόν τον κατακτητή και στη επερχόμενη Γερμανία... 

Η περίοδος του ΓερμανοΙταλοΒουλγαρικου κατακτητικού μίσους πέρασε φυσικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα απολαμβάνουμε της ελευθερίας που έπρεπε και την κατακτήσαμε με αίμα και θυσία. 

Αγαπητοί Συνέλληνες, εύχομαι να μείνουμε ενωμένοι κι έτσι να κάνουμε καλύτερη και ηρωικότερη την πατρίδα μας. Να μην φοβόμαστε να την αγαπήσουμε και να αφήσουμε την αγάπη μας προς Εκείνην να εκφρασθεί.  Η Παναγία να σκέπει και να ευλογεί την Ελλάδα, όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά και όσους λαούς κατοικούν εδώ, σεβόμενοι την δική μας παράδοση. 

Με τιμή 
Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Λουμουσιώτης, Ιεροκήρυκας Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας 
28η Οκτωβρίου 2018

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Η αγαπητική μέριμνα της Εκκλησίας μοναδικό κίνητρο και κριτήριο για το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία" [video]

Μυθεύματα, χαρακτήρισε, όσα γράφονται περί υπάρξεως άλλων κινήτρων
Στην θυσιαστική αποστολή της Εκκλησίας ως διακονία αγάπης και φιλανθρωπίας προς κάθε πάσχοντα και εμπερίστατο άνθρωπο, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας. Όπως επεσήμανε, αυτή η αγαπητική μέριμνα της Εκκλησίας ήταν το αποκλειστικό κίνητρο και το αμετακίνητο κριτήριο και για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει το Αυτοκέφαλο στον πιστό λαό της Ουκρανίας. «Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου, είναι μυθεύματα», τόνισε ο Παναγιώτατος.

Συγκεκριμένα, o Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πιστή εις τον Κύριόν της, η Εκκλησία, είναι αδύνατον να παραμένη αδιάφορος και αδρανής, όταν ακούη την κραυγήν αγωνίας των πασχόντων, των εμπεσόντων εις τους ληστάς, των κοπιώντων και πεφορτισμένων, των περιφρονημένων και αδικημένων, των μη εχόντων που την κεφαλήν κλίναι, των προσφύγων, των εξουθενωμένων και πεινασμένων παιδιών, των αθώων θυμάτων της πολεμικής βίας, των διώξεων και των διακρίσεων. Όλη η ιστορική πορεία της Εκκλησίας είναι χείμαρρος φιλανθρωπίας, μικροδιακονίας και μακροδιακονίας ιστορία αγώνων διά την προστασίαν της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, διακονία και συμπαράστασις, αλληλεγγύη και θυσιαστική αγάπη. Υπάρχει παντού αξιοθαύμαστος δυναμισμός, πνεύμα προσφοράς και βοηθείας, στάσεις, αι οποίαι προκαλούν θαυμασμόν ακόμη και εις τους πολεμίους της Εκκλησίας. Σκοπός της ζωής του χριστιανού ήταν και παραμένει, όπως έλεγε ο μέγας «προφήτης της φιλανθρωπίας» και προκάτοχος μας εις τον αποστολικόν Θρόνον της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «τους πλησίον διά πάντων ωφελείν» [...].

«Το επαναλαμβάνομεν και το τονίζομεν πάλιν και πολλάκις: Η Εκκλησία του Χριστού είναι θυσιαστική και διακονική, όλη η ζωή της είναι μέριμνα και αγών διά τον άνθρωπον, διά την ένθεον διακονίαν του επιγείου και του ουρανίου προορισμού του. Εις την συναφείαν αύτην επιθυμούμεν να καταστήσωμεν εις πάντας σαφές, ότι η αγαπητική μέριμνα διά τον λαόν του Θεού εις την Ουκρανίαν, ο οποίος λαός υπέφερε, λόγω των διασπάσεων και των ποικιλομόρφων αναστατώσεων, και επιθύμησε διακαώς την εν Χριστώ κοινωνίαν και ενότητα, ήτο το κίνητρον και το αμετακίνητον κριτήριον διά την απόφασιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήση το Αυτοκέφαλον εις αυτόν. Διά την Εκκλησίαν του Χριστού ισχύει, διηνεκώς και αμετακινήτως: «Ουδέν όσον άνθρωπος ιερόν, ω και φύσεως εκοινώνησεν ο Θεός» (Νικόλαος Καβάσιλας, ο. π., στ’, 14). Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου, είναι μυθεύματα».

Κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, Άρχοντες οφφικιάλιοι, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα κ. Andrii Sybiha, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο στην Πόλη κ. Oleksandr Gaman και τον Πρόξενο κ.Maksym Vdovychenko, και πιστοί από την Πόλη και από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους και  ομάδα Ιμβρίων νέων, από τον Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, που αυτές τις ημέρες επισκέπτονται την Πόλη, ύστερα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου.

«Ο Ίμβριος Πατριάρχης, όταν έχη απέναντί του 40 νέους της ιδιαιτέρας πατρίδος του, γεμάτους ζωήν και αισιοδοξίαν, είναι βέβαιος ότι η Ίμβρος έχει παρόν και μέλλον. Πιστεύει ακραδάντως ότι η καρδιά κάθε Ιμβρίου νέου κτυπά διά το ερατεινο νησί μας, ότι εις τας Αθήνας και όπου γης, εις τα σχέδια και τα όνειρα της Ιμβριακής νεολαίας διά το μέλλον, υπάρχει πάντοτε ένα κομμάτι «Ίμβρος». Αναμένομεν πολλά από εσάς, αγαπητοί νέοι και νέες της Ίμβρου. Όπως αναφέραμε και κατά την πρόσφατον επίσκεψίν μας εις την Θεσσαλονίκην, όσα εβίωσεν ο λαός της Ίμβρου κατά τας τελευταίας δυσκόλους δεκαετίας, δεν τον επτόησαν, δεν αλλοίωσαν την ψυχήν του και το ήθος του. Απ’ εναντίας, αι δoκιμασίαι έγιναν γυμνασία, πηγή υπομονής, δράσεως και ελπίδος. Και αι ελπίδες τώρα δικαιώνονται. Τα σχολεία μας λειτουργούν και πάλι, και μάλιστα, διά πρώτην φοράν εις την ιστορίαν της η Ίμβρος διαθέτει και Λύκειον! Οι ναοί μας έχουν τας πύλας των ανοικτάς, πολλά εξωκκλήσια ανακαινίζονται και, πλέον, δυνάμεθα να λειτουργηθούμε και εις τα δύο Αγιορειτικά μετόχια, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των Ταξιαρχών. Κυκλοφορούν δε και σπουδαίας εκδόσεις διά την Ίμβρον. Δοξάζομεν τον Θεόν πάντων ένεκεν και εμπιστευόμεθα εις την πρόνοιάν Του».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Επίσκοπο Αλικαρνασσού Αδριανό, Αρχιερατικό Προϊστάμενο της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου, καθώς και τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, κ. Νικόλαο Καλαμάρη, για την προσφορά και το επιτελούμενο έργο τους. Ακολούθως, παρέθεσε γεύμα στο Πατριαρχείο, στους 40 νέους και νέες από τον Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, στους οποίους είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την ιστορία και της ομορφιές του κοινού τόπου καταγωγής τους. Για τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και την πολυδιάστατη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τους μίλησε ο Ίμβριος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου.