e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Γράμμα Βαρθολομαίου προς τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου για την Αυτοκεφαλία της εν Ουκρανία Εκκλησίας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε μετά τα Φώτα δισέλιδο αναλυτικό γράμμα στους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου περί της ολοκληρώσεως της όλης διαδικασίας χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία και καλεί να μνημονεύεται πλέον κανονικά εν τοις διπτύχοις ο "Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος". 
Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του Πατριαρχικού Γράμματος με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2019:
"...Τούτων απάντων συντελεσθέντων καθ' ολοκληρίαν κατά την ς΄ τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου, εορτήν των Θεοφανείων, ότε και επεδώκαμεν τον ειρημένον Τόμον Αυτοκεφαλίας τω πρώτω Προκαθημένω της νεοπαγούς Εκκλησίας Μακαριωτάτω Κιέβου κυρίω Επιφανίω και συνελειτουργήσαμεν μετ' αυτού, φέρομεν ταύτα εις γνώσιν και της υμετέρας Ιερότητος ίνα αύτη, ως Ιεράρχης του καθ' ημάς Οικουμενικού Θρόνου, γνωρίζουσα επαρκώς την διαχρονικώς εξ Ουκρανίας εκπεφρασμένην βούλησιν, άμα δε και την αποκλειστικήν ευθύνην και προνομίαν της ημετέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προς θεραπείαν πάντων των εκκλησιαστικών ζητημάτων υπερορίως, πολιτεύηται ιεροκανονικώς επί τοις αποφασισθείσιν, ήτοι εν τοις εφ' εξής θα επιγιγνώσκηται Αυτοκέφαλος η Αγιωτάτη Ορθόδοξος Εκκλησία της Ουκρανίας, του ονόματος του εκάστοτε Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας μνημονευομένου εν τοις Ιεροίς Διπτύχοις αμέσως μετά το όνομα του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας. Επί δε τούτοις, δεόμεθα πάντες του Δομήτορος της Εκκλησίας Κυρίου ημών, ίνα η Αγιωτάτη αύτη νεωτέρα θυγάτηρ Εκκλησία, κατά τα νυν υφ' ημών αποφασισθέντα, διαμένη εις τον αιώνα στοιχούσα ταις πατερικαίς παραδόσεσιν, ώστε διακονή τη ενότητι του Κυριακού σώματος, και ευχύμους πνευματικούς καρπούς αρδεύηται εκ της κοινωνίας αυτής μεθ' ημών απάντων, οίτινες μέλλομεν είσθαι αναπολόγητοι εν τη ημέρα της κρίσεως, εάν ηθέλομεν αδιαφορήσει δια τους εν Ουκρανία εμπεριστάτους αδελφούς ημών, ενώπιον του φοβερού Κριτηρίου του μόνου ετάζοντος τας των ανθρώπων καρδίας και διανοίας και κρίνοντος δικαίως Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, Ω η δόξα, το κράτος, η τιμή και η προσκύνησις εις τους αιώνας. Αμήν." 

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το Πατριαρχικό Γράμμα. 



Πηγή: Φως Φαναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: