e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Λαμπρά τα Εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire στο Congo


Με κατάνυξη και πνευματική ευφορία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17η Φεβρουαρίου 2019 τα εγκαίνια του περικαλλούς Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος, του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, του ιερού Κλήρου της τοπικής Εκκλησίας, εκπροσώπων των αρχών και πλήθους πιστών.

Αμέσως μετά τα ιερά εγκαίνια τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προ του πέρατος της οποίας τον Μακαριώτατο προσεφώνησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Μπραζαβίλ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«… Κάθε νέος Ναός είναι αποτέλεσμα πίστεως, κόπου, πόνου, αγωνίας, πρωτίστως όμως καρπός της Χάριτος του Τριαδικού Θεού. Δοξάζουμε λοιπόν το Πανάγιο Όνομά Του, γιατί ήρθε η Ανάσταση! Και σε αυτόν τον τόπο θα φανερώνεται το Πνεύμα το Άγιο και θα μεταβάλλει τον Άρτο και τον Οίνο σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Εδώ, στο Ιερό Θυσιαστήριο που θεμελίωσε το έτος 2000 ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Τιμόθεος Κοντομέρκος (+2003), συνέχισε ο άξιος διάδοχός του μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Ιγνάτιος Μανδελίδης με πρωτεργάτη του τον αρχιτέκτονα π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο και ολοκλήρωσε το έτος 2019 το ταπεινό μας πρόσωπο, υπό την ιδιότητα του πρώτου Μητροπολίτου Κονγκό-Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, αναμορφώνοντας συνολικά και τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο.

Ωστόσο κάθε μεγάλο έργο απαιτεί αγάπη, θυσίες και συνεργασία. Αυτές τις αρετές συναντήσαμε στα πρόσωπα αδελφών εντός και εκτός Κονγκό. Κυριότεροι αρωγοί αυτού του έργου υπήρξαν οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι Έλληνες, οι οποίοι διά των Ιεραποστολικών Συλλόγων «Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης» και «Πρωτόκλητος» Πατρών προσέφεραν φιλαδέλφως πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά εξαιτίας της αγάπης που τρέφουν στο Όνομα του Χριστού προς τους Αφρικανούς αδελφούς. Κοντά σε αυτούς ήλθαν να προστεθούν και άλλοι μεγάλοι ευεργέτες για να ολοκληρωθεί αυτό το θεάρεστο έργο. Οι αγαπητοί Λιβανέζοι αδελφοί μας, επιχειρηματίες κ. Rawad HABIB, γιός ορθοδόξου ιερέως που διακονεί τους φυλακισμένους στη Βηρυττό και κ. Elie CHELALA, τα λαϊκά μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της τοπικής Oρθοδόξου Εκκλησίας κ. Seraphin BHALAT, Γενικός Διευθυντής του Αυτονόμου Λιμένος Πουάντ Νουάρ και επίτιμος Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ενοριακής Κοινότητος Αναστάσεως Κυρίου Μπραζαβίλ, κ. Chrysostome DJIMBI SΙMUNA, διακεκριμένος δικαστής και ο κ. Armand-Michel MASSA, υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος και Πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής Αγίας Φωτεινής Mpaka, οι αγαπητοί αδελφοί μας επιχειρηματίες κ. Francois NDOUNA, κ. Frederic INDOMBA, κ. Roland NGAKOSSO και κ. Alain DELLOT.

Μεταξύ των μεγάλων δωρητών συγκαταλέγονται οι αδελφοί μας από το ορθόδοξο κράτος της Κύπρου, οι οποίοι ανέλαβαν το μεγάλο κόστος αγοράς των ιερών σκευών του Καθεδρικού Ναού, με πρώτο τον προσφιλέστατο φίλο και συγκυρηναίο, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Παναγιώτη Μπαρούτη.

Αφήσαμε σκοπίμως προς το τέλος το σύνολο των ενοριτών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι σε στενή συνεργασία με την εκλεκτή Ενοριακή Επιτροπή προσέφεραν για πολύ καιρό μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία συγκέντρωσαν με πολλές θυσίες για να επιτευχθεί αυτό το όμορφο πνευματικώς και αισθητικώς αποτέλεσμα με την πολύτιμη συμβολή τόσο του σημερινού Προέδρου, Αναγνώστου κ. Jean Felix MAKAYA, όσον και του επιτίμου Προέδρου, Συνταγματάρχου ε.α. κ. Χρυσοστόμου NGAIPIO. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!

Ασφαλώς, κάθε κοινότητα έχει ανάγκη από έναν ικανό και άξιο προεστώτα. Στην περίπτωση του Καθεδρικού Ναού ο ικανός ποιμένας, πατέρας και διαχειριστής είναι ο Εφημέριος, ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Μάξιμος OUMBA, ο πολύτιμος αδελφός και συνεργάτης, στον οποίο αναθέσαμε εξ αρχής τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κονγκό-Μπραζαβίλ. Ο π. Μάξιμος, ο οποίος έλαβε την ιερωσύνη από τα τίμια χέρια Σας Μακαριώτατε πριν από 24 χρόνια, όταν διακονούσατε υπό την ιδιότητα του Επισκόπου Κυρήνης πλησίον του Πνευματικού Πατέρα και Προκατόχου Σας, μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου Γ’, δεν εφείσθη κόπων, χρόνου και αγώνων για να φτάσουμε σε αυτό το περίλαμπρο αποτέλεσμα, τον νέο Καθεδρικό Ναό.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι δωρητές, τους οποίους ο χρόνος, η λήθη και η άγνοια δεν μας επιτρέπουν να μνημονεύσουμε τώρα, όμως ο Παντεπότης Κύριος τους έχει ήδη καταγράψει στην Βίβλο της Αιωνίου Βασιλείας Του. Ενώπιον όλων η ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας και του ομιλούντος Ποιμενάρχου Της παραμένει ισόβια….

Να, λοιπόν, το θαυμαστό σχέδιο του Θεού! Ακριβώς 35 χρόνια μετά την βάπτιση των πρώτων 65 Κονγκολέζων Ορθοδόξων σήμερα Εσείς, Μακαριώτατε, εγκαινιάζετε αυτόν τον περίλαμπρο Καθεδρικό Ναό, στον οποίο μελλοντικά θα προσθέσουμε επάνω από την Αγία Τράπεζα μία πολύ μεγάλη αγιογραφία που θα απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να ευλογεί την Αφρικανική γη και τον κόσμο των φυλών της.

Με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο των 35 χρόνων, επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τις Αρχές της χώρας μας, οι οποίες πάντοτε ανταποκρίνονται με πολλή αγάπη και προθυμία σε κάθε αίτημα της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμό μας είναι απεριόριστος έναντι του Εξοχ. Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Denis SASSOU NGESSO και της συζύγου του Εξοχ. κας. Antoinette SASSOU NGESSO, Προέδρου του Ιδρύματος Congo Assistance, μεγάλης ευεργέτιδος του προτύπου ορθοδόξου ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» του Dolisie….

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας επίσης προς τον Εξοχ. κ. Clément MOUAMBA Πρωθυπουργό του Κονγκό και διά αυτού προς τα εκλεκτά μέλη της Κυβερνήσεως της χώρας μας, καθώς και προς τις πολιτικές, δικαστικές και στρατιωτικές Αρχές αυτής, ως και αυτών της περιφερείας Pointe Noire, με πρώτον τον σεβαστό και αγαπητό Κυβερνήτη, Εξοχ. κ. Alexandre Honoré PAKA…. Τέλος, εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας προς τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους, τις Ιερές Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια, τους εκκλησιαστικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τους ιδιώτες στο Κονγκό, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο που συνδράμουν το έργο της Εκκλησίας μας εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως».

Κατακλείων ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον άγοντα τα ονομαστήριά Του Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας μία ποιμαντορική ράβδο, ως και αρχιερατικό εγκόλπιο προς τον επίσης εορταζόμενο Θεοφ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.

Κατά την αντιφώνησή Του ο σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας εξέφρασε την χαρά Του για την τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, εξεδήλωσε τον θαυμασμό Του για τον εγκαινιασθέντα Καθεδρικό Ναό, επήνεσε το πολυσχιδές ποιμαντικό, ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό, οικοδομικό και αναπτυξιακό έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη την οποία χαρακτήρισε ως «πρότυπο» εκκλησιαστικής Επαρχίας, ενώ ευχαρίστησε τις Αρχές για την αγάπη, την αναγνώριση, τον σεβασμό και την αδιάλειπτη υποστήριξη που παρέχουν προς την τοπική Εκκλησία και τον Ποιμενάρχη Της, προς τον οποίο προσέφερε βαρύτιμο αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ακολούθησε η απονομή του τίτλου του «Πρωτοπρεσβυτέρου του Πατριαρχικού Θρόνου» στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Μάξιμο Oumba. Ακόμη, ο Μακαριώτατος προσέφερε ιερά εικόνα του Αγίου Δημητρίου προς τους υψηλούς προσκεκλημένους. Τέλος η Ιερά Μητρόπολη παρέθεσε εόρτια δεξίωση προς όλους ανεξαιρέτως. 

Στο ιστορικό γεγονός των εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού προσήλθαν ο Κυβερνήτης του Pointe-Noire κ. Alexandre Honoré PAKA, το σύνολο των πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών, οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ. κ. Halem Hassan Kandit, οι κ.κ.Πρόξενοι της Ελλάδος και του Βελγίου, ο Σεβ. κ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας της χώρας, εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών δογμάτων, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και πλήθος πιστών.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο του παρέθεσε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της τοπικής Εκκλησίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ προς τιμήν του εορταζομένου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας σε κεντρικό σημείο της πόλεως.






















































Δεν υπάρχουν σχόλια: