e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Κιέβου Επιφάνιος: "Σταδιακή, ειρηνική και εκούσια η μεταβίβαση Ενοριών από το Πατριαρχείο Μόσχας στην Εκκλησία της Ουκρανίας"


Σχεδόν 400 ενορίες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP) έχουν μέχρι στιγμής αποφασίσει να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), είπε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος σε συνέντευξή του στο BBC News Ουκρανίας.

«Από όσο γνωρίζω, υπάρχουν ήδη περίπου 400 ενορίες που όχι μόνο εξέφρασαν την επιθυμία τους, αλλά πραγματοποίησαν και γενική εκλογική συνέλευση, όπου η πλειοψηφία αποφάσισε να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι 400 ενορίες είναι λίγο παραπάνω από το 3% των 12.000 ενοριών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP), εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία της μεταβίβασης.

«Αυτή η διαδικασία είναι βαθμιαία και εμμένω στη θέση ότι δεν πρέπει να την αξιολογήσουμε με κριτήρια το χρόνο και την ποσότητα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι σταδιακή, ειρηνική και εκούσια. Προτεραιότητα δεν είναι η ποσότητα αλλά η απουσία σύγκρουσης ή πολέμου. Έχουμε ήδη αρκετό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Εάν ανοίξουμε ένα θρησκευτικό μέτωπο μέσα στη χώρα, τότε αυτό μπορεί να έχει πολύ άσχημη κατάληξη για το Ουκρανικό Κράτος. [...] Δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι αριθμοί και τα χρονολογικά πλαίσια», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πηγή: ukrinform.net και π. Ρωμανός Αναστασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: