e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η εμπιστοσύνη στον πνευματικό


Ο διάβολος, στην προσπάθειά του να σε αποτρέψει από την προσπάθεια και τον αγώνα, χρησιμοποιεί τεχνάσματα, για να σε πείσει να παραιτηθείς. Σου σπέρνει διάφορους λογισμούς, σου ζαλίζει το μυαλό και την σκέψη, σου δυσκολεύει την ζωή.

Ένας λογισμός που σπέρνει συχνά, αλλά είναι πνευματικά θανάσιμος, αν υποκύψεις και τον δεχθείς, είναι εναντίον του πνευματικού σου. Προσπαθεί να σου μολύνει αυτήν την σχέση, με ύπουλο τρόπο, για να μείνεις απροστάτευτος και εύκολη λεία στις ορέξεις του.

Έρχεται συχνά ο λογισμός, για παράδειγμα, «κάνει λάθη ο πνευματικός»; Ένας λογισμός που με την πρώτη ματιά δείχνει αθώος, απλός και λογικός. Ο πνευματικός, σαν άνθρωπος, ασφαλώς και κάνει λάθη, είναι ανθρώπινο. Στην πνευματική καθοδήγηση, όμως, αυτές οι ερωτήσεις κρύβουν παγίδες, με τις οποίες αρχίζεις σιγά-σιγά και με ύπουλο τρόπο να λογοκρίνεις και να φθάνεις στην αμφισβήτηση του λόγου, που σου είπε ο πνευματικός, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η πνευματική σχέση πρέπει να είναι υγιής για να γίνεται καθαρή εξομολόγηση. Όπως στον γιατρό θα πας πρώτα, γιατί τον εμπιστεύεσαι, κατόπιν θα του εκθέσεις ακριβώς το πρόβλημά σου για να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία, έτσι και στον πνευματικό θα πας, αφού πρώτα τον εμπιστευθείς, για να του ανοίξεις ελεύθερα την καρδιά σου, ώστε με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος να δώσει την κατάλληλη συμβουλή για να αναπαύσει την καρδιά σου.

Δεν χωρούν σκέψεις και λογισμοί στο μυστήριο. Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους σκέψεις, τότε δεν έχεις πιστέψει στην δύναμη του μυστηρίου, δίδοντας την ευκαιρία στον διάβολο να σπείρει σκέψεις και λογισμούς, που υποβαθμίζουν αυτήν την πνευματική σχέση σε ανθρώπινη μόνο, γεμάτη από πάθη και λάθη ανθρώπινα.

Συνεπώς, χτίζεις την πνευματική σχέση με τον πνευματικό σου με εμπιστοσύνη, αφού έχει προηγηθεί η επιλογή του με μόνο κριτήριο την ανάπαυση της καρδιάς. Μην περάσεις στο επόμενο στάδιο της πνευματικής καθοδήγησης, αν δεν έχεις οριστικοποιήσει το πρώτο, που είναι η επιλογή και η εμπιστοσύνη.

Χωρίς την εμπιστοσύνη θα ταλαιπωρείσαι με λογισμούς και αναπάντητα ερωτήματα, που μόνο ταραχή θα προκαλούν. Εμπιστεύσου τον πνευματικό σου, αφήνοντάς τον να σε κατευθύνει αυτός στα πνευματικά μονοπάτια. Μην επιτρέπεις στον διάβολο να σου λερώνει με λογισμούς αυτήν την σχέση. Αυτός δεν αντέχει γιατί καίγεται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την χαλάσει.

Η εμπιστοσύνη στον πνευματικό είναι θεμέλιο στην ζωή σου. Λένε οι πατέρες «καλύτερα να τα χαλάσεις με τον Θεό, παρά με τον πνευματικό σου». Την σχέση με τον Θεό θα σ’ την φτιάξει ο πνευματικός, ενώ χωρίς τον πνευματικό πώς θα τα φτιάξεις με τον Θεό;

Με την εξομολόγηση σού δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις τον ουρανό εδώ στην γη, με την καρδιά σου καθαρή και αναπαυμένη. Είναι απόλυτα δική σου η επιλογή.

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: