e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας αποδοκιμάζει επισήμως Ιεράρχη του για δηλώσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ΡΟΜΦΑΙΑ: "Δηλώσεις στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων RIA Novosti έκανε ο Επίσκοπος Θεοδοσιουπόλεως (Ερζερούμ) κ. Καϊς, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία." (Οι δηλώσεις αυτές βρίσκονται εδώ: https://ria.ru/20190531/1555164994.html).

Ο Επίσκοπος Ερζερούμ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, αυτή την εβδομάδα έφτασε στη Μόσχα για να συμμετάσχει σε μια διεθνή διάσκεψη για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών στην Ουκρανία. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και δυστυχώς ο Επίσκοπος Καϊς ανέλαβε να παπαγαλίσει τις γνωστές αντικανονικές και εξωφρενικές απόψεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος και να τις παρουσιάσει ως δήθεν θέσεις και του Πατριαρχείου Αντιοχείας: "Αναγνωρίζουμε με τιμή τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, αλλά σήμερα το πρόβλημα είναι ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης κάνει λάθος. Και αν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες συγκαλέσουν μία Σύνοδο χωρίς αυτόν και αποφασίσουν να ανατρέψουν τον Προκαθήμενο της Κωνσταντινούπολης, τότε αυτό είναι δυνατόν"!!!

Φυσικά, η αποδοκιμασία των παραπάνω απόψεων και δηλώσεων του Αντιοχειανού Επισκόπου από τον ίδιο τον Πατριάρχη Αντιοχείας, με επίσημο Ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αντιοχείας που δημοσιεύεται σε ελληνική μετάφραση στην ιστοσελίδα ΡΟΜΦΑΙΑ, είναι πολύ σημαντική και αποδεικνύει ότι η Αντιόχεια, παρά τις φρικτές πιέσεις και την ανάγκη, ακόμη αντιστέκεται στην προσπάθεια της Μόσχας να προκαλέσει γενική ακαταστασία και αταξία μέσα στην Εκκλησία, αμφισβητώντας το ρόλο και τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιδιώκοντας μέχρι και αυτήν την... έκπτωση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου!...

Η σημαντική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας στα ελληνικά έχει ως εξής:

"Ανακοινωθέν του Ορθοδόξου Αντιοχειανού Κέντρου Ενημερώσεως

Το Ορθόδοξο Αντιοχειανό Κέντρο Ενημερώσεως υπογραμμίζει ότι οι απόψεις που διαδίδονται στα ξένα ΜΜΕ σχετικά με τη θέση του Πατριαρχείου Αντιοχείας σε ό,τι αφορά Πανορθόδοξα ζητήματα, γενικά, και ειδικότερα το θέμα της Ουκρανίας με τις επιπτώσεις του, αποτελούν προσωπικές απόψεις όσων τις διατυπώνουν και όχι της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

Επίσης υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε δήλωση, η οποία δεν εκδίδεται από το Κέντρο Ενημερώσεως, δεν εκπροσωπεί ούτε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας ούτε την Ιερά Σύνοδο και ως εκ τούτου καμία σχέση δεν έχει με τις θέσεις της Εκκλησίας της Αντιοχείας, ειδικά όταν τέτοιες δηλώσεις προσβάλλουν υψηλά εκκλησιαστικά πρόσωπα." 
(πηγή: https://www.romfea.gr/…/29498-aomc-oi-prosopikes-apopseis-d…)

Η παραπάνω Ανακοίνωση έχει δημοσιευθεί και στα αγγλικά:

"Patriarchate of Antioch and All the East
Statement by the Antiochian Orthodox Media Center
Balamand, June 1, 2019

The Antiochian Orthodox Media Center would like to clarify that the declarations appearing recently in the international media regarding the position of the Antiochian Church on general Orthodox issues, and particularly about the Ukrainian issue and its implications, represent only the position of those who are giving them. The Center asserts that any statement that is not issued by the Center does not express the views of the Antiochian Patriarch and of the Antiochian Holy Synod, and has nothing to do with the position of the Church of Antioch, especially when it affects Church authorities." 
(πηγή: https://www.facebook.com/Antiochpatriarchate.org/posts/1712621452174894)

Δεν υπάρχουν σχόλια: