e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας δωρίζει λείψανο του Αγίου Πέτρου εκτός Ρώμης


Μια χειρονομία που δεν έχει προηγούμενο: ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την καθιερωμένη τελετή που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μεταξύ του εκπροσώπου του Οικουμενικού Θρόνου και του Πάπα κατά την θρονική γιορτή της Εκκλησίας της Ρώμης, αμφότεροι μετέβησαν να προσκυνήσουν τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Εκεί ο Πάπας ψιθύρισε στον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ ότι θέλει να αποστείλει ένα δώρο στην Κωνσταντινούπολη, στον αδελφό Βαρθολομαίο, ένα δώρο για το οποίο η έμπνευση του ήλθε κατά την βραδινή προσευχή, ανήμερα της Θρονικής Εορτής. 

Επρόκειτο για λείψανα του Αγίου Πέτρου που περιέχονται σε λειψανοθήκη τοποθετημένη στο ποντιφικό παρεκκλήσι των παπικών διαμερισμάτων του λεγομένου Αποστολικού Μεγάρου του Βατικανού. 

Το γεγονός αυτής της δωρεάς έρχεται ακριβώς μια εβδομάδα μετά το συνέδριο που είχε λάβει χώρα στη Νάπολη στις 20 και 21 Ιουνίου, με θέμα τη σημασία, αξία και συνεισφορά της Θεολογίας στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στον κόσμο της Μεσογείου. Συνέδριο στο οποίο ο Πατριάρχης είχε απευθύνει σημαντικό μήνυμα και ο Πάπας Φραγκίσκος ενώπιον των συνέδρων και δημοσιογράφων δήλωσε ότι «ο αδελφός Βαρθολομαίος είναι πρόδρομος πολλών ιδεών τις οποίες και εμείς ενστερνισθήκαμε». 

Η δήλωση αυτή και το χθεσινό δώρο λαμβάνουν κατά συνέπεια σημαντική και σημαδιακή διάσταση στη κοινή πορεία που έχουν χαράξει οι δυο Εκκλησίες και που αποβλέπει στον συντονισμό των πνευματικών τους δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις του οικονομικά και ωφελιμιστικά παγκοσμιοποιημένου κόσμου, που οδηγεί την ανθρώπινη ύπαρξη και το πρόσωπο στο περιθώριο, προς όφελος της κερδοσκοπίας και απληστίας των ολίγων. 

Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε δηλώσει στο μήνυμα του ότι σκοπός και υποχρέωση των Εκκλησιών είναι να στηρίξουν μια οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στο διάλογο, στην δικαιοσύνη και στην όντως αλήθεια, μακριά από κάθε χειραγώγηση της αλήθειας και προς αποφυγή της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Αυτή λοιπόν η τελευταία χειρονομία του Πάπα οδηγεί προς μια περαιτέρω σύσφιγξη των πρωτόθρονων Εκκλησιών, καθώς επίσης στη σύσφιγξη των πολιτισμικών σχέσεων των δυο ιστορικών πρωτευουσών του Χριστιανισμού, της Ρώμης και της Νέας Ρώμης, στην κοινή τους πορεία, ενάντια σε εκείνους που θέλουν να αγνοούν την κοινωνία στο σύνολο της προς όφελος μόνο του ατόμου. 

Σημεία των καιρών θα χαρακτήριζε τις κινήσεις αυτές ο Γαβριήλ Αρνέλλος ένας λόγιος ο οποίος υπήρξε πεπεισμένος, ήδη από το 1978, ότι μόνο με μια οικουμενική κίνηση των δυο αδελφών Εκκλησιών θα μπορούσε η ανθρωπότητα να προσανατολισθεί στο περιεχόμενο και στην αξία της πραγματικής ελευθερίας, που δεν επιδέχεται χωρισμούς και ανισότητες, καθότι η Ευρώπη με την εμπορευματοποίηση του χριστιανικού μηνύματος, όπως και η Ελλάδα, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, λόγω των επερχόμενων παγκοσμίων ανακατατάξεων, που οφείλονται και στην ανερχομένη Σινική δύναμη. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα κείμενο του το 2000 που αφορούσε σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας τόνιζε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ένας απλός, οποιοσδήποτε κρατικός θεσμός, μα είναι η ιστορική συνέχεια του Γένους και ως τέτοιο πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη. 

Τέλος πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα δυο αυτά γεγονότα έλαβαν χώρα παραμονή της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και της Συνόδου των Ελληνορύθμων στο Βατικανό την προσεχή εβδομάδα.  

Και κάτι αξιοσημείωτο: Τα λείψανα αυτά του Αγίου Πέτρου βρίσκονταν στο ιδιαίτερο παρεκκλήσι των παπών στο Αποστολικό Μέγαρο επί αιώνες. Τα υπόλοιπα είναι τοποθετημένα στον τάφο του Αγίου στη Βασιλική του Βατικανού. Μετά την μετακόμιση του Πάπα Φραγκίσκου σε διαμέρισμα του Ξενοδοχείου του Βατικανού Santa Marta, παρέμειναν εκεί. O Πάπας επανειλημμένως δηλώνει ότι η Εκκλησία δεν είναι καταφύγιο καριέρας, αλλά διακονία ενδεδυμένη τη σεμνότητα. 

Νίκος Τζωίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: