e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 3 Αυγούστου 2019

Αρκεί να ανοίξουμε με ειλικρίνεια και να δώσουμε την καρδιά μας σε Αυτόν

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου 
4 Αυγούστου 2019 
(Ματθ. Θ΄ 27-35 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Σε ποιον θα μπορούσαν να καταφύγουν οι αναξιοπαθούντες του κόσμου, αν όχι στον Σωτήρα Χριστό; Τόσο οι τυφλοί, όσο και ο παραλυτικός της σημερινής περικοπής ήταν απελπισμένοι από τους ανθρώπους, αλλά και από την ιατρική βοήθεια της εποχής τους.
     Ο δρόμος της ανθρώπινης ζωής, τις περισσότερες φορές, είναι γεμάτος εμπόδια, θλίψεις, ταλαιπωρίες και απογοητεύσεις. Ο άνθρωπος υφίσταται αδικίες και κατατρεγμούς από πανούργους συνανθρώπους του. Πλήττεται από οικονομικές, επαγγελματικές και οικογενειακές καταστροφές, αλλά και άδικες κατηγορίες και συκοφαντίες. Τότε θυμάται τα λόγια της Αγίας Γραφής, τα οποία λένε ότι δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε κανέναν άνθρωπο, διότι από αυτόν δεν θα έλθει η σωτηρία μας. Συνέπεια αναγκαία όλων αυτών χρειάζεται να είναι η στροφή του ανθρώπου προς τον Θεό και η στήριξη των ελπίδων του σε Αυτόν. Απαραίτητη είναι η θερμή και αδιάλειπτη προσευχή από την οποία  αποκομίζουμε τεράστιες πνευματικές ωφέλειες, οι οποίες έχουν θετική επίπτωση εις την καθημερινή μας ζωή.
     Πολλές φορές θεωρούμε ότι ο Θεός αδιαφορεί και σιωπά. Αυτή όμως είναι μια λανθασμένη και ολιγόπιστη σκέψη. Ο Θεός μιλάει με ιδιαίτερο τρόπο στον καθένα από εμάς, που ζητάει με θέρμη και ειλικρίνεια την βοήθειά Του. Αρκεί να ανοίξουμε με ειλικρίνεια και να δώσουμε την καρδιά μας σ’ Αυτόν. Κάθε παράκλησή μας θα την εκπληρώσει, αν και όταν ο ίδιος το κρίνει ωφέλιμο για εμάς.
      Ο πιστός λαμβάνει, δια της προσευχής,  εσωτερική γαλήνη και ευλογία. Το ίδιο συνέβη και έτσι αποκαταστάθηκε θαυματουργικά από τον Κύριό μας η υγεία των ανθρώπων της παραβολής, οι οποίοι προσέφυγαν με ελπίδα σ’ Αυτόν. Όμως οι άθλιοι, οι πονηροί, οι ζηλόφθονες και οι συκοφάντες Φαρισαίοι, πνευματικά τυφλοί από τη σκληροκαρδία τους, εκτοξεύουν βρώμικες συκοφαντίες και ανόητα σοφίσματα εναντίον του Σωτήρα. Άνθρωποι χωρίς φόβο Θεού και αγάπη, αδίστακτοι, ανεύθυνοι, ανελεήμονες, εμπαθείς και αλαζονικοί, δεν ανέχονται οποιονδήποτε ανώτερό τους. Φορούν το ένδυμα του αμνού, ενώ είναι αιμοδιψείς λύκοι, που κάποτε αποκαλύπτεται η κενότητα και η ανικανότητά τους και αυτο-εξευτελίζονται. Όντας οι ίδιοι όργανο του διαβόλου, θεωρούν όλους τους άλλους ίδιους με αυτούς. Στήνουν κατηγορίες, για να τους πλήξουν. Λειτουργούν χειρότερα και από φονιάδες, διότι στοχεύουν σ’ ό,τι ιερότερο έχει ο καθένας στην ψυχή του.
     Γι’ αυτό, ας μην τους μιμηθούμε  και με την δύναμη του Θεού ας πασχίσουμε να προστατευτούμε από τους ομοίους τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: