e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Συνέντευξη του Επιφανίου Κιέβου στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» και την Μαρία Αντωνιάδου, στο Κυριακάτικο φύλλο (6-10-2019), δηλαδή λίγο πριν από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Ο πρώτος Προκαθήμενος της αρτιγέννητης Εκκλησίας εκφράζει την πεποίθηση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «θα εναρμονιστεί, θα συνταυτιστεί, με τις ιεροκανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου», που παραχώρησε την Αυτοκεφαλία, «και είναι συμβολικό να ξεκινήσει από την Αθήνα η συμπόρευση με τις αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας, καθώς η Αγιοτάτη Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και εμείς, έλαβε την Αυτοκεφαλία από το Φανάρι». 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κιέβου Επιφάνιος στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος: «να μην πιστεύουν στην προπαγάνδα που εξελίσσεται γύρω από την Εκκλησία της Ουκρανίας, γύρω από το δικό μου πρόσωπο ή γύρω από τους συν-αδελφούς μου στο διακόνημα». 
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας τονίζει με έμφαση: «Ούτε σχισματικοί είμαστε, ούτε τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου επιδιώξαμε να διαρρήξουμε, ούτε, προς Θεού, την Εκκλησία να βλάψουμε ποτέ.» 
Ο Κιέβου Επιφάνιος καταρρίπτει όλες τις αιτιάσεις που ακούγονται κατά καιρούς για παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σεβάστηκε και σέβεται τόσο διακριτικά την εσωτερική μας αυτοδιοίκηση με πατρική στοργή και ειλικρινές ενδιαφέρον.» Και προσθέτει: «Ως Προκαθήμενος μπορώ να μαρτυρήσω ότι είμαστε ευλογημένοι επειδή έχουμε ως Πρώτο στην Ορθοδοξία έναν τέτοιον Οικουμενικό Πατριάρχη». 
Σε ερώτηση αν η υπόθεση της Ουκρανίας θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας, ο Κιέβου Επιφάνιος είναι επίσης κατηγορηματικός: «Όχι. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον φόβο της διάσπασης, όσο και να πιέζουν τις τοπικές Εκκλησίες, όσο και αν προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν την κοινή μας Μητέρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πεποίθησή μου είναι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτε». 
Από την συνέντευξή του αυτή ο Κιέβου Επιφάνιος φαίνεται αισιόδοξος για το ζήτημα της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά και αποφασισμένος για την πορεία της νέας Εκκλησίας, μετά από περιπέτειες και παθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: