e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης


Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου και τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής του Εύθυμη Βαρλάμη, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό. 
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου Βασίλειος Παπάς. 
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος μίλησε για τη μέριμνα της Εκκλησίας για την απάλυνση του πόνου των ασθενών με τη ποιμαντική της διακονία και αναφέρθηκε στο επιτελούμενο ιατρικό και κοινωνικό έργο του νοσοκομείου. 
Η τελετή έληξε με τα εγκαίνια της Έκθεσης Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Τέχνη, Πίστη, Θεραπεία.
Την εικαστική συλλογή του Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα “ Αγιος Λουκάς ο Ιατρός. Τέχνη-Πίστη -Θεραπεία” εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε την Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου όπου συνομίλησε με τους μικρούς ασθενείς και τους προσέφερε εικονίτσες. Με τα εγκαίνια της έκθεσης η οποία θα φιλοξενηθεί στο χώρο υποδοχής του Παπαγεωργίου, έως τις 18 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην τελετή που προηγήθηκε των εγκαινίων συνεχάρη τη διοίκηση και το σύνολο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς τους ως αφανείς ήρωες και τους ευλόγησε για το ιατρικό και κοινωνικό έργο που προσφέρουν. Λέγοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι θα γευτούν την ασθένεια, επισήμανε ότι η εκκλησία  δεν περιορίζεται μόνο στις προσευχές υπέρ της ψυχικής και σωματικής υγείας, αλλά παρέχει και κοινωνικό έργο, αναφέροντας ως παράδειγμα το πνευματικό, ηθικό και υλικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης προς όφελος των ασθενών και των ευπαθών ομάδων.
Νωρίτερα ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι υπερήφανη για το Παπαγεωργίου, το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί χάρη στη δωρεά των αδελφών Παπαγεωργίου, αλλά και χάρη στο έργο της διοίκησης και του προσωπικού, που σκύβοντας πάντως στον άνθρωπο καταφέρνουν από τα δυσχερέστερα τα άριστα.
Ο πρόεδρος του Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπάς, καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε που επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι οι ευχές του για την καλή πορεία του νοσηλευτικού ιδρύματος κατά την πρώτη του επίσκεψη το 2013 εισακούστηκαν.
“ Με τη σημερινή μας εκδήλωση στοχεύουμε να ανοίξουμε έναν ευρύτερο και γόνιμο διάλογο με θέμα “ Ιατρική-θρησκευτικό αίσθημα, τέχνη - ίαση, καθώς και τις αμφίδρομες διαδρομές” είπε ο κ Παπάς  και πρόσθεσε: “ ευχόμαστε η σημερινή μας εκδήλωση και με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου, να γίνει η απαρχή μιας νέας θεώρησης των πραγμάτων για τη δημιουργία μιας πιο φιλάνθρωπης κοινωνίας όπου θα πρυτανεύει, όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος, η αγάπη”.
Η χήρα του Ευθυμίου Βαρλάμη, Χάιντε Βαρλάμη, χαιρετίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι η έκθεση αποτελεί μεγάλη τιμή  και προσέφερε στο κ. Βαρθολομαίο ένα ζωγραφισμένο πιάτο και γλυκά. Επίσης εικόνα των 20 Αγίων Αναργύρων προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό τους Λεωνίδα είναι ιδρυτές και δωρητές του Νοσοκομείου.  


Αγγέλα Φωτοπούλου | ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: