e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Πατριαρχικά Εγκαίνια του νέου κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Στο νέο κτήριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έφτασε σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την τελετή των επίσημων εγκαινίων.

Ο κ.κ Βαρθολομαίος βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αποδεχόμενος πρόσκληση του μητροπολίτη Άνθιμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την άφιξη του στο νέο κτήριο της ΠΚΜ, υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως Βαρνάβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και υποψήφιος πρόεδρος ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο Παναγιώτατος, πραγματοποίησε τον αγιασμό και στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια στον αίθριο χώρο του κτιρίου υπηρεσιών, επί της 26ης Οκτωβρίου 64 (παλαιά δυτική είσοδος Θεσσαλονίκης).


Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε: «Παναγιότατε, σας υποδεχόμαστε με βαθιά αισθήματα σεβασμού τιμής και χαράς. Σας καλωσορίζουμε εδώ, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και ειδικότερα, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Έναν τόπο, που υποδέχθηκε ξεριζωμένους Έλληνες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία. Έναν τόπο με πολύ άξιους και ικανούς ανθρώπους στον οποίο η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, δυναμικό παρόν και φωτεινό μέλλον. Και οφείλει πολλά, για αυτό ακριβώς το παρόν και το μέλλον στους άξιους και εμπνευσμένους της Ορθόδοξης Πίστης μας, στους ιεράρχες μας και ειδικά στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα, που με το πολυδιάστατο ποιμαντικό, πνευματικό και ανθρωπιστικό του έργο, χαρίζει απλόχερα το φως της πίστης και της ελπίδας. Παναγιότατε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί 17 αιώνες αποτελεί τον θρησκευτικό μας λίκνο. Στο πρόσωπό σας συμβολίζονται αιώνες διαδρομής του γένους και της εκκλησίας μας. Με την εμπνευσμένη καθοδήγησή σας και την προσωπικότητά σας έχετε κατορθώσει όλα αυτά τα χρόνια να δώσετε νόημα στην έννοια της Οικουμενικότητας. Με τον λόγο σας, απευθύνεστε στον άνθρωπο και σε ότι ουσιαστικό και πολύτιμο διαθέτει πέρα και έξω από οποιουσδήποτε διαχωρισμούς και διακρίσεις. Υπήρξατε ένας από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες που μετέφεραν το μήνυμα της διάσωσης του περιβάλλοντος και διακήρυξαν την αναγκαιότητα της. Είστε ο «πράσινος πατριάρχης». Είστε η σταθερή και διαχρονική, ειρηνική και ευρωπαϊκή φωνή στην Τουρκία παρά τις δυσκολίες, παρά τις απογοητεύσεις. Με το σπουδαίο έργο σας είστε πάντοτε δίπλα στην οικογένεια, τα παιδιά, τους νέους, τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Βρίσκεστε στην κορυφή ενός θεσμού που αποτελεί την κιβωτό αξιών».
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει πλέον δύο κτήρια στη Θεσσαλονίκης, το κτήριο Διοίκησης και Περιφερειακού Συμβουλίου στη Βίλα Αλλατίνη, στην ανατολική πλευρά της πόλης, και το νέο κτήριο υπηρεσιών που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το νέο αυτό κτήριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τις προτεραιότητες του τόπου και των συμπολιτών μας βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στις καθυστερήσεις, στην ταλαιπωρία, στις κουραστικές μετακινήσεις. Είναι ένα κτήριο 32.000 τ.μ. σε συνολικό χώρο 42.260 τ.μ. που παρέχει πλήρη πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ, καταστήματα στο ισόγειο, η λειτουργία των οποίων θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και άνετο εμπορικό κέντρο στην περιοχή. Στο κτήριο εργάζονται περισσότεροι από 540 εργαζόμενοι της Περιφέρειάς μας εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδας συμπολίτες μας. Στα περίπου 350 γραφεία του κτηρίου, στεγάζονται 5 γενικές Διευθύνσεις και 21 Διευθύνσεις και αυτοτελή γραφεία της Περιφέρειας», πρόσθεσε.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας εντός της επόμενης εβδομάδας θα υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και την εταιρεία TAP, η οποία στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης θα αναλάβει την αποπεράτωση του διατηρητέου κτιρίου, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο και θα λειτουργήσει ως αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου, επιτροπών και ς ένας χώρος που θα αποδοθεί στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, «ως ένας σύγχρονος πολυχώρος», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με τον κ. Περιφερειάρχη, το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτίριο στην Ελλάδα. Συνεπάγεται υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 70 % από συμβατικά καύσιμα καθώς και σημαντική μείωση εκπομπής ρύπων. «Το κτίριο είναι πρωτοποριακό και ένα από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά κτίρια στην χώρας μας. Το νέο κτίριο είναι σημείο αναφοράς που θα προσελκύσει επιχειρήσεις που θα θελήσουν αν επενδύσουν στην περιοχή», σημείωσε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισήμανε ότι «το οικοδόμημα είναι σύμβολο του αγώνος κατά της οικονομικής κρίσεως ο οποίος αγών πρέπει να διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα από την καθημερινή συμπεριφορά μας μέχρι την βιομηχανία, τα μέσα συγκοινωνίας, τους επιμέρους θεσμούς, το κράτος την Εκκλησία και τας θρησκείας. Είστε αξιέπαινος Εξοχότατε διότι μεριμνήσατε για την οικοδόμηση του Μεγάρου διοικήσεως της Περιφερείας σας επί τη βάση συγχρόνων οικοφιλικών προδιαγραφών . Θα λειτουργήσει ως ένα υπόδειγμα παρομοίων πρασίνων κτιρίων και θα υπενθυμίζει στους Θεσσαλονικείς την ανάγκη και την σημασίας εις την κλιματικής αλλαγήν κα την οικονομικής απειλήν. Η περιβαλλοντική κρίση αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως της ταυτότητας, της θρησκείας, της εθνικότητας και του πολιτισμού μας. Μόνο κοινή προσπάθεια θα αντιμετωπίσει τον κοινό κίνδυνο. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριο εφησυχασμών».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «πρόκειται για ένα πρότυπο κτίριο που έχει κατασκευαστεί με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που συμβάλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Από τις υπηρεσίες αυτού του κτιρίου εξυπηρετούνται εκατοντάδες συμπολίτες».
Ο Μητροπολίτης Νεαπόλως αναφέρθηκε στην περσινή συνάντηση στην λίμνη Καλοχωρίου και επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δυτική Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά τις ομιλίες ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας στην είσοδο του κτιρίου και έκοψαν την κορδέλα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: