e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας λειτουργός στο Harrow ΒΔ Λονδίνου


Την Κυριακή 6η Οκτωβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη θεοφιλή Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow ΒΔ Λονδίνου.
  Ο Σεβασμιώτατος, στον οποίο επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον Κλήρο, τους Άρχοντες και τον λαό της τοπικής Παροικίας, τέλεσε με ιερή κατάνυξη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής και ομίλησε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα προς το εκκλησίασμα (σύμφωνα με την Παράδοση, αμέσως μετά το Ιερό Ευαγγέλιο), αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο της ημέρας, τον Άγιο Απόστολο Θωμά, στο προσωπικό βίωμα της πίστης στον Χριστό, στην οικογένεια και στη χριστιανική ανατροφή των παιδιών, επίσης δε στο πνεύμα αλλά και την εμπειρία της Ιεραποστολής, που καλλιεργείται πάντα στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.     Στο τέλος της Θεία Λειτουργίας ο Ιερατικώς Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο:
     «Σεβασμιώτατε, Επιτρέψτε μου ένα συντομότατο χαιρετισμό.
     Εντιμότατοι Άρχοντες της θεοφιλούς και φιλογενούς Κοινότητάς μας, Ευλαβέστατε λαέ του Θεού,
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ στον νεόδμητο Ιερό Ναό μας, που είναι αφιερωμένος στους Μεγαλομάρτυρες και Αθληφόρους Αγίους Παντελεήμονα και Παρασκευή, τον νέο Αρχιεπίσκοπο και Ποιμενάρχη μας, ιδιαίτερα χαρισματούχο και Άξιο Οιακοστρόφο της ιστορικής αυτής Επαρχίας του σεπτού Οικουμενικού μας Θρόνου, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα.
     Η ιερή βούληση του εν Τριάδι ζώντος Θεού, ψήφων κανονικών γενομένων της Ιεράς Συνόδου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, οδήγησε τον Σεβασμιώτατο Πατέρα και Δεσπότη μας κ. Νικήτα στο πηδάλιο της Βιβλικής αυτής Επαρχίας των Θυατείρων.
Ο Σεβασμιώτατος αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ευθυνοφόρο έργο, ως Ποιμενάρχης στην Ιερά αυτή Αρχιεπισκοπή, διαδεχόμενος τον ασθενούντα και ήδη εφησυχάζοντα Αρχιεπίσκοπο πρώην Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Γρηγόριο, έχοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατράρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς βέβαια και την αταλάντευτη στήριξη και συνεργασία των Αξίων Κληρικών και του αφοσιωμένου Ποιμνίου. 
Σεβασμιώτατε, Ως ευ παρέστητε! 
Αισθανόμαστε ιδιαίτερη εύνοια, τιμή και περιποίηση που συμπεριλάβατε τη φιλοπρόοδη Κοινότητά μας ανάμεσα στις πρώτες Ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που προγραμματίσατε να επισκεφθείτε.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία και κάθε ευλογία στο ιερό έργο σας. Η Αρχιεπισκοπική θητεία σας να είναι άλυπη, θεοφρούρητη και θεοστήρικτη.
     Υποσχόμαστε ταπεινά υπακοή και σεβασμό στο άξιο πρόσωπο και στο ιερό έργο σας. Προσευχόμαστε τα έτη σας να είναι πολλά, καλλίκαρπα, πανευφρόσυνα και δημιουργικά. Να απολαμβάνετε δε πάντοτε αδιάπτωτη υγεία κατ’ άμφω.
Σεβασμιώτατε, 
  Εκζητώ -εκ μέρους όλων μας- τις θεοπειθείς και πατρικές ευχές και την Αρχιεπισκοπική ευλογία σας, και παρακαλώ τον Ελλογιμότατο Πρόεδρο της Κοινότητάς μας Δρα Παναγιώτη Προκοπίου να σας προσφέρει το αναμνηστικό δώρο της Κοινότητάς μας, μια ποιμαντορική ράβδο, με την ιερή ευκαιρία της εκλογής και ενθρονίσεώς σας στον Βιβλικό θρόνο των Θυατείρων».

Ο Πρόεδρος προσέφερε το δώρο της Κοινότητας κι ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την προσφορά. Κατόπιν διένειμε το αντίδωρο, ευλόγησε τα παιδιά του τοπικού Ελληνικού Κολεγίου και τους Νέους Επιστήμονες της Κοινότητας, φωτογραφήθηκε με την Εκκλησιαστική και Κοινοτική Επιτροπή, κι επίσης θαύμασε τις αγιογραφίες του Ιερού Ναού, έργο του Αγιογράφου κ. Θεόδωρου Βογδάνου.
     Ύστερα μετέβη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας, όπου τον ανέμεναν περί τα 120 άτομα, μέλη και φίλοι της Κοινότητας. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την τράπεζα και παρακάθησε σε γεύμα που προσέφερε η Κοινοτική Επιτροπή.
Στο τέλος του γεύματος ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δρ. Παναγιώτης Προκοπίου προσφώνησε τον Μητροπολίτη και του παρουσίασε σε αδρές γραμμές την ιστορική πορεία και εξέλιξη της Κοινότητας. 
     Αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος, συγχαίροντας κατ’ αρχάς την Κοινότητα για την πρόσφατη εκ θεμελίων ανέγερση του Βυζαντινού Ορθόδοξου Ναού, ο οποίος έχει ευρύχωρο Ιερό Βήμα και πολύ ωραία Αγία Τράπεζα. Ανέφερε πως του άρεσε ιδιαίτερα το σύνθημα «όλοι μαζί» που ακούσθηκε κατά την ανάγνωση του Συμβόλου της Πίστεως και της Κυριακής Προσευχής και επεσήμανε ότι αυτό το οικογενειακό πνεύμα είναι το θέλημα του Θεού για την Εκκλησία. Εξέφρασε την θαυμασμό του για την απόκτηση της κοινοτικής περιουσίας, η οποία αποτελεί τη βάση της προόδου της Κοινότητας. 
     Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ακροθιγώς στην άμεση ανάγκη για ανακαίνιση του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου στο κέντρο του Λονδίνου, για το οποίο απαιτείται το ποσόν των £2 εκ. και για την οποία χρειάζεται η υποστήριξη του λαού των Θυατείρων. 
     Με συγκίνηση και χριστιανική αγάπη αναφέρθηκε στην περιπέτεια της υγείας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου πρώην Θυατείρων και Μ.Β. κ. Γρηγορίου και παρεκάλεσε όλους να προσευχηθούν για τον Σεβασμιώτατο. 
     Κατόπιν εκφράστηκε με θερμά λόγια για την προσφορά του Αρχιδιακόνου π. Ευγενίου Τσαραμανίδη, του οποίου η παρουσία και η προσφορά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι ευλογία από τον Θεό. 
     Τόνισε πως θα έλθει και πάλι σύντομα στην Κοινότητα, αλλά βέβαια θα πρέπει να επισκεφθεί όλες τις Κοινότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για να γνωρίσει την Ομογένεια και η Ομογένεια να τον γνωρίσει. 
     Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην Κοινοτική Ποδοσφαιρική Ομάδα των «Αγίων» και ολοκλήρωσε τον λόγο του με την σκέψη πως τα σημαντικά στοιχεία της ζωής είναι να είναι κανείς χριστιανός, να ζει ως χριστιανός και να μαθαίνει συνέχεια τα στοιχεία της πίστης μας, κατηχούμενος μέσα στο πλαίσιο της Αγίας Εκκλησίας μας.
     Η παρουσία του Σεβ. κ. Νικήτα στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος δημιούργησε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση στους Ομογενείς της περιοχής, που έσπευσαν αθρόα να παρακολουθήσουν την πρώτη του επίσκεψη στην Κοινότητα, να λάβουν την Αρχιεπισκοπική ευλογία του και να του ευχηθούν από μέσης καρδίας καλή καρποφορία στον Αμπελώνα των Θυατείρων!
Photos by: Alexios GennarisΔεν υπάρχουν σχόλια: