e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ο Κιέβου Επιφάνιος στην Ουάσιγκτον, στο Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας Holodomor




Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Μακ. Μητροπολίτης του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος πραγματοποίησε μνημόσυνο το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου 2019 για τα θύματα της Ουκρανικής Πείνας-Γενοκτονίας του 1932-1933.

Μαζί με τον Μακ. κ. Επιφάνιο βρέθηκαν ο τοπικός κλήρος, η ουκρανική κοινότητα, διπλωμάτες και μέλη της αντιπροσωπείας.

Στο τέλος, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ομίλησε σχετικά με τη Γενοκτονία, ενώ είχαν κατατεθεί στο Μνημείο ανθοδέσμες και αναμμένα κεριά. 

Η κατασκευή του Μνημείου έγινε δυνατή με θέσπιση ειδικού νόμου από το Κογκρέσο, τον οποίο υπέγραψε ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους το 2006. Δημιουργός του όλου μνημείου, με την παρουσίαση ενός μαζικού πεδίου σταχυών, είναι η Λάρισα Κουρίλας, γεννημένη στην Αμερική. Η βασική ιδέα του μνημείου δίνεται μέσα από τις λέξεις που είναι χαραγμένες στο βάθρο στα ουκρανικά και τα αγγλικά: "Το Holodomor 1932-1933. Στη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων τεχνητού λιμού στην Ουκρανία, σχεδιασμένου και πραγματοποιημένου από το σταλινικό ολοκληρωτικό καθεστώς ».

Στοιχεία από την Υπηρεσία Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβου και πάσης Ουκρανίας























Митрополит Епіфаній у Вашингтоні звершив панахиду біля Меморіалу жертвам Голодомору

Під час свого візиту до столиці Сполучених Штатів Америки Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній ввечері 23 жовтня 2019 року звершив панахиду біля Меморіалу жертвам українського Голодомору-Геноциду 1932-1933 років.

Разом з Його Блаженством молитву піднесло місцеве духовенство і українська громада, дипломати та члени делегації.

На завершення панахиди Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх зі словом.

До монументу було покладено символічні букети з колосся та лампадки.

Спорудження Меморіалу стало можливим завдяки ухваленню Конгресом США спеціального закону, який був підписаний Президентом Джорджем Бушем-молодшим у 2006 році. Автором проекту Меморіала у вигляді масивного бронзового поля колосків є американка українського походження Лариса Курилас. Ключова ідея пам‘ятки подається через викарбувані на постаменті слова українською та англійською мовами: «Голодомор 1932–1933. У пам’ять про мільйони невинних жертв штучного голоду в Україні, спланованого та вчиненого сталінським тоталітарним режимом».

Прес-служба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: