e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιχιφ Ευστράτιος: “Divide et impera!” - Η Ρωσική Εκκλησία ως παράγοντας διαίρεσης και σχισμάτων στην Ορθοδοξία


Παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση το έξοχο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τσέρνιχιφ κ. Ευστρατίου, Εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με αφορμή το νέο αντικανονικό ολίσθημα της Ρωσικής Εκκλησίας με τη διακοπή του μνημοσύνου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.



«Ο πόλεμος είναι ειρήνη» (Τζωρτζ Όργουελ, «1984»)
«Η διαίρεση είναι μια επιβεβαίωση της ενότητας» (Πατριάρχης Κύριλλος, 2019)

Αυτό που έπραξε σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος διέκοψε τη μνημόνευση στα Δίπτυχα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αποτελεί ακόμη μια σαφή απόδειξη της πρακτικής της περιφρόνησης των Κανόνων, η οποία έχει ριζώσει βαθιά στο σημερινό Πατριαρχείο της Μόσχας.

Δηλώνοντας ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα έχει κοινωνία μόνο με εκείνους τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν θα έχουν κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, το Πατριαρχείο της Μόσχας ελπίζει να προκαλέσει ένα ακόμη σχίσμα, αυτή τη φορά στην Ελλάδα.

Με τον ίδιο τρόπο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο παρελθόν προκάλεσε σχίσματα και διαιρέσεις:

1. Στην Εκκλησία της Ουκρανίας, το 1992.

2. Στην Εκκλησία της Γεωργίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας στην πράξη τις αυτονομιστικές εξεγέρσεις στην Αμπχαζία και στην περιοχή του Τσχινβάλι.

3. Στην Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας, προσπαθώντας να διατηρήσει σε αυτήν την εξουσία που διά της βίας είχε επιβάλει κατά τη Σοβιετική κατοχή της χώρας.

4. Στην Εκκλησία της Μολδαβίας, προσπαθώντας να διατηρήσει με τον ίδιο αντικανονικό τρόπο την εξουσία σε κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου της Ρουμανίας.

5. Στην Εκκλησία στην Αμερική, όπου ταυτόχρονα διατηρεί τις απευθείας υπαγόμενες στη Μόσχα «πατριαρχικές ενορίες» και την λεγόμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Εξωτερικό» (ROCA ή ROCOR), ενώ την ίδια ώρα αναγνωρίζει ως αυτοκέφαλη τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής» (OCA), καθώς και τις δικαιοδοσίες άλλων τοπικών Εκκλησιών.

6. Σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, προσπαθώντας να υπονομεύσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, το 2016.

Σήμερα, το Πατριαρχείο της Μόσχας προσάρτησε ένα κομμάτι από την Αρχιεπισκοπή των Ενοριών Ρωσικής Παραδόσεως στην Ευρώπη. Ανίκανη να πάρει όλη την Αρχιεπισκοπή, ως σύνολο, η Μόσχα σκόπιμα προκάλεσε σε αυτήν σχίσμα.


Στη φωτογραφία: Ο πρώην Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιωάννης (Ρενετώ)
παραλαμβάνει ένα «ευχαριστήριο» για τη διαίρεση της Αρχιεπισκοπής,
ένα κομμάτι της οποίας έφερε στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Το σχόλιο αυτό στα Ουκρανικά, Ρωσικά και Αγγλικά έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Σεβασμιωτάτου κ. Ευστρατίου στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια: