e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Οι αγιαστούρες του Μπανάτου για τη γιορτή του Φωτώνε 2019


Έτοιμες οι αγιαστούρες της Ενορίας μας, εδώ στο Μπανάτο, για την επί θύραις πανσέβαστη και πανεπίσημη εορτή του Φωτώνε. 

Οι τρεις πρώτες κατασκευάστηκαν από την καλή Ενορίτισσά μας Γεωργία Δρογγίτη, οι τέσσερις επόμενες κατασκευάστηκαν από το Ανθοπωλείο της Κατερίνας Φιορεντίνου. Όλες ακολουθούν τα ζακυνθινά πρότυπα στη σχετική παράδοση κι έρχονται να συνεχίσουν συνήθεια αιώνων στο ιδιάζον τελετουργικό τυπικό του νησιού μας. 


Πολιτιστική και κοινωνική ελληνοβαυαρική συνεργασία νεανίδων και νέων από Κέρκυρα και Βαυαρία
Ο μουσικοθεατρικός καλλιτεχνικός Σύλλογος „ΜΕΤΡΟΝ“ Κερκύρας επισκέφθηκε τη Βαυαρία, στα πλαίσια ανταλλαγής πολιτιστικών προγραμμάτων με τον γερμανικό Σύλλογο „WILDE ROSE“, και φιλοξενήθηκαν στο οίκημα του συλλόγου στη πόλη Γκέρετσριντ (Geretsried), που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο. Η επίσκεψη των 30 νεανίδων και νέων της Κέρκυρας, ηλικίας από 14 μέχρι 20 ετών έλαβε χώρα σε συνεργασία και με τον Επτανησιακό Σύλλογο Μονάχου.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τους διαμονής στη Βαυαρία παρουσίασαν στο Μόναχο τη μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση „Μια βολά κι έναν καιρό....και τσου παιδιώνες σας“, ένα έργο βασισμένο στην κερκυραἳκή διάλεκτο, έμμετρο με ζωντανή ορχήστρα και τραγούδι, σε κείμενα των Σπύρου Ατσοπάρδη και Ευτυχίας Βογιατζόγλου, με 17 τραγούδια και χορούς από την Κέρκυρα.

Στην κατάμεστη αίθουσα της αίθουσας Bürgersaal Fürstenried απέσπασαν όλοι οι συμμετέχοντες στην παράσταση, (πρωταγωνιστές, οι κουτσομπόλες, οι φίλες και φίλοι και η ορχήστρα) τα θερμά συγχαρητήρια και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των Ελλήνων της παροικίας Μονάχου και την ευχή, σύντομα να εμπλουτἰσουν και πάλι το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Μονάχου και με άλλες παραστάσεις.

Στην μουσική αυτή εκδήλωση έλαβαν μέρος, με έκτακτη φιλική συμμετοχή, ο Δημήτρης Αμβροσιάδης, που διαμένει στο Μόναχο και είναι μέλος του προεδρείου του συλλόγου „WILDE ROSE“, όπως επίσης και το Παιδικό Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Επτανησίων Μονάχου και το εν Μονάχω ελληνικό μουσικό συγκρότημα GENIMA.

Οι ιδρυτές και οργανωτές του συλλόγου ΜΕΤΡΟΝ κ. Ευτυχία Βογιατζόγλου και κ. Σπύρος Ατσοπάρδης απέδειξαν το θαυμάσιο καλλιτεχικό τους ταλέντο να εκπαιδεύσουν άριστα στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό τη νεολαία του συλλόγου και να δίνουν υποδειγματικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις 3 Ιανουαρίου είχαν οι 30 νεάνιδες και νέοι την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος της πόλης Geretsried, κ. Μιχαήλ Μίλλερ (Michael Müller) στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου. Στη συνάντηση αυτή τα παιδιά, χόρεψαν και τραγούδησαν σκοπούς και μελωδίες της Κέρκυρας. Ο εκ Κερκύρας καταγόμενος ομογενής Δημήτρης Αμβροσιάδης, μέλος του προεδρείου „WILDE ROSE“, προσφώνησε κατάλληλα τον Δήμαρχο κ. Μίλλερ, τον ευχαρίστησε για την υποδοχή και του μετέφρασε το περιεχόμενο των τραγουδιών της Κέρκυρας. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Μίλλερ, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Σαρίδης έσυραν τον χορό μαζί με τη νεολαία της Κέρκυρας.

Στη προσφώνησή του ο Δήμαρχος κ. Μίλλερ χαρακτήρισε τις νεάνιδες και τους νέους της Κέρκυρας "ως πρέσβεις της χαράς και της αγάπης για την πατρίδα τους. Το γεγονός ότι στις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους για να αντιπροσωπεύσουν τη χώρα τους στη Βαυαρία, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη του δεσμού τους με την πατρίδα τους. Άνθρωποι όπως και αυτοί δυναμώνουν την Ευρωπαική Ένωση. Η Ευρώπη είναι μα μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση συνάμα. Πρέπει όλοι να πράξουμε τα πάντα για να διατηρηθεί αυτή η κοινωνία της Ευρώπης. Οι φιλίες και οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν και συνεχώς δημιουργούνται με την Ελλάδα, πληρούν τον Δήμο Γκερετσριντ (Geretsried) με υπερηφάνεια“.

Η συνάντηση αυτή στο Δημαρχείο, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, είχε ως σκοπό την γνωστοποίηση στην ευρύτερη βαυαρική κοινωνία του πολιτισμού της Κέρκυρας, όπως αυτός βιώνεται και μεταλαμπαδεύεται από την κερκυραϊκή νεολαία και αποτελεί ευρωπαική και παγκόσμια κληρονομιά.

Η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε ένα θετικώτατο και φιλικώτατο ρεπορτάζ για τη συνάντηση αυτή και φωτογραφία από το χορό με τον δήμαρχο κ. Μίλλερ.

Η Ελληνική Παροικία μας στο Μόναχο αισθάνεται υπερήφανη για την τόσο χρήσιμη και εξόχως επιτυχημένη ελληνοβαυαρική φιλία μεταξύ της Κέρκυρας και της Βαυαρίας και συγχαίρει τους πρωτεργάτες της, το σύλλογο „ΜΕΤΡΟΝ“, το σύλλογο „WILDE ROSE“, το ζεύγος Σπύρο Ατσοπάρδη και Ευτυχία Βογιατζόγλου, τον Δημήτρη Αμβροσιάδη, τον Επτανησιακό Σύλλογο Μονάχου και όλως ιδιαίτερα τη κερκυραϊκή νεολαία που με τόσο πάθος, επαγγελματική επιδεξιότητα, ενθουσιασμό και νεανικό σφρίγος, εκπροσωπούν, με μουσικοχορευτικές θεατρικές παραστάσεις, την Κέρκυρα εντός και εκτός Ελλάδος και αποσπούν τον θαυμασμό και την επιβράβευση όλων μας.

Θα ήταν καλό και άλλες ελληνικές νεανικές ομάδες να μιμηθούν το παράδειγμα της κερκυραἳκής νεολαίας και να μεταλαμπαδεύουν στην Ευρώπη, με τις ποικίλες δραστηριότητές τους, αξίες και πολιτισμό του Γένους μας.

Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος

Αθεόφοβοι διέρρηξαν στον Ναό του Αγίου Θύρσου Αλυκανά Ζακύνθου


Αθεόφοβοι διαρρήκτες, σήμερα το απόγευμα (4.1.2019), αφού αποσύνδεσαν το συναγερμό, έκοψαν το σιδερένιο προστατευτικό κάγκελο, έσπασαν το ενισχυμένο τζάμι της πίσω πόρτας, μπήκαν μέσα στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Θύρσου στον Αλυκανά και άδειασαν το παγκάρι.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προέβη σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, ενημερώνοντας το Α.Τ. Αλυκών και την Ι. Μ. Ζακύνθου.

Ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας θα εκτεθεί σε κοινή θέα στην Αγία Σοφία Κιέβου


[Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας]

Ως γνωστόν, ο εκλελεγμένος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Επιφάνιος, θα λάβει στο Φανάρι, κατά την εορτή των Θεοφανίων (6.1.2019), τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, από τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Την επομένη, 7η Ιανουαρίου, είναι Χριστούγεννα κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, οπότε θα επιστρέψει ο Επιφάνιος στο Κίεβο, για να προστεί της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας. Η Ευχαριστιακή αυτή Σύναξη θα γίνει -δόξη και τιμή- στον Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, όπου θα υπάρχει σε κοινή θέα ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας. 

Στη θεία Λειτουργία θα παραστούν επίσημοι και ειδικώς προσκεκλημένοι, που σημαίνει ότι η προσέλευση λαού, κατ' αυτή την ημέρα, θα είναι περιορισμένη. Θα μπορούν όμως άπαντες να παρακολουθήσουν σε γιγαντο-οθόνες στην πλατεία ενώπιον της Αγίας Σοφίας. 

Αμέσως μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, ο Τόμος Αυτοκεφαλίας θα τεθεί σε κοινή θέα στη Αγία Σοφία. Αυτή η έκθεση του Τόμου θα συνεχισθεί από την επομένη, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως το 6 το εσπέρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να περνούν, ώστε από κοντά να δουν το ιστορικό αυτό κείμενο, για το οποίο τόσο πολύ μόχθησαν οι υγιείς δυνάμεις της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι ο εν λόγω Τόμος Αυτοκεφαλίας, καλλιγραφημένος, παραδόθηκε σήμερα (4.1.2019) στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, από τον καλλιτεχνήσαντα Ιερομόναχο Λουκά Ξενοφωντινό, ώστε να παραδοθεί μεθαύριο (6.1.2019) πανηγυρικά στην νεογέννητη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Πρόεδρος Ποροσένκο: "Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ"Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στο σημερινό φύλλο (4-1-2019) της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μαντέλα, παραχωρεί μεγάλη συνέντευξη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, με αφορμή την παράδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Ο πρόεδρος Ποροσένκο θα συνοδεύσει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, στο Φανάρι για την παράδοση του Τόμου. Στην συνέντευξή του αναφέρεται εκτενώς και στην εκλογή του Κιέβου Επιφανίου, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, χαρακτηρίζοντας την Αυτοκεφαλία ως «μια στιγμή που διατρέχει τους αιώνες, εκδήλωση της πνευματικής ανεξαρτησίας του ουκρανικού λαού, κάτι που ονειρεύονται γενιές και γενιές Ουκρανών». 
Για τον Ουκρανό πρόεδρο η Αυτοκεφαλία ωθεί σημαντικά την ενότητα στη χώρα καθώς «αφορά στην πνευματική μας ανεξαρτησία και ελευθερία». Θεωρεί πως η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία καλλιεργούσε τον διχασμό και ήθελα την υποταγή στην Μόσχα. 
Ο Πέτρο Ποροσένκο ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου «για το ασύγκριτο κουράγιο, τη φροντίδα και την αποφασιστικότητά τους». 
Και συνεχίζει ο Ουκρανός πρόεδρος: «Η Ουκρανία θα ευγνωμονεί για πάντα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο της Μητέρας Εκκλησίας για αυτές τις ιστορικές αποφάσεις. Έκανε το μεγάλο όνειρο των Ουκρανών πραγματικότητα, ένα θαύμα. Αυτό το θαύμα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη σταθερή θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Χρησιμοποίησε το άνευ όρων δικαίωμά του να θεραπεύσει τις πληγές που προκλήθηκαν στην Ουκρανική Ορθοδοξία από αρκετούς αιώνες κυριαρχίας της Μόσχας. 
Στις 3 Νοεμβρίου, υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας και συντονισμού, που θα μας βοηθήσει από κοινού να στηρίξουμε τη νεογέννητη ανεξάρτητη Εκκλησίας της Ουκρανίας και δημιουργικά να εργαστούμε μαζί τα επόμενα χρόνια. Η Αυτού Αγιότητα έλαβε μια ιστορική απόφαση, αν και δεχόταν έντονη πίεση από την Μόσχα. Ήταν μια ιστορική απόφαση καθώς επιβεβαίωσε τη μη νομιμότητα της προσάρτησης της Μητρόπολης Κιέβου από τη Μόσχα τον 17ο αιώνα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην Ιστορία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και ανοίγει μια νέα εποχή στην Ορθοδοξία. Με την ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία, ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος γίνεται πιο ισχυρός. Η Αυτού Αγιότητα έχει ήδη καταλάβει μια ξεχωριστή θέση την ιστορία της Ουκρανίας. Με όλα όσα έκανε και χάρη στη σοφία του, τις ηγετικές του ικανότητες, την αφοσίωσή του στην Ουκρανία και την Ορθοδοξία, πιστεύω ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί συνιδρυτής της νέας Ουκρανίας. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ιστορική αποστολή.» 
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ωφελήθηκε οικονομικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την υπόθεση της Αυτοκεφαλίας, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, ο πρόεδρος Ποροσένκο αφού είπε ότι «η ρωσική ηγεσία φημίζεται για τα ψέματα, τις εξαπατήσεις και τις ψευδείς ειδήσεις», τόνισε με έμφαση: 
«Δεν υπάρχουν χρήματα στον κόσμο που μπορούν να εξαγοράσουν ανθρώπους όπως η Αυτού Αγιότητα ο Βαρθολομαίος. Υποθέτω ότι οι τύποι στο Κρεμλίνο το γνωρίζουν – και έτσι προσπαθούν να φαλκιδεύσουν τα κίνητρά του. Όμως, ο Θεός και η Ιστορία γνωρίζουν την αλήθεια. Και όσοι διασπείρουν τέτοια ψεύδη στο τέλος θα καταρρεύσουν. Εάν υπάρχει κάτι που ωφέλησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η πραγματική αφοσίωση της Ουκρανίας στη δύναμη της αλήθειας και στη δύναμη του Θεού, καθώς η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα εμπλουτίσει την παγκόσμια Ορθοδοξία.» 
Ο πρόεδρος Ποροσένκο στην συνέντευξή του υπογραμμίζει πως το Κρεμλίνο θεωρεί τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως ένα από τα εργαλεία – κλειδιά «για να κρατήσει την Ουκρανία σε τροχιά μέσα στον ρωσικό κόσμο» και η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας περιορίζει την κυριαρχία της Μόσχας.
Ο ουκρανός πρόεδρος δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η Μόσχα είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι πιστεύει η Δύση» και «αυτό είναι το μεγάλο μάθημα που πρέπει να καταλάβουν όλοι». Ο Π. Ποροσένκο θεωρεί πλαστή την εικόνα της πανίσχυρης Ρωσίας και «γι’ αυτό η Μόσχα είναι εξαγριωμένη εναντίον της Κωνσταντινούπολης επειδή κατέρριψε όλες τις διεκδικήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας κλείνει οριστικά και πανηγυρικά στο Φανάρι


Το ...πολυτάραχο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας κλείνει οριστικά και πανηγυρικά αύριο και μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς φτάνει το πρωί του Σαββάτου, 5 Ιανουαρίου 2019, στο Φανάρι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, για την πραγματοποίηση της επίσημης ειρηνικής  επίσκεψής του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το Φανάρι "περί ὥραν 11:30, ὁ ὑψηλός ἐπισκέπτης τῆς Μητρός Ἐκκλησίας θά προστῇ Δοξολογίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐν συνεχείᾳ δέ θά γίνῃ ἐπισήμως δεκτός ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ. Εἶτα, ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά πραγματοποιηθῇ ἡ ἐπί τῇ ὑπογραφῇ τοῦ Τόμου ἀνακηρύξεως τῆς αὐτοκεφαλίας τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας Ἱ. Ἀκολουθία καί θά ἀνταλλαγοῦν προσφωνήσεις, παρουσίᾳ τοῦ Προέδρου τῆς Οὐκρανίας Ἐξοχ. κ. Πέτρου Ποροσένκο καί τῆς ἐνταῦθα σεβασμίας Ἱεραρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου. Τήν Κυριακήν, 6ην Ἰανουαρίου, ἐπί τῆ μεγάλῃ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων Θεοφανείων, ἡ Α. Μακαριότης, ὁ Μητροπολίτης, θά συλλειτουργήσῃ ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, καί ἑκατέρωθεν Ἱεραρχῶν. Μετά τήν ἀνάγνωσιν τοῦ Ἱ. Εὐαγγελίου ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός Πατριάρχης θά ἐγχειρίσῃ ἐπισήμως τήν περγαμηνήν ἀποδόσεως τῆς αὐτοκεφαλίας τῷ Μακαριωτάτῳ Μητροπολίτῃ κ. Ἐπιφανίῳ καί θά γίνῃ ἀνταλλαγή ἐπισήμων προσφωνήσεων καί ἀναμνηστικῶν δώρων μεταξύ τῶν δύο Προκαθημένων."
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφερε σε πέρας μία ιστορική και πολυσήμαντη απόφαση. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις δεν πτοήθηκε, αλλά προχώρησε αταλάντευτα στην χορήγηση της πολυπόθητης για την Ουκρανία Αυτοκεφαλίας. 
Η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία είναι σίγουρο πως θα αναγνωριστεί σύντομα από τις περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες και εν τέλει από όλες.
Η Μόσχα θα επιμείνει στην πολεμική πολιτική της απέναντι του Φαναρίου, αλλά αυτή αποδεικνύεται ήδη ατελέσφορη. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. 
Αντίθετα με ό,τι πιστεύει η Μόσχα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία ενισχύει τον ρόλο του ως Πρωτόθρονης Εκκλησίας στην Ορθοδοξία, αλλά και την δυναμική του διεθνώς. 
Π.Α.Α.

Καλλιγραφημένος ο Τόμος Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας παραδόθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη

[Στις κατωτέρω ειδήσεις εκ Φαναρίου αναγράφεται ότι είναι έτοιμος και παραδόθηκε σήμερα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο καλλιγραφηθείς Τόμος Αυτοκεφαλίας της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ανάλογη είναι η ιστορική φωτό της 3ης Μαρτίου 1990, όταν καλλιγραφημένος επίσης, ο Τόμος της Εκκλησίας της Γεωργίας παραδόθηκε από τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο στον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία.]

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
* Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Μάξιμον Ἀδαμίδην καί τόν Αἰδεσιμολ. Πρεσβύτερον κ. Ἐμμανουήλ Σέρβον, Κληρικούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἰλίου, Ἀχαρνῶν καί Πετρουπόλεως.  
* Τόν Ὁσιολ. Ἱερομόναχον κ. Λουκᾶν Ξενοφωντινόν, κομίσαντα τόν ὑπ’ αὐτοῦ καλλιγραφηθέντα Τόμον Αὐτοκεφαλίας τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας Οὐκρανίας.
* Τόν Ἐντιμολ. Ἄρχοντα Ὀστιάριον τῆς Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παῦλον Σταματίδην, Πρόεδρον τῆς Ἰμβριακῆς Ἑνώσεως Μακεδονίας – Θρᾴκης.  
* Τόν Ἐντιμ. κ. Παῦλον Π. Εὐθυμίου, Σύμβουλον Στρατηγικῆς, ἐξ Ἀθηνῶν. 
* Τόν Ἐντιμ. κ. Ζαχαρίαν Μέμτσαν, Ἰατρόν, μετά τῆς μνηστῆς αὐτοῦ Εὐγεν. δίδος Φιλοθέης Χασάπη, ἐξ Ἀθηνῶν. 
* Τόν Ἐντιμ. κ. Δημήτριον Παπαηλίαν, Σύμβουλον Ἐπιχειρήσεων, ἐξ Ἀθηνῶν.
* Τήν Μουσικολ. κ. Χρυσούλαν Τασολάμπρου, Καθηγήτριαν ἐν τῇ Σχολῇ Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, ἐξ Ἀγρινίου. 
* Τήν Εὐγεν. κ. Μαρίαν Μαρίνου, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτῆς Ἐντιμ. κ. Παναγιώτου Χρηστάκη, Παραολυμπιονίκου, Μέλους τοῦ Δ. Σ. τῆς Ἰμβριακῆς Ἑνώσεως Μακεδονίας – Θρᾴκης, ἐκ Θεσσαλονίκης.      

*   *   *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, κατά τά ἐγκαίνια τοῦ διαδικτυακοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ «Luys TV», ἐν τῇ ἐν Ταταούλοις ἕδρᾳ αὐτοῦ, τήν Παρασκευήν, 4ην Ἰανουαρίου.  

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Επίσκοπος Κισούμου Αθανάσιος


Ο Επίσκοπος Κισούμου και Δυτικής Κένυας Αθανάσιος αναπαύτηκε εν Κυρίω τελικά, σήμερα, (4.1.2018), μετά από δίμηνη νοσηλεία σε εντατική της Αμερικής.

Την είδηση αναγγέλλει ο συναδελφός του Επίσκοπος Νιέρι Νεόφυτος στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook, ως εξής:

So hard to say, you are no more in this world.

My brother in the Lord; Shine all the way...You have left this world to be eternally a live in the other world where there is no pain, no grieve nor sorrow. 

Eternal be your memory. I will greatly miss you! Rest in Peace Άγιε (holy one) as I usually call you!!!

Ο μακαριστός Επίσκοπος Κισούμου καὶ Δυτικής Κένυας κ. Αθανάσιος Amos Akunda Masaba, γεννήθηκε στο Ebusiratsi Ebukhubi, Bunyore Δυτικής Κένυας. 
     Φοίτησε στο Mundecheyo Primary and Mill Hill Catholic High School στην Bunyore, στην Ιερατική Σχολή Μακάριος ο Γ΄ και στην Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού στις ΗΠΑ. Επίσης τυγχάνει Διδάκτωρ Θεολογίας (DTH), από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής (UNISA).
     Διάκονος χειροτονήθηκε στις 12 Απριλίου 1998 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάπουε κ. Σεραφείμ και Πρεσβύτερος στις 25 Ιουλίου 2002, από τον ίδιο Αρχιερέα ως Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Αρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2010 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνό.
     Υπηρέτησε στην Μητρόπολη Κένυας, στην Μητρόπολη Βοστόνης ΗΠΑ και στην Ιεραποστολή της νοτίου Αφρικής. Εχρημάτισε αναπληρωτής Κοσμήτορας στο Κατηχητικό σχολείο στην Yeoville Νότιας Αφρικής, Διευθυντής της Αποστολής και υπεύθυνος της Ιεραποστολής και Ποιμαντικής.
     Επίσης ἐκπροσώπησε το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, και στο Παναφρικανικό Συμβούλιο των Εκκλησιών ως μέλος της εκτελεστικής και της Γενικής επιτροπής.
     Διετέλεσε Διευθυντής Ιεραποστολής και Ποιμαντικής της Νεολαίας. Επίσης Λέκτορας Τελετουργικής, Πατρολογίας, Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και Οικουμενισμού στην Πατριαρχική Ιερατική Σχολή Ναϊρόμπι της Κένυας, Μακάριος Γ΄.
     Υπήρξε μέλος του Association of the Theological Institutions of Eastern Africa (ATIEA).

Πρόγραμμα της εορτής των Θεοφανίων 2019 και της τελετής Καταδύσεως του Σταυρού εν Ζακύνθω


Το Σάββατο, 5η Ιανουαρίου 2019, παραμονή της Εορτής των Θεοφανίων, ώρα 6.15 το απόγευμα, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, η Ακολουθία του Όρθρου των Θεοφανείων. 

Μετά το τέλος του Όρθρου, ώρα 8 το βράδυ, ο Σεβ. Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές και το Λαό, θα μεταβεί επίσημα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου θα ψαλούν, κατά το ζακυνθινό έθιμο, τα «Φώτα» από την Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού, υπό την διεύθυνση του Ἰάκωβου Κονιτόπουλου. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης θα απευθύνει επίκαιρη ομιλία στον Λαό.  

Την Κυριακή, 6η Ιανουαρίου 2019, εορτή των Θεοφανίων, ώρα 8.30 το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθως η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. 

Στην συνέχεια, στις 11.30 το πρωί, θα ξεκινήσει Λιτανεία από τον Μητροπολιτικό Ναό προς την κεντρική αποβάθρα, όπου θα γίνει η τελετή  της  Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και του Αγιασμού των Υδάτων. 

Σε όλες τις παραπάνω  θρησκευτικές τελετές καλούνται  να  παραστούν  
Ο    Λ Α Ο Σ   και   Ο Ι     Α Ρ Χ Ε Σ  
κατά την καθιερωμένη  τάξη. 

Την πλαισίωση της Πομπής και τις έξω του Ιερού Ναού παρατάξεις για την απόδοση των κεκανονισμένων τιμών, θα αποτελέσουν τμήματα των  Προσκόπων, των Οδηγών καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου κατά  την καθιερωμένη τάξη.    

Ο  κ. Διευθυντής   της ΕΛ.ΑΣ.  και  ο  κ. Λιμενάρχης  παρακαλούνται, να προνοήσουν για την τήρηση της τάξεως, όσο και για τον πανηγυρικό  σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμένος. Εκκλησιαστικούς  τελετάρχες ορίζομε τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Κυπριώτη. 

Από την Ιερά Μητρόπολη