e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Λεπτομέρειες Μεγαλοβδόμαδου από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων 2019



Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του φετινού Πάσχα 2019, οργανώνει ειδικό μεγαλοβδομαδιάτικο αφιέρωμα με θέμα: «Λεπτομέρειες Μεγαλοβδόμαδου από το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων». Κάθε μέρα και μια δημοσίευση, από το Σάββατο του Λαζάρου 20/4 έως τη Κυριακή του Πάσχα 28/4, σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες του και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που θα δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες-followers να ανακαλύψουν λεπτομέρειες από τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου που απεικονίζουν το Θείο Πάθος.
Διευθύνσεις Ψηφιακής Έκθεσης:
Ιστοσελίδα: zakynthos-museumsolomos.gr







Πρόγραμμα Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα 2019 στο Μπανάτο της Ζακύνθου


Κυριακή των Βαΐων, 21 Απριλίου 2019, ώρα 8 π.μ.: Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Εορτής των Βαΐων. Ναός Παναγούλας
Κυριακή των Βαΐων, 21 Απριλίου 2019, ώρα 7.30 μ.μ.: Η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας). Ναός Φανερωμένης
Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 7.30 μ.μ.: Η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης). Ναός Παναγούλας
Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, 7.30 μ.μ.: Η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης). Ναός Παναγούλας
 Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 5 μ.μ.: Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Ναός Φανερωμένης
 Μεγάλη Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 8 μ.μ.: Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Ναός Φανερωμένης
 Μεγάλη Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 8.15 π.μ.: Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ναός Φανερωμένης
 Μεγάλη Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 7.30 μ.μ.: Η Ακολουθία των Αγίων Παθών - Τα Δώδεκα Ευαγγέλια (Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής). Ναός Φανερωμένης
 Μεγάλη Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 8.30 π.μ.: Οι Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και στη συνέχεια ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως. Ναός Παναγούλας
 Μεγάλη Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, 9 μ.μ.: Ο Επιτάφιος Θρήνος (Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου) και η Λιτανεία του Επιταφίου στην Ενορία. Ναός Παναγούλας
 Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, 00.05 (πρώτα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα): Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, κατά την οποία θα τελεσθεί η Πρώτη Ανάσταση (Gloria ή «Κομμάτι»), σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο της περιοχής μας. Ναός Παναγούλας
Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, 11.15 μ.μ.: Η μεγαλοπρεπής Ακολουθία και η Τελετή της Αναστάσεως. Ναός και πλάτωμα Φανερωμένης
 Κυριακή του Πάσχα, 28 Απριλίου 2019, 00.15 (λίγο μετά τα μεσάνυχτα): Αμέσως μετά την Τελετή της Αναστάσεως, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η επίσημη Θεία Λειτουργία της Λαμπρής. Ναός Φανερωμένης. Απόλυση: 1.15 π.μ. το αργότερο. 
 Κυριακή του Πάσχα, 28 Απριλίου 2019, 7.15 μ.μ.: Ο Εσπερινός της Αγάπης και η Λιτανεία των ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παναγούλας ανά την Ενορία. Ναός Παναγούλας
 Δευτέρα του Πάσχα, 29 Απριλίου 2019, 8.30 π.μ.: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Ναός Φανερωμένης
Τρίτη του Πάσχα, 30 Απριλίου 2019, 8.30 π.μ.: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και ΕιρήνηςΝαός Φανερωμένης
Πέμπτη του Πάσχα, 2 Μαΐου 2019, 8.30 π.μ.: Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία. Παρεκκλήσιο της Ευαγγελιστρίας, Οικογενείας Αβούρη στον συνοικισμό Μαριναίϊκα Μπανάτου.


Προηγιασμένη θεία Λειτουργία για τα παιδιά του Γυμνασίου Βανάτου


Πρωί Παρασκευής προ των Βαΐων, 19ης Απριλίου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, τελέσθηκε θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, για να εκκλησιασθούν και μεταλάβουν Σώματος και Αίματος Χριστού οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Βανάτου, ως είθισται, εν όψει των διακοπών του Πάσχα. Σημειωτέον ότι οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής επέλεξαν να μην εκκλησιασθούν...
     Κατά την Προηγιασμένη Λειτουργία συλλειτούργησαν ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα. Ο π. Παναγιώτης ομίλησε συνοπτικά στους μαθητές για τη σημασία της αυτοΘυσίας του Θεανθρώπου στην ανάσταση της ανθρωπότητας από τον κάθε είδους τάφο της.
     Έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Αντώνιος Στεργιώτης. Δεκάδες παιδιών κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.













































Σαφής αποδοχή των Αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανία από τους τέσσερις Προκαθημένους

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Μια χαρά τελικά είναι το κοινό Ανακοινωθέν των τεσσάρων Προκαθημένων της Μέσης Ανατολής ως προς το Ουκρανικό.

Κατ' αρχάς θεωρούν γεγονός, δεδομένο και αδιαμφισβήτητο, την χορήγηση της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Οι τέσσερις Προκαθήμενοι ούτε υπόνοια δεν αφήνουν περί μη κανονικής χορήγησης της Αυτοκεφαλίας. Μιλούν καταφατικά για τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν μετά την χορήγηση της Αυτοκεφαλίας, δηλαδή εστιάζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στο πώς θα συμβάλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, και σε καμία περίπτωση δεν ζητούν να τεθεί το θέμα της Αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε άλλη διάσταση πέραν της κανονικής της. Δηλαδή, ουσιαστικά αναγνωρίζουν το αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας, ως εκ τούτου και την κανονικότητα των αποφάσεών του για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Έτσι δεν γίνεται κανένας λόγος ούτε για "Πανορθόδοξη" Σύσκεψη ή Σύναξη ή ό,τι άλλο παρεμφερές, που θα έθετε σε αμφισβήτηση τα προνόμια της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Εξάλλου, τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την Αυτοκεφαλία, για τα οποία γίνεται λόγος στο Ανακοινωθέν, είναι κυρίως απόρροια της αντίδρασης της Μόσχας και της άρνησής της να δεχθεί ό,τι επιτάσσουν οι Κανόνες της Εκκλησίας και η Ιερά Παράδοση και Τάξη της. Αυτό αφήνεται σαφώς να εννοηθεί αφού οι Προκαθήμενοι δίνουν έμφαση στο ζήτημα της Ευχαριστιακής Ενότητας του πληρώματος της Εκκλησίας, η διατάραξη της οποίας έγινε με την αντικανονική και κραυγαλέα απόφαση της Μόσχας να διακόψει την Ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως "αντίποινα" για τις κανονικές αποφάσεις του στην Ουκρανία.

Τέλος, η επίκληση της ειρήνης και της αποχής από πράξεις βίας έχει το νόημά της, αφού δεν αποτελεί δικαίωση των αιτιάσεων της Μόσχας κατά της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά με νόημα οι Τέσσερις Προκαθήμενοι της Μέσης Ανατολής αποδοκιμάζουν τέτοιες συμπεριφορές "απ´ όπου και αν προέρχονται ή όποια και αν είναι τα αίτια και τα κίνητρα που τις προκαλούν". Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρώτη η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε συμπεριλάβει σχετική προτροπή στο Ανακοινωθέν της 11-10-2018 αποφασίζοντας "Να κάμη έκκλησιν προς πάσας τας εμπλεκομένας πλευράς να αποφεύγουν καταλήψεις Ναών, Μονών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ως και πάσαν πράξιν βίας και εκδικητικότητος, εις επικράτησιν της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού".

Το σχετικό απόσπασμα από το Ανακοινωθέν έχει ως εξής:

"Επίσης, συζήτησαν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.

Κατόπιν ενημερώσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου για την μεσολαβητική πρωτοβουλία, την οποία προσωπικώς ανέλαβε, οι τρεις Προκαθήμενοι συντάσσονται με αυτή, ώστε ο Μακαριώτατος να τη συνεχίσει προς όφελος της εν Χριστώ ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Oι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι στο πνεύμα της συνάντησης αυτής κάλεσαν όλες τις πλευρές να εργασθούν αφενός για την επίτευξη της Ευχαριστιακής ενότητας, η οποία αποτελεί το πλήρωμα της Εκκλησίας εν Χριστώ Ιησού και αφετέρου, με σκοπό την προστασία των πιστών και των ιερών ναών και μονών από επιθέσεις και από κάθε πράξη βίας, απ´ όπου και αν προέρχονται ή όποια και αν είναι τα αίτια και τα κίνητρα που τις προκαλούν."

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ:

Οι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, ο Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄, ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ και ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, συναντήθηκαν στις 18 Απριλίου 2019 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία.

Κατά την Σύναξη αυτή προσευχήθηκαν υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των κατά τόπους Αγίων Εκκλησιών, ειδικότερα δε υπέρ της δοκιμαζομένης Μέσης Ανατολής.

Ανέπεμψαν, ωσαύτως, δεήσεις υπέρ θείας ενισχύσεως των λαών της περιοχής αυτής, ώστε οι πιστοί των εν λόγω Εκκλησιών να συνεχίσουν να δίνουν την ορθόδοξη μαρτυρία για τον εκ νεκρών Αναστάντα Κύριό μας, κατά κύριον λόγον εδώ στην ευλογημένη γη, όπου βάδισε ο Χριστός και οι πανεύφημοι Απόστολοί Του και γενικότερα στην οικουμένη, η οποία λαχταρά και προσδοκά στο ελπιδοφόρο λυτρωτικό μήνυμα του Ευαγγελίου.

Οι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι υπογράμμισαν την ανάγκη να καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και συζήτησαν τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ζητήματα, σχετικά με την εδραίωση της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή αυτή και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών προς επίτευξη του ως άνω σκοπού.

Απηύθυναν, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες για να εργαστούν, με γνώμονα την ανάπτυξη αυτής της περιοχής, για την άρση της αδικίας που υπέστησαν οι λαοί της, συνεπεία των πολέμων, της κατοχής και των εξ αυτών οικονομικών δυσχερειών.

Κατά την ιδιαίτερη συνάντηση, την οποία είχαν οι δύο Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, εν ειλικρινεία, αδελφοσύνη και αγάπη, αντάλλαξαν διάφορες απόψεις επί του προβλήματος, το οποίο απασχολεί τις δύο τοπικές Εκκλησίες και εξέφρασαν την πρόθεση και αγαθή διάθεση, να υπερβούν άμεσα τις δυσκολίες αυτές, ώστε να φθάσουν στην επιθυμητή Ευχαριστιακή Κοινωνία.

Επιπρόσθετα, οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, συζήτησαν τα διάφορα εκκλησιαστικά προβλήματα που κατά καιρούς αναφύονται στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και εξέτασαν ιδιαιτέρως τρόπους επίλυσης αυτών.

Επίσης, συζήτησαν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.

Κατόπιν ενημερώσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου για την μεσολαβητική πρωτοβουλία, την οποία προσωπικώς ανέλαβε, οι τρεις Προκαθήμενοι συντάσσονται με αυτή, ώστε ο Μακαριώτατος να τη συνεχίσει προς όφελος της εν Χριστώ ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Oι Μακαριώτατοι και Αγιώτατοι Προκαθήμενοι στο πνεύμα της συνάντησης αυτής κάλεσαν όλες τις πλευρές να εργασθούν αφ' ενός για την επίτευξη της Ευχαριστιακής ενότητας, η οποία αποτελεί το πλήρωμα της Εκκλησίας εν Χριστώ Ιησού και αφ' ετέρου, με σκοπό την προστασία των πιστών και των ιερών ναών και μονών από επιθέσεις και από κάθε πράξη βίας, απ´ όπου και αν προέρχονται ή όποια και αν είναι τα αίτια και τα κίνητρα που τις προκαλούν.

Οι Μακαριώτατοι Προκαθήμενοι εξέφρασαν τη λύπη τους ως προς την απόλυτη αδιαφορία των Κρατών και ισχυρών του κόσμου τούτου, για την τύχη των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου, Παύλου Yazιji και Ιωάννου Ibrahim, επισημαίνοντας πως η έκτη επέτειος της απαγωγής τους συμπίπτει εφέτος με την αρχή της επικείμενης Μεγάλης Εβδομάδας.

Τέλος, οι Προκαθήμενοι, αφού αρχικά τόνισαν την πρόθεση και αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την επικοινωνία και συνεργασία αυτή για το καλό της Εκκλησίας, στη συνέχεια τόνισαν ότι στην Ορθοδοξία, δυνατόν μεν οι απόψεις να διαφοροποιούνται, παραμένει όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία ενωμένη και λαμπρή με Κεφαλή Αυτής, τον Θεάνθρωπο Κύριό μας, συνεχίζουσα τη σωτηριώδη πορεία της στον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας τη Σύναξή τους ύψωσαν εκ καρδίας δεήσεις στον υπέρ ημών παθόντα Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό, ώστε δια της θείας και ζωοποιού χάριτος Του, επουλώσει συντόμως τις ποικιλόμορφες πληγές των λαών μας, και δια του ανεσπέρου Φωτός της ενδόξου Αναστάσεως Του, φωτίζει, ειρηνεύει και καταυγάζει τις καρδιές όλων των πιστών και όπως οδηγήσει πάντας ημάς εις αναψυχή πνευματική και μας διατηρεί στην ενότητα της πίστεως και της αγάπης, ευχόμενοι σε όλους ευλογημένη Ανάσταση.

+ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄
+ Ο ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ι΄
+ Ο ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ
+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄