e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Συνάντηση του νέου Προέδρου της Ουκρανίας με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ΕπιφάνιοΣτις 30 Απριλίου 2019, ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Aleksandrovich Zelensky συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιο.
Ο επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συνεχάρη τον εκλεγμένο αρχηγό κράτους για το Πάσχα, καθώς και την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Ο Ζέλενσκι ευχαρίστησε για τα συγχαρητήρια και εξέφρασε την ελπίδα του για τη συνέχιση των καλοπροαίρετων σχέσεων της Εκκλησίας και του Κράτους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί. Ειδικότερα, η μακροχρόνια σύγκρουση με τους Ρώσους στο Donbass. Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φτώχειας.
Εν κατακλείδι, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δώρισε στον εκλεγμένο Πρόεδρο μιαν έκδοση - ανατύπωση του πρώτου και πλήρους τυπωμένου κειμένου της Καινής Διαθήκης στην παλιά σλαβική.Τρίτη της Λαμπρής 2019 στην «Παναγία την Καθολική» Γαστούνης


Μέσα στην πανευφρόσυνη περίοδο της Αναστάσεως, αφού η Ανάσταση του Χριστού, είναι το πιο συγκλονιστικό γεγονός από όλα τα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία, επειδή ο θάνατος είναι η πιο μεγάλη τραγωδία της ανθρωπίνης υπάρξεως, με ξεχωριστή λαμπρότητα, ιεροπρέπεια, καθώς επίσης και με Θρησκευτική ευλάβεια, όπως άλλωστε αρμόζει στην Υπεραγία Θεοτόκο την Παναγία μας, την μητέρα του Αναστάντος Χριστού αλλά και όλων μας, η οποία έφερε τον Ιησού στον κόσμο και έτσι άνοιξαν οι κλειστές πύλες του Παραδείσου, εορτάστηκε την Τρίτη της Λαμπρής 30 Απριλίου ε.έ., η Σύναξη της «Παναγίας της Καθολικής», για την ανάμνηση του θαύματος στην πόλη της Γαστούνης.

Παράλληλα αναβίωσε για μία ακόμη χρονιά και το «κάψιμο του Αράπη», ένα έθιμο που κρατά από πολύ παλιά. Το ομοίωμα αυτό το οποίο φιλοτέχνησε όπως κάθε χρόνο ο κ. Ιωάννης Ανδρικάκης, το οποίο αφού κρεμάστηκε στο κωδωνοστάσιο του Ναού γεμάτο εκρηκτικά, παραδόθηκε στις φλόγες με φαντασμαγορικό φινάλε!

Σύμφωνα με τον θρύλο την Δευτέρα του Πάσχα του 1767, εορτή της Παναγίας μας και ξημερώνοντας η Τρίτη του Πάσχα αναμενόταν μεγάλο κακό σαν εκδίκηση στους ραγιάδες που άρχισαν να επαναστατούν κατά των Οθωμανών κατακτητών. Ο Πασάς της περιοχής θέλοντας να τιμωρήσει τους Έλληνες για την ανυπακοή τους. έστειλε έναν «Αράπη» με την εντολή να καταστρέψει την Ιερή Εικόνα της Παναγίας στην Καθολική της Γαστούνης. Όμως καθώς ετοιμαζόταν να της φέρει το πρώτο χτύπημα, εξαφανίσθηκε. Το περιστατικό αυτό γέμισε τρόμο και αγωνία τους υπόδουλους Έλληνες και κατοίκους της Γαστούνης, καθώς πίστευαν ότι η οργή του Πασά θα ξεσπάσει επάνω τους. 

Έτσι όλοι οι Χριστιανοί της περιοχής ξενύχτησαν προσευχόμενοι. Το επόμενο πρωΐ ο «Αράπης», βρέθηκε αναίσθητος στα σκαλιά της Εκκλησίας, ενώ στα χέρια του κρατούσε ένα κλαδί φοίνικα. Όταν συνήλθε, διηγήθηκε μία ιστορία που έκανε όλους να μιλήσουν για θαύμα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τούρκος στρατιώτης, μόλις πήγε να χτυπήσει την Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα, η Παναγία εμφανίσθηκε μπροστά του και τον μετέφερε στην Αραβία. Εκεί συναντήθηκε με την αδελφή του Πασά, η οποία του έδωσε και το κλαδί του φοίνικα για να το δώσει στον αδερφό της. Μόλις ο Πασάς έμαθε την ιστορία, χάρισε τον Ιερό Ναό στους κατοίκους της περιοχής μαζί με μεγάλη γεωργική έκταση και από τότε σταμάτησε να τους ενοχλεί και να τους απειλεί. Το «κάψιμο του Αράπη», αυτή την ημέρα, συμβολίζει την απαλλαγή της περιοχής της Γαστούνης, από την αγριότητα που έφερε ο Ιμπραήμ. 

Στον περικαλλή αυτό αλλά και συνάμα Ιστορικό Ιερό Ναό, ο οποίος είναι μνημείο του 12ου αιώνος και ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου  Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιου, πλαισιούμενοι αμφότεροι υπό του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου π. Φιλάρετου  Σπανόπουλου και του Ιερατείου της πόλης.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνος, η οποία μεταφέρθηκε στον νεοανεγειρόμενο Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Γαστούνης, την παρουσία των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών, καθώς επίσης και πλήθους ευλαβών και φιλεόρτων Χριστιανών της πόλης της Γαστούνης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πηνειού. παρέστη δε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραπλεύρως του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού, λειτουργεί ένα από τα πολλά ευαγή ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, το «ΑΣΥΛΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ-ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ», το οποίο αποτελεί κόσμημα ευαγούς ιδρύματος περιθάλποντας περί τους 80 τροφίμους, κάτω από το ανύσταχτο και ακάματο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και της Διευθύντριας του ιδρύματος κ. Ροδάμιας Καβουνίδου-Μπιλάλη.

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας
Φαναριώτικα νέα Τρίτης της Διακαινησίμου, 30.4.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Μακ. ΡΚαθολικόν Πατριάρχην τῶν Συροχαλδαίων Mar Louis Raphael I Sako, ἐκ Βαγδάτης, συνοδευόμενον ὑπό κληρικῶν καί συνεργατῶν αὐτοῦ, καί τόν νεοδιορισθέντα ἐνταῦθα Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον κ. Ramzi Garmou, ἐκφράσαντας τάς συγχαρητηρίους εὐχάς των ἐπί τῷ Ἁγίῳ Πάσχα. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, μετά τῶν μελῶν τῆς ὑπ’ αὐτόν ἀδελφότητος, ὑποβαλόντας τά ἑαυτῶν σέβη ἐπί τῷ Πάσχα.

- Τόν Πανοσιολ. Μ. Ἱεροκήρυκα κ. Πανάρετον, λαβόντα τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ, μετά μελῶν τῆς ἐνταῦθα Ρωσσικῆς Παροικίας, παρουσιάσαντα Αὐτῷ τόν κατά τήν προτεραίαν χειροτονηθέντα Ἱερολογ. Διάκονον κ. Βίκτωρα Kopascu, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τῇ εἰσόδῳ του εἰς τόν α΄ βαθμόν τῆς ἱερωσύνης, πρός ὅν Οὗτος ηὐχήθη εὐλογημένην παρά Θεοῦ καί καρποφόρον ἐν πᾶσι διακονίαν. 
- Τόν Αἰδεσιμ. Οἰκονόμον κ. Βασίλειον Κομνηνόν, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, μετά τῆς θυγατρός αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Ἑλένης. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Πασχάλην Βαλσαμίδην, Ἐπίκουρον Καθηγητήν τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θρᾴκης, λαβόντα τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
- Ἐπί τῷ αὐτῷ σκοπῷ, τόν Ἐξοχ. ἐν Ἰατροῖς κ. Γεώργιον Πετρίδην, τόν Μουσικολ. κ. Γεώργιον Μπακόπουλον, Β΄ Δομέστικον τῆς Μ.τ.Χ.Ε., Πρόεδρον τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, καί τούς Ἐντιμ. κ.κ. Γεώργιον Γιαβρῆν, ἐκ τῶν ὑπαλλήλων τοῦ Ἀγγλικοῦ Γραφείου τῶν Πατριαρχείων, καί Γεώργον Zeytunlu, Κλητῆρα τῶν Πατριαρχείων. 
- 15μελῆ ὅμιλον προσκυνητῶν ἐκ Λεμεσοῦ καί Λάρνακας.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανοῦ, κατά τό διοργανωθέν ὑπό τοῦ Συνδέσμου Ἀποφοίτων Ἰωακειμείου Παρθεναγωγείου πασχαλινόν γεῦμα, ἐν τῷ ἐν Nakaş Tepe Ἑστιατορίῳ «BRIDGE», τήν Τρίτην τῆς Διακαινησίμου, 30ήν Ἀπριλίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Οὐκρανίας συναυλίαν τῆς Ἐθνικῆς Ὄπερας τῆς Χώρας, ὑπό τόν τίτλον «From Kyiv to Istanbul», ἐν τῷ ἐν Χαλκηδόνι Συναυλιακῷ Κέντρῳ «Süreyya Opera House», αὐθημερόν.

Ο ΡΚαθολικός Πατριάρχης των Συροχαλδαίων Mar Louis Raphael I Sako στο Φανάρι


Επίσκεψη στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως πραγματοποίησε σήμερα, Tρίτη της Διακαινησίμου,  30 Απριλίου 2019, ο ΡΚαθολικός Πατριάρχης των Συροχαλδαίων, Καρδινάλιος Mar Louis Raphael I Sako, του οποίου η έδρα βρίσκεται στο Ιράκ.

Τον ΡΚαθολικό Πατριάρχη των Συροχαλδαίων και την συνοδεία του καλωσόρισαν, στα Προπύλαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σύμφωνα με την τάξη, οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο, στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου είχαν μακρά συνομιλία για τις σχέσεις Καθολικών και Ορθοδόξων, και ιδιαιτέρως για την κατάσταση των χριστιανών στην Μέση Ανατολή. 

Στο τέλος αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Προς τιμήν των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Λαμπροτρίτη 2019 εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Τρίτης της Διακαινησίμου, 30ής Απριλίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τιμήθηκαν με αναστάσιμη θεία Λειτουργία οι τρεις θαυματουργοί Άγιοι και Προστάτες της Μυτιλήνης: Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, με διπλή Αρτοκλασία και αναφορά στην σταυροαναστάσιμη παρουσία τους. 
     Ομίλησε δι' ολίγων ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ενώ έψαλε ο Ενορίτης μας Ιεροψάλτης Πλάνου κ. Δημήτριος Παπαδάτος. Στην απόλυση μοιράστηκαν σε όλους τους εκκλησιασθέντες λαμπριάτικα αυγά!