e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου, ο από Αρσινόης Νεκτάριος!


Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα, Τρίτη 30 Ἰουλίου 2019, σὲ ἔκτακτη συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρία τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἑξῆς:

1) Ἐπεκύρωσε τὰ ἀποτελέσματα τῶν ἐκλογῶν γιὰ τὴν ἀνάδειξη Μητροπολίτου Κιτίου ποὺ ἔγιναν τὴν Κυριακή, 28 Ἰουλίου 2019.

2) Κατήρτισε τὸ τριπρόσωπον μὲ βάση τὰ ἀποτελέσματα τῶν ἐκλογῶν ὑπὸ τοῦ λαοῦ, τῆς 28ης Ἰουλίου 2019, γιὰ τὴν ἐκλογὴ τοῦ νέου Μητροπολίτη Κιτίου. Τὸ τριπρόσωπον ἀπαρτίζεται ἐκ τῶν:

Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἀρσινόης κ. Νεκταρίου,
Πανοσιολογιωτάτου Ἀρχιμανδρίτου κ. Εὐμενίου Σίππη,
καὶ τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου.

3) Προέβη, διὰ μυστικῆς ψηφοφορίας, στὴν ἐκλογὴ νέου Μητροπολίτη Κιτίου. Νέος Μητροπολίτης Κιτίου, ἐκ τῆς ψηφοφορίας, ἀναδείχθηκε ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ἀρσινόης κ. Νεκτάριος. 

Ἡ ἡμερομηνία ἐνθρόνισης τοῦ νέου Μητροπολίτη Κιτίου θὰ ἀνακοινωθεῖ ἀργότερα.


Η Εξόδιος Ακολουθία και η Ταφή του Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου [photos - video]


Σήμερα, 30.7.2019, στη Λαμία και στη Μονή ΔαμάσταςΕψάλη, σήμερα το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κυρού Νικολάου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου. Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος έγινε στην Ιερά Μονή Δαμάστας. Στην εξόδιο ακολουθία, παρέστησαν ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, πλειάδα Αρχιερέων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκ μέρους της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, κλήρος και λαός. 

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Θεοχάρης, τόνισε ότι ο αοίδιμος Μητροπολίτης «είχε πολλές φορές διαβάσει και με θαυμαστό τρόπο είχε προσοικειωθεί την πρόσκληση του Θεού: «Δος μοι, υιέ σην καρδιάν» (Παροιμ. 23, 26). Και ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος γεμάτος αγάπη για τον Χριστό, αφιερωμένος εξ ολοκλήρου σ’ Εκείνον και την Εκκλησία Του, έζησε θεοφιλώς και θεαρέστως, ώστε η ζωή του να αποτελεί μία αληθινή ετοιμασία του «θρόνου» της καρδιάς του. Όντως, η καρδιά του Δεσπότη ήταν «έτοιμη» για να γίνει «θρόνος» του Βασιλέως της δόξης».

Ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Φθιώτιδος, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, υπογράμμισε: «Ο μακαριστός ήταν χαρισματικός ποιμένας, αγάπησε την αγιότητα και έγινε ο ίδιος θυσία, για να καταστήσει την Μητρόπολή του τμήμα της Βασιλείας του Θεού. Ένωσε την επαρχία του κάτω από την πατρική του σκέπη, με το ολοκληρωτικό του δόσιμο στο ποίμνιό του». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε: «Ήταν παραδοσιακός Επίσκοπος, ασκητής και πατριώτης, ο βίος του ήταν διάφανος, ο λόγος του εμπειρικός, φωτισμένος και συνετός, όταν μιλούσε, οικοδομούσε. Η κοίμησή του είναι οδυνηρότατη στέρηση για την Εκκλησία, ωστόσο πνευματικά, θα είναι πάντοτε μαζί μας». 

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο οποίος ανέφερε ότι «το ευγενές στη συναναστροφή του μακαριστού Μητροπολίτη και το χαρισματικό στην συνομιλία του, προσείλκυσαν την αγάπη χιλιάδων νέων ανθρώπων. Η Φθιωτική γη μαρτυρεί την παρουσία του. Μας ενέπνευσε όλους με την σύνεση, την ταπεινότητα και την αγάπη του προς την πατρίδα. Δίδαξε πειθαρχία και υπακοή, διαμόρφωσε συνειδήσεις, αγαπούσε αληθινά τους ανθρώπους». Ο κ. Σταϊκούρας προσέθεσε: «Ο Ποιμενάρχης μας «οδεύει εκ του θανάτου εις την ζωήν». Αυτή είναι η ζωή για μας. Το πάθος του για την Ορθοδοξία, η πίστη του στα ιδανικά του Ελληνισμού είναι αξίες ζωής και τρόπος ζωής για εμένα, που δεν μπορώ να εγκαταλείψω. Οι συμβουλές του είναι παρακαταθήκη για εμένα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος, Ευθύμιος Καραΐσκος, εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξήρε το μεγάλο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος, προσθέτοντας ότι το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, ενώ ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, αναφέρθηκε στην «καρτερικότητα, την υπομονή και την υπομονή» που επέδειξε ο κυρός Νικόλαος, στα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του στη Μητρόπολη, αλλά και στο γεγονός ότι «με αισθήματα αγάπης και με πολύ δουλειά, ανέδειξε την Μητρόπολη παράδειγμα προς μίμηση».

Ο αντιδήμαρχος Τήνου, Εμμανουήλ Σώχος, διάβασε το σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε ο Δήμος Τήνου, με αφορμή την κοίμηση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κυρού Νικολάου. 

Ο Πανοσιολογιώτος Αρχιμανδρίτης, Χριστοφόρος Κολοκυθάς, εκ μέρους του ιερού κλήρου της Μητρόπολης Φθιώτιδος, σημείωσε ότι ο μακαριστός ποιμενάρχης, με σοφία, παρέλαβε τους κληρικούς της Μητρόπολης «απλούς οπλίτες» και τους έδωσε θάρρος, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη όλων των κληρικών προς τον κυρό Νικόλαο.

Ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου, κ. Δωρόθεος, εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Καθιδρύματος, κατέθεσε την ευγνωμοσύνη όλων και «ιδιαιτέρως του κ. Μιλτιάδη Πρωτοπαππά, του ιερού κλήρου που διακονεί το θυσιαστήριο της Παναγίας, για όσα στον άμβωνα του ιερού της Παναγίας ο Σεβασμιώτατος διηκόνισε και με τον θείο λόγο εκήρυξε». Όπως τόνισε ο κ. Δωρόθεος, «η διοικούσα Επιτροπή, με απόφασή της, καταθέτει χρηματικά ποσά στους ιερούς ναούς Πλατειών και Αγίας Παρασκευής Υστερνίων Τήνου, μνήμη του αοιδίμου Ιεράρχου Νικολάου, εμείς δε θα φιλοτεχνήσουμε, εις μνήμην του, τον άμβωνα στον ιερό Ναό Δευτέρας Ευρέσεως Ευαγγελιστρίας, ο δεσποτικός θρόνος του οποίου είναι δώρο του ιδίου».

[Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγιάννης]

Η Μητρόπολη Μόρφου να αποσύρει από την ιστοσελίδα της διήγηση περί του Αγίου Παϊσίου "για τις σαρκικές διαστροφές"


Γράφει ο Π. Α. Ανδριόπουλος 
Το φαινόμενο είναι –δυστυχώς– ακόμα πολύ έντονο. 
Πριν την αγιοκατάταξή του, αλλά και μετά από αυτήν, πολλοί -κατά πάντα ύποπτοι– αποδίδουν στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη πολλά και διάφορα. Προφητείες, προρρήσεις, θαύματα, διηγήσεις, αποδίδονται στον Όσιο από διάφορους επιτήδειους, προκειμένου να περιβάλλουν με το κύρος του τις δικές τους δοξασίες και επιδιώξεις.
Τέτοιου είδους κείμενα αναδημοσιεύονται σε πλείστες όσες ιστοσελίδες, αντίστοιχης λογικής. Δεν θα έπρεπε, όμως, να δημοσιεύονται στις επίσημες ιστοσελίδες Μητροπόλεων και άλλων οργανισμών της Εκκλησίας, με δεδομένη την εντελώς αμφίβολη αξιοπιστία τους. 
Η Μητρόπολις Μόρφου, για παράδειγμα, αναδημοσιεύει ένα κείμενο με τίτλο: «Γιά τίς σαρκικές διαστροφές ἐντός τοῦ γάμου, Ἁγίου Παϊσίου Ἁγιορείτου». 
Πρόκειται, λέει, για μια διήγηση του π. Σάββα του Αγιορείτη, που του διηγήθηκε μια «κάποια κυρία από την Θεσσαλονίκη»! Πρόκειται, δηλ., για μια φαντασία που οργιάζει! 
Θεωρώ ότι η διήγηση είναι παντελώς ανυπόστατη, αποκύημα νοσηράς φαντασίας, και πως ο  Όσιος Παΐσιος ουδέποτε θα αντιδρούσε όπως διηγείται η «κάποια κυρία». 
Η Μητρόπολη Μόρφου θα πρέπει να αποσύρει πάραυτα το εν λόγω διεστραμμένο κείμενο, ώστε να μην παραπλανάται ο λαός κατά τρόπο προκλητικό!

Περί της ανακοινώσεως του Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου για το Συλλείτουργο στο Κίεβο

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Συνεχίζουν κάποιοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, σε διατεταγμένη υπηρεσία, το bullying κατά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την 1031η Επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως του Κιέβου στην μόνη Κανονική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.


Αναγκαία παρέκβαση-διευκρίνιση: Λέγω «μόνη Κανονική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», διότι καμία άλλη δικαιοδοσία, ακόμη και αν είναι κανονική, δεν δικαιούται να φέρει τον τίτλο «Εκκλησία της Ουκρανίας» ή «Ουκρανική Εκκλησία». Και τούτο σύμφωνα με τις κυριαρχικές αποφάσεις της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της Μητρός Εκκλησίας της Κιεβινής Μητροπόλεως, η οποία, ως δικαιούται εκ των Ιερών Κανόνων και της Τάξεως της Εκκλησίας, απεφάσισε Συνοδικώς ότι κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας είναι αυτή που δημιουργήθηκε με την Ενωτική Σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου 2018 και έλαβε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας την 6η Ιανουρίου 2019. Άρα οποιοδήποτε άλλο εκκλησιαστικό σχήμα υπάρχει στην Ουκρανία δεν μπορεί να φέρει κανονικώς τον τίτλο «Εκκλησία της Ουκρανίας», ανεξάρτητα φυσικά από το τι προβλέπουν οι νόμοι της πολιτείας, οι οποίοι δεν είναι καθόλου αναγκαίοι για τον ορθό και κανονικό προσδιορισμό του εκκλησιαστικού καθεστώτος στη χώρα αυτή, αφού ο προσδιορισμός αυτός αποτελεί αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Θρόνου, ο Οποίος αυθεντικώς περιγράφει την υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο εκκλησιαστική δικαιοδοσία, ως «εν Ουκρανία εκκλησιαστική παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας» ή ως «εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία».

Ας επανέλθομε όμως στο ζήτημα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά. Ο οποίος, αποδεικνύοντας ότι σέβεται και τιμά την Εκκλησία της Ελλάδος, στην Ιερά Σύνοδο της οποίας μετέχει λόγω του Τόμου του 1928 που έχει παραχωρήσει επιτροπικώς την διοίκηση των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, εξέδωσε μια ανακοίνωση προκειμένου να διευκρινίσει κάποια ζητήματα, αφού η παρουσία του στο Κίεβο χρησιμοποιήθηκε από τους εχθρούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ενδεχομένως και του ιδίου προσωπικά…) για να γίνει άθλια σπέκουλα και φτηνή προπαγάνδα. Στην ανακοίνωσή του αυτή, ο Σεβασμιώτατος πολύ ορθά επεσήμανε ότι στο Κίεβο «δέν παρέστῃ μέ τήν ἰδιότητα τοῦ ἐκπροσώπου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία, ὡς γνωστόν, ἐπί τοῦ ζητήματος τούτου τῆς ἀναγνωρίσεως δέν ἔχει εἰσέτι ἀποφανθῇ Συνοδικῶς». Αυτή είναι η αλήθεια, αν και οι στρατευμένοι κονδυλοφόροι και εμετικοί σχολιαστές σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα προσπαθούν να ευτελίσουν την ανακοίνωση αυτή και τον συντάκτη της με σοφιστείες και λογοπαίγνια νοσηρής εμπνεύσεως. Η Εκκλησία της Ελλάδος όντως δεν έχει ακόμη αποφανθεί συνοδικώς επί του ζητήματος της Αυτοκεφαλίας της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα, τα οποία επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος σε όσους προσπάθησαν να τον εκθέσουν και συκοφαντήσουν. Και το έπραξε αυτό έχοντας ορθό εκκλησιολογικό φρόνημα και μη θέλοντας να εμφανιστεί ότι προκαταβάλλει τις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και το έπραξε αυτό επίσης με αυτοθυσιαστικό φρόνημα και διάθεση να μην προκληθεί αναστάτωση στο Σώμα της Ιεραρχίας, από την καπηλεία του ζητήματος εκ μέρους των «καλοθελητών», μολονότι από κανονικής απόψεως δεν ήταν υποχρεωμένος να το πράξει. Και τούτο διότι, ως Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, δικαιούται (και υποχρεούται) να κοινωνεί κανονικώς με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Το δικαιούται ως Μητροπολίτης Λαγκαδά, δηλαδή μιας Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, και όχι ως «εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος». Αυτό ακριβώς διευκρίνισε ο Σεβασμιώτατος και φυσικά δεν είπε, όπως προσπαθούν να διαστρεβλώσουν κάποιοι, ότι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει την Εκκλησία της Ουκρανίας! Ο ίδιος ασφαλώς και την αναγνωρίζει και γι’ αυτό όχι μόνο συμμετείχε στις εκδηλώσεις στο Κίεβο, αλλά και πρόσφατα, κατά την Πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, στις 26 Ιουλίου 2019, με δική του πρωτοβουλία και πρόσκληση τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο συμμετείχε ο Επίσκοπος Τσερνιβέσκι κ. Γερμανός της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Και μαζί με αυτόν και άλλοι Ιεράρχες της Ελλάδος, τόσο του κλίματος των Νέων Χωρών όσο και της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος! Συγκεκριμένα μαζί με τον Επίσκοπο Γερμανό της Ουκρανίας συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Άρτης κ. Καλλίνικος και Τρίκκης κ. Χρυσόστομος.


Είναι προφανές ότι κάποιοι επιχειρούν να θολώσουν τα νερά και να προκαλέσουν αναταραχή στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία εδώ και καιρό έχει προσδιορίσει συνοδικώς πώς θα χειρισθεί το Ουκρανικό Ζήτημα, επί τη βάσει των γνωμοδοτήσεων των αρμοδίων Συνοδικών Επιτροπών, στις οποίες εξαρχής το παρέπεμψε. Είναι ακόμη πασιφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να βλάψουν προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη, γι’ αυτό άλλωστε και δεν είδαμε να εξαπολύονται ανάλογες επιθέσεις στους άλλους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος που με την συμμετοχή τους στο συλλείτουργο στο Λαγκαδά αναγνώρισαν την κανονικότητα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Πολύ καλά έπραξαν φυσικά, αλλά γιατί αυτή η ιδιαίτερη «μεταχείριση»…;

Τέλος, θα επαναλάβω και εδώ αυτό που κατέθεσα ως ένα πρώτο σχολιασμό μόλις εξεδόθη η ανακοίνωση της Μητροπόλεως Λαγκαδά: «Μακάρι την ίδια ευαισθησία να είχαν και κάποιοι, σε άλλες τοπικές Εκκλησίες, οι οποίοι εκθέτουν εαυτούς και τις Εκκλησίες τους με έργα και λόγους, για τα οποία δεν έχουν την εξουσιοδότηση των Συνόδων των Εκκλησιών αυτών... Ο νοών νοείτω…». Αντ’ αυτού, με έκπληξη είδαμε κάποιον εξ αυτών, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Κύπρο, να λοιδορεί τον Μητροπολίτη Λαγκαδά με σχόλιο στο διαδίκτυο, το οποίο και παραθέτομε υπό μορφή στιγμιότυπου οθόνης…

Το θράσος και η υποκρισία των μοσχοπαθών δεν έχουν όρια. Καμία αιδώς δεν τους απέμεινε πλέον…