e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Πώς και πότε η Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους έγινε "ρώσσικη"


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΡΟΥΤΗΣ
Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Λεμεσού της Κύπρου

Κατά την διάρκεια της εθνεγερτηρίου Επαναστάσεως του 1821 το Άγιον Όρος έλαβε ενεργή συμμετοχή σε αυτόν τον "υπέρ Πίστεως και Πατρίδος" υπέροχο αγώνα, με αποτέλεσμα να υποστεί αρκετές απώλειες τόσο σε υλικά αγαθά, όσο και σε έμψυχο δυναμικό.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο 80χρονος Ιερομόναχος Διονύσιος Ποταμίτης


Εξεδήμησε προς Κύριον, σήμερα το απόγευμα (22 Οκτωβρίου 2019) ο ζακύνθιος Ιερομόναχος Διονύσιος Ποταμίτης, σε ηλικία 80 πλήρων ετών. Είχε γεννηθεί στο ορεινό χωριό Μέσω Βολίμες της Ζακύνθου, στις 7 Σεπτεμβρίου 1939.
     Ο μακαριστός πατήρ υπήρξε αδελφός της εξακουστής Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών Ζακύνθου, όμως, εξαιτίας πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων της υγείας του, εγκαταβιούσε στην εν τη πόλει της Ζακύνθου Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. 
     Τα προβλήματά του όμως είχαν προχωρήσει τόσον ώστε, νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, προ ολίγων μόλις ημερών ακρωτηριάσθηκε και σήμερα άφησε την τελευταία πνοή του. 
     Η κηδεία του ορίσθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή, 25 τρέχοντος, στις 2 μετά το μεσημέρι, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου (πόλη Ζακύνθου) και από εκεί, η ταφή του στη Μονή της μετανοίας του, στα Γκρεμνά
     Ας έχουμε την ευχή του.

Βαρθολομαίος: «Υπάρχετε εις την καρδίαν ημών και ημείς είμαστε πλησίον σας»


«Υπάρχετε εις την καρδίαν ημών και ημείς είμαστε πλησίον σας» είπε, εμφανώς συγκινημένος στους αντιπροσώπους των μονών του Αγίου Όρους, σε ηγουμένους και μοναχούς, στη σύναξη που έγινε στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο κατά την αναχώρηση του από τις Καρυές, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψη του στο Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Θλίβομαι από τη σιωπή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Εικόνες και συναισθήματα από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπως τη θυμόταν εν λειτουργία, αλλά και όπως είναι τώρα, που τη συναντά «σιωπηλή», όποτε την επισκέπτεται, μετέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον πρώην συμμαθητή του από τη σχολή και σημερινό Δικαίο της Σκήτης Προφήτου Ηλία, Ιωακείμ, στο 'Αγιο Όρος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους [video - photos]


[φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος]

Η τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία, σφραγίζεται με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν σήμερα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Γαβριήλ με την Αδελφότητα. Παρόντες στην υποδοχή ήταν και οι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και της Ι. Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος. 
     Επί τη αφίξει του Πατριάρχου, ο οποίος γιορτάζει σήμερα την 28η επέτειο από την εκλογή Του στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας, εψάλη Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, μετά το πέρας της οποίας προσφώνησε τον Παναγιώτατο ο Ηγούμενος, Γέροντας Γαβριήλ και προσέφερε στον Πατριάρχη μια εικόνα του Παντοκράτορα Χριστού και εγκόλπια. 
     Αντιφώνησε ο Πατριάρχης τονίζοντας την σημασία του αγώνα για τους μοναχούς καθώς και το ανύστακτο ενδιαφέρον της Μεγάλης Εκκλησίας για τον Αγιορείτικο Μοναχισμό. 
     Ακολούθως ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού Ηγουμένου της Μονής Παντοκράτορος, Βησσαρίωνος και στη συνέχεια τέλεσε αγιασμό και εγκαινίασε την ανακαινισθείσα πτέρυγα της Μονής.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο εν Άθωνι Κελλίον Διονυσίου του εκ Φουρνά των Αγράφων


Ὁ Παναγιώτατος Δεσπότης καί αὐθέντης ἡμῶν, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαῖος, περιποιῶν καί πάλιν ἰδιαιτέραν τιμήν, ἐκ δευτέρου, ἐπεσκέψατο ἡμᾶς «ἐξ ὕψους» τούς ταπεινούς οἰκήτορας τοῦ ἰεροῦ κελλίου τοῦ Τιμίου Προδρόμου, τήν 8/21 Ὀκτωβρίου 2019. 
Κτήτωρ τοῦ κελλίου εἶναι ὁ μεγάλος διδάσκαλος τῆς ζωγραφικῆς τέχνης καί ἱστοριογράφος καί πνευματικός πατήρ πάντων τῶν ζωγράφων καί συγγραφέας τοῦ περισπούδαστου ἔργου «Ἑρμηνεία τῆς ζωγραφικῆς τέχνης», ὁ Ἰερομόναχος Διονύσιος ἐκ Φουρνᾶ τῶν Ἀγράφων. 
Ὁ Παναγιώτατος εὐλόγησεν τό ἱερόν κελλίον, προσέφερε δώρα καί ἐπεσκέφθη τόν Χῶρο Τέχνης «Ἑρμηνεία - Ἅγιον Ὄρος» ὅπου φιλοξενούνται ἔργα τοῦ Γέροντος τοῦ Ἱεροῦ Κελλίου ἱερομονάχου Ἀναστασίου: «Τά ἄνθη τοῦ Ἁγίου Ὄρους» καί ἔργα τοῦ κ. Παράσχου Καραδήμου: «Ἡ Χαλκιδική τόν καιρό τῆς ἐλαιοκαρπίας». 
Ἔγραψε δέ καί τήν ἀκόλουθη ἐνθύμηση: «Εἰς τόν συμπολίτην, ἀγαπητόν π. Ἀναστάσιον εὐχόμεθα ὑγείαν, μακροημέρευσιν καί ἔμπνευσιν, διά νά δοξάζη τά μεγαλεῖα τοῦ Θεοῦ τῶν θαυμασίων μέ τήν πέννα του καί μέ τόν χρωστῆρα του, μέ τήν βαθεῖαν πίστιν καί μέ τήν ταπείνωσίν του. Ἄξιος! Διάπυρος πρός Θεόν εὐχέτης ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος». 21.Χ.2019 
Προσεφέρθησαν δέ εἰς τόν Παναγιώτατον Πατριάρχην ἡμῶν πίνακες μέ «Ἄνθη τοῦ Ἁγίου Ὄρους».
Εκ του Ι. Κελλίου