e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

"Μυριώνυμον Εύχος". 3τομη τιμητική έκδοση για τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

Από πέρυσι (2018) είχα την εξαιρετική τιμή να προσκληθώ ως ένας εκ των πολλών συμμετόχων και συγγραφέων μιας σχεδιαζόμενης τιμητικής επιστημονικής εκδόσεως για τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, στο πλαίσιο των διοργανουμένων εορτίων εκδηλώσεων επί τη επετείω του Χρυσού Ιωβηλαίου Ιερωσύνης (1969) και του Αργυρού Ιωβηλαίου Αρχιερωσύνης (1994) του Σεβασμιωτάτου.

Εσπερινές συνάξεις στον Ναό της Βιγλατσούρας Αγριλιάς Μουζακίου Ζακύνθου


Ανακοινώνονται Εσπερινές Συνάξεις στον Ι. Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Βιγλατσούρας της Ενορίας Αγριλιάς Μουζακίου, δύο ή τρεις Κυριακές τον μήνα, κατά τις οποίες θα τελείται Ιερά Παράκληση προς κάποιον  Άγιο της Εκκλησία, στην δε συνέχεια ανάγνωση του συναξαρίου του ή κείμενο κάποιου έγκριτου θεολόγου. 

Την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, ώρα 6.30 μ.μ., θα γίνει Αγιασμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ και θα ακολουθήσει κατάλληλη ομιλία από τον ίδιο.

Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019, ώρα 6 μ.μ., θα ψαλεί Παράκληση προς τον Άγιο Νεκτάριο και ακολούθως θα αναγνωσθούν διδαχές του Αγίου.

Οι επόμενες συνάξεις θα προαναγγέλλονται κατά την λήξη των συνάξεων καθώς και μέσω διαδικτύου. Υπεύθυνος ο Εφημέριος π. Αντώνιος Καλόφωνος.

Κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος λειτούργησε στην πόλη Ζαπορόζιε της Ουκρανίας


Σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2019, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου της πόλης Ζαπορόζιε της νοτιοανατολικής Ουκρανίας (κτισμένης στις όχθες του ποταμού Δνείπερου), έλαβε χώραν ένα σημαντικό γεγονός: για πρώτη φορά η θεία Λειτουργία ακούστηκε σε δύο γλώσσες: Ουκρανικά και Ελληνικά. Μαζί με τον προϊστάμενο του Ναού π. Ο Βολωμούρ Γκοσόφσκι λειτούργησε ο π. Σωτήριος Κόσκορης, από την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς καταγγέλλει απερίφραστα τον ρόλο του Μπάτσκας Ειρηναίου


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 


Πριν λίγες μέρες είχαμε δημοσιεύσει εδώ, στο Φως Φαναρίου, ένα κείμενό μας με τίτλο: Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΜΠΑΤΣΚΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΩΣ ΛΕΩΝ ΩΡΥΟΜΕΝΟΣ ΖΗΤΕΙ ΤΙΝΑ ΚΑΤΑΠΙΗ. 
Αναφερόμασταν στην στάση του μητροπολίτου Μπάτσκας Ειρηναίου (Μπούλοβιτς), ιεράρχη της Εκκλησίας της Σερβίας, τόσο στην υπόθεση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όσο και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συνεκλήθη στην Κρήτη το 2016.
Καταδείξαμε, μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του ίδιου του Μπάτσκας Ειρηναίου, τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε και στα δύο μείζονα αυτά εκκλησιαστικά γεγονότα, στοιχούμενος στην γραμμή της Εκκλησίας της Ρωσίας και ιστάμενος απέναντι – ενίοτε με δριμύτητα – στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Φαίνεται, όμως, πως η όλη στάση του Μπάτσκας Ειρηναίου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό της Σερβικής Εκκλησίας. Τον αποκαλύπτει πανηγυρικά ο γνωστός στην Οικουμενική Ορθοδοξία Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς, με τον οποίο – σημειωτέον – υπήρξαν παραδερφοί, παρά τους πόδας του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

Ο Γεν. Πρόξενος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Πόλη επισκέφθηκε το Φανάρι


OIKOYMENIKO ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, ο Γενικός Πρόξενος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Πόλη, κύριος Cui Wei.

O κ.Wei, ο οποίος είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που επισκέπτεται την Ιερή Καθέδρα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της ζωής και των πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης,  ο κ. Γενικός ενημερώθηκε για την πνευματική δραστηριότητα που αναπτύσσει η Ιερά Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ, η οποία, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, μεριμνά για την διαποίμανση και ενίσχυση των Ορθοδόξων πιστών που διαβιούν εκεί. Ο κ. Wei από την πλευρά του ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θρησκευτική και κοινωνική ζωή στην Κίνα και είπε ότι θα χαρεί να τον δει να επισκέπτεται την χώρα του.

Αμέσως μετά, ο κ. Wei, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο Ιάκωβο, επισκέφθηκε τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και ενημερώθηκε για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν. 

[Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο]

Φωτο-θύμηση Γέροντος Θεοφίλου Παυλάτου, Ηγουμένου Μονής Προδρόμου Ζακύνθου (+7.3.2017)
Φωτο-αποτυπώσεις: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, από τις διάφορες επισκέψεις στην περιώνυμη Μονή, όπου ηγουμένευε ο μακαριστός Γέροντας. Αιωνία η μνήμη του και ας έχουμε την ευχή του!