e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Καιρός περισυλλογής και μετάνοιας


Επίκαιρες σκέψεις του π. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΕΣΗ

Με  τη χάρη του Πανάγαθου Θεού φτάσαμε και φέτος στην είσοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγάπη του Θεού μας χαρίζει για μια ακόμα φορά την ευκαιρία για μετάνοιας, καθάρσεως και αγιασμού.

Η παρακοή οδήγησε τον άνθρωπο έξω από το Παράδεισο, σκοπός λοιπόν αυτού του αγώνα είναι να τον ξαναβρούμε και να γίνουμε οικιστές του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη νηστεία, με τη προσευχή, τη μετάνοια,την εξομολόγηση και την ταπείνωση.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς λέγει: το πίπτειν ανθρώπινον, το εμμένειν διαβολικό... Δηλαδή, το να πέφτει ο άνθρωπος στην αμαρτία είναι στη φύση του, το να παραμένει όμως είναι διαβολικό (η εγωιστική αμαρτία). Ο ιερός υμνωδός γράφει ότι το στάδιο των αρετών έχει ανοίξει. Όσοι θέλετε να αθληθείτε ας μπείτε, αναλαμβάνοντας το καλό αγώνα της νηστείας. Γιατί όσοι αθλούνται σύμφωνα με τους κανόνες, δίκαια στεφανώνονται. 

Εύχομαι να είναι άξιος ο αγώνας μας και, με καθαρή την καρδιά μας, να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη Του και να εορτάσουμε την έν­δο­ξη  Ανά­στα­ση Του. 

Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή! Καλό στάδιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: