e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Ζακύνθου περί προσωρινής παύσεως της λειτουργικής ζωής στο νησί



ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. 5
Εν Ζακύνθω τη 1η Μαρτίου 2020

Προς
Τον Ιερό Κλήρο  και τον ευσεβή Λαό 
της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.
 
Κατόπιν  της υπ' αριθμ. 2867 ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας (ΦΕΚ.872/16-3-2020) προτείνουμε τα κάτωθι μέτρα για την λειτουργία των Ιερών Ναών και Μονών της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

1. Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε ιεροπραξίας σε όλους του ιερούς ενοριακούς ναούς, τα ενοριακά, τα ιδιωτικά και τα νεκροταφειακά παρεκκλήσια, καθώς και στα μετόχια των Μονών.

2. Οι Ναοί μπορεί να παραμένουν ανοικτοί μόνο για ατομική προσευχή των πιστών, τηρουμένων αυστηρών μέτρων υγιεινής (αντισηπτικά και γάντια στην είσοδο, σχολαστικό καθαρισμό των εικόνων) με ένα άτομο ανά 10 τ.μ. ναού και απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου.

4. Oι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του ιερέα, ενός ψάλτη και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου, τηρουμένων αυστηρών μέτρων υγιεινής. Καθ' όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφοτήτων άνευ της συμμετοχής πιστών και δεν θα δέχονται ουδένα προσκυνητή για κανένα λόγο.

6. Καλούμε τον λαό να παραμείνει στα σπίτια του και να προσεύχεται από εκεί. Η κατάσταση της πατρίδας μας και του κόσμου ολόκληρου δεν χωρά κανένα εφησυχασμό. Απαιτείται ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

7. Ουδεμία παρέκκλιση θα γίνει αποδεκτή και για κανένα λόγο. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι 30ης Μαρτίου 2020. 

Με τιμή και ευχές
Ο Μητροπολίτης
† Ο Ζακύνθου Διονύσιος


Δεν υπάρχουν σχόλια: