e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Διά της αποψινής Λιτανείας της Εικόνας Του, ο Άγιος Θεόφιλος ευλόγησε τη γειτονιά του, τον Άμμο Ζακύνθου


Κείμενο ρεπορτάζ: π. Παν. Καποδίστριας
Μαγνητοσκόπηση: ZanteTimes - Δημήτρης Μαρκεσίνης

Το εσπέρας της παρασκευής, 24ης Ιουλίου 2020, ημέρας μνήμης του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος του Ζακυνθίου, έγινε η καθιερωμένη Λιτανεία της χρυσοξυλόγλυπτης Καθέδρας με το Εικόνισμά Του από τον Ναό της Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου στην πατρογονική γειτονιά του Αγίου, τον Άμμο. Προηγήθηκε ο Παρακλητικός Κανόνας προς τον Νεομάρτυρα, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αξώμης κ. Δανιήλ και Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄


Προ της Λιτανείας, ο οικείος Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης, προσεφώνησε θερμά τους τρεις Μητροπολίτες, αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η τιμή του Νεομάρτυρος στη γειτονιά του από τον Μητροπολίτη νυν Δωδώνης και τον παλαιό Εφημέριο νυν Αξώμης, πώς προόδευσε αισθητικά και καλλιτεχνικά το νέο Εικόνισμα του τιμωμένου Αγίου, ευχαρίστησε τους δωρητές και καλλιτέχνες και τέλος προσέφερε στον προεστός Σεβ. Δωδώνης τιμητικό παράσημο για την όλη προσφορά του στην Ενορία. Πιο συγκεκριμένα, είπε τα ακόλουθα:
   "Σεπτέ Γέροντα μας Σεβασμιώτατε άγιε Δωδώνης κ. Χρυσόστομε,  Σεβασμιώτατε άγιε Αξώμης κ. Δανιήλ και Σεβασμιώτατε άγιε Ζακύνθου κ. Διονύσιε.
Μέσα στην πνευματική πανδαισία που μας προσέφερε η λατρευτική μας Σύναξη, προσφέρουμε ως θυμίαμα «εν ενί στόματι και μιά καρδία» δοξολογία και αίνο προς το Όνομα του Αγίου Θεού για το μεγάλο δώρο που μας προσέφερε, τον Άγιο Νεομάρτυρα Θεόφιλο, τον μικρό Ποπολάρο του Άμμου, που αγίασε ομολογώντας «Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα», κρατώντας ως πολύτιμο θησαυρό την αληθινή πίστη μας, σε δύσκολες για το Γένος εποχές.
Η λατρευτική τιμή προς τον Νεομάρτυρα είχε πάντοτε ως κέντρο της τον ομώνυμο Ναό του εντός του κοιμητηριακού Ναού της πόλεώς μας, κάτι το οποίο «απέτρεπε» τους ευσεβείς χριστιανούς να προσέλθουν στο χώρο για να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες. 
Κατά την Αρχιερατεία Σας, ως ποιμενάρχης του νησιού μας, Σεβασμιώτατε άγιε Δωδώνης, προβάλατε την προσωπικότητα του Νεομάρτυρα Αγίου Θεοφίλου και με προτροπή Σας τοποθετήθηκαν εικόνες Του σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς και ψάλλεται το Απολυτίκιο Του στην Θεία Λειτουργία. 
Με την προτροπή και την άδειά Σας, Σεπτέ Γέροντά μας, ως Μητροπολίτου Ζακύνθου, το έτος 2014 και επί εφημερίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, συνεορτάζεται και στην Ενορία μας, τόπο γέννησης του Νεομάρτυρα Αγίου Θεοφίλου.
Το ίδιο έτος κατασκευάσθηκε η καθέδρα του Αγίου από τους ξυλογλύπτες αδελφούς Τσουκαλά και ιστορήθηκε η Ιερά Εικόνα του από τον πολυτάλαντο αγιογράφο κ. Ιωάννη Τσολάκο, ενώ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εντός της πόλεως και έκτοτε καθιερώθηκε, λιτανεία προς τιμήν Του, περιδιαβαίνοντας από τον ιστορικό τόπο της προσεισμικής κατοικίας Του, όπισθεν του Ναού μας.
Κατά την σημερινή λαμπρή ημέρα, έχουμε την χαρά να παρουσιάζεται ενώπιον Σας, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, Άρχοντες του τόπου, αγαπητοί ενορίτες και λοιποί φιλάγιοι χριστιανοί, η επιχρυσωμένη πλέον καθέδρα του Νεομάρτυρα, καθώς και η νέα Εικόνα που παρουσιάζει το Μαρτύριο του Αγίου, στο πίσω μέρος της.
Η επιχρύσωση πραγματοποιήθηκε από την καλλιτέχνιδα κ. Μαρία Πλέσσα-Σταμίρη, η οποία έχει αριστουργηματικά εργασθεί σε ολόκληρο τον Ιερό μας Ναό, εις μνήμην των μακαριστών Ενοριτών μας Στέφανου Σολωμού και Κωνσταντίνου Τσιντσιλώνη.
Η ιερά Εικόνα Του είναι προσφορά αγάπης προς τον Άγιο και την Ενορία μας του εξαίρετου ζωγράφου-αγιογράφου κ. Ιωάννου Τσολάκου, έργα του οποίου κοσμούν ολόκληρο τον ιστορικό μας Ναό.
Σεβασμιώτατε Γέροντα, όλα εδώ μέσα, κατασκευάσθηκαν με την ευχή και την ευλογία Σας, από τα εκάστοτε Εκκλησιαστικά Συμβούλια, με πολύ αγάπη και σεβασμό προς την τοπική μας παράδοση. Κατ΄ουσίαν εσείς είστε ο πρωτεργάτης των παρόντων έργων, που μας εμπνεύσατε και μας εμπνέετε, να δημιουργούμε όλοι εμείς τα πνευματικά σας τεκνία, έργα που θα μείνουν στην ιστορία.
Θερμές ευχαριστίες από καρδιάς εκφράζουμε και προς τον Ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο κ. Διονύσιο, ο οποίος επευλογεί την ενοριακή μας δράση και προτρέπει όλους μας λέγοντας: «Στήκετε και κρατήτε τας παραδόσεις» που παραλάβαμε από τους πατέρες μας.
Εκ προσώπου όλων των προεφημερίων και μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων που υπηρέτησαν με θυσιαστική προσφορά τον Ναό της Φανερωμένης, Σας εκφράζουμε τις ολοκάρδιες ευχαριστίες μας για την αγάπη Σας προς την Ενορία μας.
Αλήθεια: «τί ανταποδώσωμεν περί πάντων ων ανταπεδώσατε ημίν;» Μικρότατο αντίδωρο αγάπης και τιμής προς το πρόσωπό Σας, είναι και το παρόν αναμνηστικό παράσημο που θα Σας περικοσμήσουμε, για να ενθυμείσθε πως η Ενορία της Φανερωμένης Σάς αγαπά υπερβαλλόντως και Σας ευγνωμονεί εσαεί, για την προσφορά Σας τόσο προς εμάς, όσο και προς το νησί μας γενικότερα.  
          Άξιος!!!"

Στο τέλος της Λιτανείας, η οποία διέβη από τον τόπο της Οικίας του τιμωμένου Αγίου Νεομάρτυρος, έγινε η καθιερωμένη Δέηση στην θύρα του Ναού. 
     Ευκαιρίας δοθείσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε στη θυσία του νεαρού Ποπολάρου Θεοφίλου υπέρ της πίστεως των Πατέρων του, σε συνδυασμό με τη θυσία του άλλου Μάρτυρος και Μοναστού των Στροφάδων Νήσων, Αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, καθώς επίσης με την σημερινή αποτρόπαιη συμπεριφορά των Τούρκων διά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι οποίοι έκπαλαι μέχρι και σήμερα αντιπαλεύουν μέχρις αίματος την χριστιανική πίστη. Συνάμα ενοχοποίησε τους ισχυρούς της γης, οι οποίοι κωφεύουν στη κάθε χρεία μας. Κάλεσε όλους, στεντορεία τη φωνή, να πουν "ΟΧΙ" στις κατακτητικές βλέψεις και μεθόδους της γείτονος χώρας και συνέψαλε με τον κλήρο και τον λαό τόσο τον Εθνικό Ύμνο μας, όσο και το "Τη υπερμάχω...".

[Ακολουθεί πλούσια φωτοθήκη, για την οποία κοπίασαν οι: Διονύσης Παπαδάτος και Μάντυ Τζαμαλή]
































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: