e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Θεμελιώδεις αρετές: Αγάπη και ταπεινοφροσύνη

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Δ΄ Ματθαίου 
5 Ιουλίου 2020 
(Ματθ. η΄ 5-13)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Πρωτοφανές υπήρξε το διάβημα του Ρωμαίου Εκατόνταρχου προς τον Σωτήρα Χριστό. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, οι οποίοι –σύμφωνα με τις ευαγγελικές αφηγήσεις- προσέρχονταν στον Ιησού με αιτήματα προσωπικής ίασης και ζητούσαν το έλεος και την χάρη Του για τον εαυτό τους, ο Εκατόνταρχος προσέφυγε σε Αυτόν για χάρη ενός υπηρέτη του.

Το γεγονός αυτό είναι αξιοθαύμαστο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τα δεδομένα και τα ισχύοντα την εποχή εκείνη. Την εποχή του Κυρίου, όπως και κατά τα προγενέστερα χρόνια, ο θάνατος ενός δούλου αποτελούσε ένα γεγονός άνευ σημασίας και βαρύτητας. Ο δούλος συνιστούσε κινητή περιουσία, αγοραζόταν ή πουλιόταν ως αντικείμενο ή ζώο και δεν είχε καμία ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση. Ο αφέντης του μπορούσε να αδιαφορήσει γι’ αυτόν, να τον κακομεταχειρισθεί, να τον βασανίσει ακόμη και να τον σκοτώσει ατιμώρητα.

Χάρη και μόνο στη χριστιανική αντίληψη του κόσμου, εδώ και  αιώνες, έχει υποχωρήσει –αν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά- ο θεσμός της δουλείας. Σήμερα, σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, οι εργασιακές σχέσεις διέπονται από κανόνες, νόμους  και αρχές, πράγματα αδιανόητα σε παλαιότερες εποχές. Υπάρχουν δικαιώματα, ασφαλιστική και ιατρική κάλυψη, νόμιμες αμοιβές και διεκδικήσεις για κάθε εργαζόμενο. Παρά ταύτα, οι σχέσεις ανισότητας δεν έπαψαν και πάντα θα υπάρχουν προϊστάμενοι και υφιστάμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παγκοσμίως. Έτσι, ακόμη και σήμερα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ρυθμίσεως των σχέσεων αυτών, υπό το πρίσμα και το φως του Ευαγγελίου.

Η πίστη του Χριστού διδάσκει δύο θεμελιώδεις αρετές, οι οποίες σφυρηλατούν τη συνοχή και την ειρήνη στις οικογένειες και τις κοινωνίες των ανθρώπων: την εν Χριστώ αγάπη και την ταπεινοφροσύνη. Όταν είμαστε εφοδιασμένοι με αυτές τις αρετές κάθε σχέση άνιση εξομαλύνεται και η θεϊκή και χριστιανική στοργή κυριαρχεί στις σχέσεις ισχυρών-ανίσχυρων, προϊσταμένων- υφισταμένων, πλουσίων-φτωχών και διασήμων-άσημων.

Ασφαλώς ο υφιστάμενος οφείλει να σέβεται τον προϊστάμενό του, όχι όμως άκριτα και δουλικά και όχι με καταρράκωση της προσωπικής αξιοπρέπειάς του. Πρέπει να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες, ώστε να ευχαριστήσει αυτόν που του παρέχει τα μέσα για να ζει και να τον τιμά. Από την άλλη πλευρά, ο προϊστάμενος οφείλει να μην αδικεί και να αμείβει ικανοποιητικά και στην ώρα του τον μισθωτό, να διακατέχεται από πνεύμα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, να σέβεται την προσωπικότητα του εργαζομένου και να μην τον υβρίζει, να μην τον υποτιμά, να μην τον ειρωνεύεται και να μην τον εκμεταλλεύεται, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας και πατώντας πάνω στην ανάγκη του.

Αυτές τις δύο ιερές και υπέρτατες αρχές της αγάπης και της ταπεινοφροσύνης, τις οποίες είχε ένας ειδωλολάτρης αξιωματούχος, οφείλουμε όλοι να μιμηθούμε για να είμαστε γνήσια τέκνα Θεού και όχι υποκριτές και δόλια τέκνα της απώλειας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: