e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Παρακλήσεις στα σπίτια του Μπανάτου ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ και ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ


Όπως γνωρίζουν και αναμένουν οι Ενορίτες μας, από αύριο, 1η Αυγούστου, υπάρχει στην εκκλησιαστική και εθιμική ζωή της Ζακύνθου η πατροπαράδοτη συνήθεια των κατ' οίκον Παρακλήσεων προς την Παναγία. Που σημαίνει ότι ο Εφημέριος της κάθε Ενορίας επισκέπτεται σταδιακά τα σπίτια των επιθυμούντων να τηρήσουν το σχετικό έθιμο και τελείται μια 5λεπτη περίληψη του Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεομήτορα, ενώπιον εικονισματίου, κανδηλίου και λιβανωτού.

Φέτος όμως, όπως γίνεται αντιληπτό, βιώνουμε μια νέα κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας του Κορονοϊού, η επέλαση του οποίου προξενεί ήδη πολλούς κινδύνους και μας πολιορκεί. Κατά συνέπειαν, όλοι χρειάζεται να λάβουμε τα μέτρα μας, τόσον ο Εφημέριος όσο και οι Ενορίτες, για την κοινή ασφάλεια όλων. 

Έτσι, για να τηρηθεί ασφαλώς το εν λόγω έθιμο, φέτος θα τελέσουμε τις κατ' οίκον Παρακλήσεις στα σπιτικά εκείνα και ΜΟΝΟ, τα οποία θα το ζητήσουν από τον Εφημέριο, είτε προσωπικά είτε τηλεφωνικά και θα λάβουν συγκεκριμένη ημέρα και ώρα επίσκεψης κατ' οίκον. Εκεί, παρακαλούνται οι καλοί Ενορίτες μας, να τελείται η 5λεπτη Παράκληση στην αυλή του σπιτιού ή πάντως σε κάποιον αεριζόμενο εξωτερικό χώρο και σε καμιά περίπτωση εντός του δωματίου ή δίπλα στο εικονοστάσιο, όπως μέχρι πέρυσι. 

Με τον συγκεκριμένο τρόπο τελείται η εθιμική Ακολουθία μόνον από εκείνους που το ζήτησαν, δίχως να έρχεται σε δύσκολη θέση και ο Εφημέριος και οι Ενορίτες. 

Με αγάπη και θερμές ευχές για το Δεκαπενταύγουστο
Ο Εφημέριός Σας  
π. Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: