e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Την ερχόμενη Κυριακή (30/8) θα ευλογηθούν Φανουρόπιτες στη Φανερωμένη Μπανάτου


Ενημερώνουμε τους Ενορίτες μας και όσους φίλους ενδιαφέρονται ότι την ερχόμενη Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020, το πρωί, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, κατά την κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη θα υπάρξει δυνατότητα να φέρουν Φανουρόπιτες και να ευλογηθούν από τον λειτουργό Εφημέριο, αποδίδοντας έτσι αισθήματα ευγνωμοσύνης -ως είθισται- στον νεοφανή άγιο Μεγαλομάρτυρα Φανούριο.

Όσες και όσοι έχουν την διάθεση, λοιπόν, ιδού και δύο σχετικές συνταγές!

1η συνταγή:


1 ποτήρι ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο μισό ηλιέλαιο)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
4 κουταλιές ρακή ή κονιάκ
1 μήλο τριμμένο

1/2 ποτήρι καρύδια αλεσμένα
2 κουταλάκια κανέλα και 1/2 γαρύφαλλο
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1/2 ποτήρι σταφίδες

αλεύρι όσο σηκώσει... 

Σουσάμι
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα


Πολύ εύκολη και αφράτη Φανουρόπιτα (Κρητική Συνταγή). Έχετε όλα τα υλικά ΕΤΟΙΜΑ όπως περιγράφονται στο βίντεο, πριν αρχίσετε. Χρησιμοποιήστε το ίδιο ποτήρι για να μετρήσετε όλα τα υλικά.  Αρχίστε με 2 ποτήρια αλεύρι, και άμα είναι πολύ υγρό βάλτε μισό ακόμα.  

Το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσετε ως μεζούρα και πόσο μείγμα θα βγάλει.  Όταν βάλετε το μείγμα μέσα στο ταψί, θέλετε να καλύψει 3/4 σε ύψος του ταψιού, όχι παραπάνω, γιατί θα ξεχειλίσει, οπότε από το μείγμα που έχετε, θα κανονίσετε και το ταψί σας. (Υπολογίστε με το μάτι). Δεν χρειάζεται να λαδώσετε τα τοιχώματα του ταψιού, οα έλεγα ποτέ μην το κάνετε αυτό, έτσι το μείγμα θα ανέβει καλύτερα, αρκεί ο πάτος του ταψιού να είναι καλυμμένος με λαδόκολλα. Μετά που θα ψηθεί, με ένα μαχαίρι βουτύρου, όπως βλέπετε στο βίντεο, ξεκολλήστε το γύρω-γύρω, αν έχει κολλήσει στα τοιχώματα. Εγώ εδώ χρησιμοποιώ φόρμα τσιζ-κέικ, αλλά και ένα απλό ταψί κάνει. Αφού κρυώσει, βάλτε ένα πιάτο επάνω στο ταψί και γυρίστε το ανάποδα για να το βγάλετε. Συνεχίστε, όπως στο βίντεο και βοήθειά μας ο Άγιος Φανούριος!

2η συνταγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια: