e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ο Ιησούς Χριστός, πολλαπλασιαστής υλικών και πνευματικών αγαθών

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Η΄ Ματθαίου 
2 Αυγούστου 2020 
(Ματθ. δ΄ 14-22)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Έλεος και ευσπλαχνία χαρακτηρίζουν πάντα τον Δημιουργό και Παντοδύναμο Θεό. Τούτο αποδεικνύεται και δηλώνεται περίτρανα στη σημερινή περικοπή, όπου εκεί περιγράφεται με σαφήνεια και γλαφυρότητα, από τον ιερό Ευαγγελιστή, ο θαυματουργικός πολλαπλασιασμός των άρτων και των ιχθύων καθώς και ο χορτασμός πλήθους ανθρώπων.

Ο Θεός και Κύριος των πάντων δεν παραβλέπει τα υλικά αγαθά και τις βιοτικές ανάγκες των ανθρώπων, ούτε τους προτρέπει να τα περιφρονούν και να τα αγνοούν. Αντιθέτως, προνοεί για τη συντήρηση των ανθρώπων, όπως και για κάθε άλλο έμβιο ον πάνω στη γη. Δίδει πλουσιοπάροχα τις δωρεές Του, χορηγεί τις κατάλληλες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει η απαραίτητη τροφή και, πάνω απ’ όλα, κάνει τον άνθρωπο ικανό, προικίζοντάς τον με τη λογική,  να αντλεί τα προς το ζην από όπου είναι εφικτό και αναγκαίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ύλη καθαγιάζεται στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας. Πρώτιστα δε στο μέγιστο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου ο άρτος και ο οίνος, τα προϊόντα του ανθρώπινου μόχθου, μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Δια του Ύδατος, επίσης, εισέρχεται ο νεοφώτιστος στην Εκκλησία και αναγεννιέται πνευματικά. Δια του ιερού Ελαίου χρίεται, αλλά και γενικά κάθε στοιχείο της φύσης και της ύλης, καθαγιάζεται και μεταμορφώνεται εν Χριστώ, για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Ο Κύριος μας, μέσω όλων αυτών, διδάσκει και μία άλλη ύψιστη αρετή: την φιλανθρωπία. Μας παροτρύνει να ταΐσουμε τους πεινασμένους, να ντύσουμε τους γυμνούς, να χορηγήσουμε φάρμακα στους ασθενείς και να παρηγορήσουμε τους απελπισμένους. Όσο κι αν υποτίθεται ότι προοδεύουν οι κοινωνίες, πάντα υπάρχει ανισότητα και αδικία, πάντα υπάρχουν φτωχοί, πάσχοντες, άνεργοι, ορφανά, χήρες, απόκληροι και άστεγοι. Όλοι αυτοί ζητούν την έμπρακτη βοήθειά μας και όχι την υποκριτική θρησκόληπτη αντιμετώπισή μας. Και ποτέ δεν πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλους αυτούς, αφού οι δυνάμεις και τα μέσα που κατέχουμε ίσως είναι πενιχρά. Όσο μικρές και αν είναι οι δυνατότητές μας, ο Θεός θα τις πολλαπλασιάσει και θα είναι βοηθός μας ανύσταχτος στο έργο αυτό. Αρκεί να δει καλή θέληση και προθυμία.

Ο Κύριός μας, στην περικοπή δεν θέλησε να αφήσει πεινασμένους όλους αυτούς, που έτρεξαν  από μακριά με πόθο να τον ακούσουν. Δεν μεμψιμοίρησε, ούτε δίστασε, καίτοι είχε ελάχιστα μόνο τρόφιμα στη διάθεσή του, για τις ανάγκες του Ίδιου και των μαθητών Του. Αντίθετα, πρόθυμα και με χαρά, έδωσε ό,τι είχε και παρότρυνε τους μαθητές Του να κάνουν το ίδιο. Ύστερα, δια της θείας Χάριτος και δυνάμεως, όχι μόνο κατόρθωσε να θρέψει χιλιάδες ανθρώπους, αλλά υπήρξε και περίσσευμα ολόκληρων κοφινιών.

Το ίδιο θα ισχύσει και για εμάς. Ό,τι δώσουμε, ο Θεός θα μας το ανταποδώσει πολλαπλάσια, υλικά και πνευματικά. Αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε ποτέ και έτσι η Χάρη Του θα είναι πάντα μαζί μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: