e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Το Αμάν, η Μόσχα και το Φανάρι

Η επιφυλλίδα του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ 
Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15.3.2020

Στις 26 του προηγούμενου μήνα, Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας μια «αδελφική συνάντηση», όπως αυτοτιτλοφορήθηκε, μερικών από τους «προκαθημένους» των εθνικών αυτοκέφαλων, «ορθόδοξων» Εκκλησιών. Ήταν μια πρωτοβουλία του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου. Θέμα της «συνάντησης» δεν είχε ανακοινωθεί, το εγχείρημα έμοιαζε με κάτι σαν απόπειρα καινοτομίας, σαν δοκιμή.

Στη διεθνή παρουσία της η ονομαζόμενη «Ορθόδοξη» χριστιανική Εκκλησία είναι κατακερματισμένη σε δεκαέξι ανεξάρτητες, αυτονομημένες εκκλησίες. Αν εξαιρέσουμε τρία από τα τέσσερα πρωτοχριστιανικά («πρεσβυγενή») Πατριαρχεία, οι υπόλοιπες αυτοκεφαλίες είναι θεσμικά μορφώματα με εθνοφυλετική ταυτότητα – ανταποκρίνονται στο προτεσταντικό αποκύημα των «κρατικών εκκλησιών» (Staatskirchen).

Αρχιερατική Παράκληση ενώπιον του Σκηνώματος του Αγ. Διονυσίου για την απαλλαγή από τον Covid-19 [πλήρες video]


Κατανυκτική Παράκληση εψάλη απόψε, Κυριακή Β΄ Νηστειών (15.3.2020), ενώπιον του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου, προστάτου και πολιούχου Ζακύνθου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ και την Αδελφότητα της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Κοινό αίτημα του Επισκόπου, των Πατέρων και όλου του λαού της Ζακύνθου, όπως και πάντων των φιλαγίων, ο Άγιος της καρδιακής για τον συνάνθρωπο Αγάπης να στέρξει φιλάνθρωπα, ώστε να απαλλαγεί ο κόσμος μας από την ενσκήψασα μάστιγα του Κορωνοϊού, η οποία έχει εξελιχθεί σε πανδημία, αποδεκατίζοντας τις κοινωνίες ανά τον κόσμο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ευχή, προτροπή και παράκληση


Θα ακούμε πολλά και θα βλέπουμε περισσότερα αυτές τις ημέρες.
Συμβαίνουν πρωτόγνωρα γεγονότα, τα οποία αφορούν όλη την ανθρωπότητα.
Μη σας κυριεύει πανικός, είναι ο χειρότερος σύμβουλος στις κρίσιμες στιγμές.
Ας δείξουμε υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Αποχή από ιερές Ακολουθίες και Θεία Μετάληψη έως 10.4.2020 λόγω Covid-19


Ἔχοντας ἐνώπιόν μας ἀφενὸς μία παγκόσμια ἐπιδημία (πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ) καὶ ἀφετέρου εὐνομούμενες χῶρες τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης νὰ θρηνοῦν ἤδη ἑκατοντάδες νεκροὺς καθημερινά, ἀλλὰ καὶ τὴν ἰδιαίτερη πατρίδα μας νὰ ἀριθμοῖ ἤδη μερικὲς δεκάδες κρουσμάτων τῆς ἀσθενείας αὐτῆς, ὡς Ἐκκλησία δὲν μποροῦμε νὰ μείνουμε ἀπαθεῖς.

Νέος Ηγούμενος της Μονής Χάλκης ο Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Κατόπιν τῆς ἐπαξίας προαγωγῆς τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου, Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης, εἰς Μητροπολίτην Ἴμβρου καί Τενέδου, διάδοχος αὐτοῦ ἐν τῇ Μονῇ διωρίσθη ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανός, μέχρι τοῦδε Βοηθός παρά τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Γέροντι Χαλκηδόνος κ. Ἀθανασίῳ. 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Φωτοθήκη από την Κυριακή Β΄ Νηστειών στην Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 15 Μαρτίου 2020, στον ανοιξιάτικα ηλιόλουστο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, υπό την σκιά της απειλής του Κορωνοϊού και της κρατικής εντολής "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ", ούτως ώστε να φρεναρισθεί η επέλαση του τόσο απειλητικού Θανατικού. 

Μολαταύτα, δεκαέξι (16) ψυχές εκκλησιάστηκαν συνολικά, απιθώνοντας τη μετάνοια και την προσευχή τους στον Κύριο των Δυνάμεων υπέρ απαλλαγής του σύμπαντος κόσμου από την Πανδημία και διασώσεως πάντων και πασών.

Για όσους έμειναν σπίτι και δεν κατόρθωσαν να φθάσουν έως τον Ναό μας, η θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απ' ευθείας μέσω facebook, ευφραίνοντας πνευματικώς όσους την παρακολούθησαν. Για τους ενδιαφερόμενους να την παρακολουθήσουν, πλην των κατωτέρω φωτογραφιών, μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Θεία Λειτουργία Κυριακής Β΄ Νηστειών από την Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω [live]


LIVE εικόνα και ήχος από τη Θεία Λειτουργία, στον άδειο Ιερό Ναό Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου, σήμερα Κυριακή Β΄ Νηστειών, 15.3.2020.

Β΄ Κυριακή των Νηστειών στο Φανάρι και άλλες ειδήσεις 15ης Μαρτίου 2020


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 15η Μαρτίου 2020, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω. Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ενώ στο ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]