e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ευχή - προσευχή για την πανδημία του κορωνοϊού

Επίκαιρη ευχή για την πανδημία του κορωνοϊού συνέταξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.


ΕΥΧΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΝ
Ποίημα Μητροπολίτου Ἐδέσσης ΙΩΗΛ

Πλήρης αναστολή της λατρευτικής ζωής στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας


Πρὸς
Τούς Πανοσιολογιωτάτους καὶ Αἰδεσιμωτάτους
Ἐφημερίους τῶν Ἐνοριακῶν Ἱερῶν Ναῶν
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Ἀγαπητοί μου,

Ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μέ αἴσθημα εὐθύνης ἕναντι τοῦ Παναγάθου Θεοῦ καί τοῦ Ἑλληνικού λαοῦ, υἱοθετώντας τά μέτρα πού λαμβάνει ἄμεσα ἡ Ἑλληνική Πολιτεία προκειμένου νά σταματήσει τήν ἐπιδημική ἐξάπλωση τοῦ κορωνοϊοῦ, ἀποφάσισε μέ Ἐγκύκλιό της τήν προσωρινή ἀναβολή καί γιά λόγους προληπτικούς ὅλων τῶν καθημερινῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν καθώς καί ὅλων τῶν ἕως σήμερα προγραμματισμένων Ἱερῶν Μυστηρίων (Βαπτίσεως καί Γάμου).

Πλήρης αναστολή ΟΛΩΝ των λειτουργικών πράξεων στα Ιωάννινα με Εγκύκλιο Μητροπολίτου


Μητροπολίτης Λαγκαδά: Υπάρχει ταύτιση απόψεων με την κυβέρνηση


"Το φαινόμενο είναι πρωτοφανές και η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα της κρισιμότητας", δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης.

"Το ίδιο απόφασισε και η Ιερά Σύνοδος, υπάρχει μια ταύτιση των απόψεων με την κυβέρνηση. Ελπίζουμε να αποδράμει σύντομα ο ιός και να επιστρέψουμε στους ρυθμούς μας όλοι και στους χώρους της εργασίας μας και στους χώρους της προσευχής και της εκκλησίας", σημείωσε ο μητροπολίτης Λαγκαδά.

"Οι πιστοί μας εκδηλώνουν την πίστη τους και αυτό είναι προς τιμήν όλων. Ωστόσο υπάρχουν και τα πρακτικά προβλήματα που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία των πιστών και όσο πιο σύντομα εξασφαλίσουμε αυτή την προστασία, τόσο πιο σύντομα θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς", πρόσθεσε.

Αλ. Χατζηγεωργίου

"Ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου"


Σχόλιο: π. Ρωμανός Αναστασιάδης

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η προσέλευση στους ναούς σε περιόδους πανδημίας είναι... ακίνδυνη, ή ότι ο Θεός είναι περίπου... υποχρεωμένος να προστατεύσει όποιους με εγωισμό και αλαζονεία βάζουν τους εαυτούς τους σε πειρασμό για να δουν αν θα τους... σώσει ο Θεός! Αγνοούν το πώς απάντησε ο ίδιος ο Χριστός στον διάβολο όταν του πρότεινε να πέσει από τη στέγη του Ναού του Σολομώντα για να τον σώσει ο Θεός... θαυματουργικά. Τι είπε ο Κύριος στο σατανά; "οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου"! (βλ. Λουκ. δ΄ 1-13).

Η κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγορεύει τις Λειτουργίες – Δείτε το ΦΕΚΜε την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2867/Υ1 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 872/Β/16-3-2020 απαγορεύτηκε προσωρινά η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020
Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα εξής :