e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός ξετινάζει τα κηρύγματα


Επιφυλλίδα του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ 
Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29.3.2020

Πρέπει να είναι ψυχοφθόρος μαζοχισμός να είσαι αρχιτέκτονας με συνείδηση εργολάβου οικοδομών, γιατρός με συνείδηση κομψού χρηματολάγνου, δάσκαλος αργυρώνητος με καλοστημένα «ιδιαίτερα», πολιτικός υποταγμένος στον υπόκοσμο του άνομου πλούτου και του δημοσιογραφικού αμοραλισμού. Και η δυστυχέστερη από όλες τις άλλες περίπτωση: να είσαι επίσκοπος με συνείδηση κορυφαίου στην υπαλληλία εξυπηρέτησης των «θρησκευτικών αναγκών του λαού».

Συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην "Ώρα της Γης" και άλλα νέα εκ Φαναριου, 28-29.3.2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἐπί τῇ ἀπό ἐτῶν καθιερωθείσῃ «Ὥρᾳ τῆς Γῆς», πρός συμβολικήν ἐξοικονόμησιν ἐνεργείας καί πρός εὐαισθητοποίησιν τῆς κοινῆς γνώμης διά τήν προστασίαν τοῦ περιβάλλοντος, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, τό ἑσπέρας τοῦ Σαββάτου, 28ης λήγοντος μηνός Μαρτίου, συμμετέσχε καί ἐφέτος εἰς τήν σχετικήν πρωτοβουλίαν, διά τῆς πλήρους συσκοτίσεως τοῦ ἐν Φαναρίῳ οἰκοδομικοῦ συγκροτήματος τῶν Πατριαρχείων.

Κυριακή Δ΄ Νηστειών, 29.3.2020, ανοικτός για "ατομική προσευχή" ο Ναός της Παναγούλας Μπανάτου


Πρωί της Κυριακής Δ΄ Νηστειών, 29ης Μαρτίου 2020, ο Ναός της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου ήταν ανοικτός για τους ενδιαφερόμενους να προσευχηθούν ατομικά, καθώς δεν έγινε θεία Λειτουργία, για τον φόβο εξάπλωσης του θανατηφόρου Κορονοϊού. Ταύτα πάντα, όπως ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση. 

Ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, 29.3.2020, στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [video]


Απόγευμα Κυριακής, 29ης Μαρτίου 2020, έγινε η Ακολουθία του Ε΄ Κατανυκτικού Εσπερινού στον πανίερο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος -από του παραθρονίου- του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. Όλα κεκλεισμένων των πυλών, διά τον φόβον Κορωνοϊού.

Κυριακή Δ΄ Νηστειών, 29.3.2020, στο Φανάρι, κεκλεισμένων των θυρών [live]


Πρωί Κυριακής Δ΄ Νηστειών, 29ης Μαρτίου 2020, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω. Χοροστατεί από του Παραθρονίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ και το ψαλτήρι τιμούν Κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής. Η Ευχαριστιακή Σύναξη γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή εξάπλωσης του Κορονοϊού.

Αναβάλλονται η Πατριαρχική επίσκεψη και η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στις Η.Π.Α. λόγω κορωνοϊού

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους ιερείς και ιεράρχες
της Αρχιεπισκοπής, ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Φωτογραφία GOA

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
28 Μαρτίου 2020 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Θα ματαιωθεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επίσης και η 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό άφησε να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, απαντώντας σε ερώτηση του ιερέα Νικολάου Μπακάλη για την Κληρικολαϊκή, στη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τηλεδιάσκεψη με τους ιερείς και Μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημείωσε ωστόσο ότι θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για αμφότερα τα θέματα την ερχόμενη εβδομάδα. 
Ο π. Νικόλαος Μπακάλης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από το Ρίτσμοντ Βιρτζίνια υπέβαλε την εξής ερώτηση: Λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες μας και τα μέλη τους ποίο είναι το σχέδιο για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση στο Κλήβελαντ αυτό το καλοκαίρι;