e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Εκ στόματος νηπίων


Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 13.4.2020

Ο ψαλμός και το Ευαγγέλιο μας βεβαιώνουν: "ἐκ στόματος νηπίων καὶ θηλαζόντων κατηρτίσω αἶνον". Από το στόμα των παιδιών θα βγει ιαχή, φωνή βεβαιούσα της χριστότητος του Ερχόμενου. Και πάντοτε τα παιδιά, με το αυθόρμητο του χαρακτήρα τους, αυτές τις μέρες ζουν πιο έντονα το Χριστό παρόντα. Ίσως γι' αυτό μας κάλεσε ο Κύριος να ομοιάσουμε με αυτά. Για να τον ζήσουμε ως Πατέρα, γεμάτοι εμπιστοσύνη. 

Ο σιωπηλός Νυμφίος


«Σιγησάτω...»

ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Μέσα στὸ πολύχρωμο, ἀνοιξιάτικο δειλινὸ ποὺ πλούμιζε τὴ Βαγιανὴ τὴ Γιορτή, ἄρχισε τὸν ἄχραντο τόν βηματισμό Του «ἐρχόμενος πρὸς τὸ ἑκούσιον πάθος» ὁ Νυμφίος. Βάδιζε σιωπηλά, μοναχικά, βασταζόμενος ἀπὸ ἱερατικὰ κι ἀνάξια χέρια, μέσα στὸν ἄδειο τὸ ναὸ ποὺ εὐωδίαζε ἀπὸ τὴ φρεσκοκομμένη βάγια κι ἀπὸ τὶς ποικίλες τὶς ἀνοιξιάτικες μοσχοβολιές, ποὺ τὶς συνόδευε καὶ τὸ μοσχοθυμίαμα. 

Εικόνες Β΄ Νυμφίου στην Παναγούλα Μπανάτου, "όπου ήχος καθαρός εορταζόντων" (13.4.2020)


Την Ακολουθία του Β΄ Νυμφίου ψάλαμε απόψε, 13.4.2020, ήτοι τον Όρθρο της Μεγάλης Τρίτης, στην Παναγούλα Μπανάτου, "όπου ήχος καθαρός εορταζόντων", κατά την όμορφη αποψινή υμνογραφική ρήση. 
     Η Ακολουθία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, κατά την κυβερνητική επιταγή, στοιχούμενοι όλοι στην υπερπροσπάθεια του λαού μας για την αντιμετώπιση του μεγάλου Θανατικού εκ του Κορονοϊού. 
     Τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Δημήτριος Παπαδάτος. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Η Κυριακή των Βαΐων 2020 και η Ακολουθία του Νυμφίου στο Παρίσι


Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλία κ. Εμμανουήλ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ετέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου και καθημερινά τελεί τις προβλεπόμενες ιερές ακολουθίες, των θυρών κεκλεισμένων, λόγω των σχετικών περιορισμών της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει σφοδρά τη χώρα.

Η Ακολουθία του Β΄ Νυμφίου στην Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω, 13.4.2020 [live]Εσπέρας Μεγάλης Δευτέρας, 13ης Απριλίου 2020, στον στοργικό (αλλά ερημικό) Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, εψάλη ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, ο οποίος πραγματοποιείται -ως γνωστόν- κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την μη εξάπλωση του λοιμού εκ του Κορονοϊού.

Ακολουθεί LIVE μετάδοση, μέσω facebook, από την εν λόγω Ακολουθία του Β΄ Νυμφίου. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα στην τηλε-μετάδοση. Παρακαλούμε τους φίλους, να την θεωρήσουν κυρίως ως ακρόαμα:

Η Ακολουθία του Β΄ Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τρίτης, 14.4.2020) στο Φανάρι [live]


Εσπέρας Μεγάλης Δευτέρας, 13ης Απριλίου 2020, ψάλλεται η Ακολουθία του Β΄ Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Τρίτης) στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. Άπαντα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών διά τον φόβον του Covid-19.

Μήνυμα Καθηγουμένου Μονής Εσφιγμένου για τη Μ. Εβδομάδα 2020 [video]
5 μεγαλοβδομαδιάτικες βραδιές του "Αληθώς" διαθέσιμες, καθώς ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ


ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Το έχουμε εμπεδώσει ήδη! Χρειάζεται να προστατευθούμε και να προστατεύσουμε εαυτούς και αλλήλους από την απειλή του Covid-19 και του εξ αυτού παγκόσμιου Θανατικού. Κι ενώ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, καλόν είναι να μεταχειριζόμαστε το βίο του εγκλεισμού δημιουργικά - παραγωγικά - μορφωτικά.

Εμείς από πλευράς του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", ανοίγουμε το οπτικοακουστικό Αρχείο μας και, στο πλαίσιο μάλιστα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής, προτείνουμε σε όλους σας πέντε μεγαλοβδομαδιάτικες βραδιές - συναυλίες παλαιότερων ετών, μες από τις οποίες εκφράστηκε κατανυκτικά και περίτρανα η ιδιότυπη ευσέβεια του ζακυνθινού λαού προς το Θείο Πάθος. 

Μπορείτε να συμμετάσχετε, λοιπόν, σε μια λίστα ήχων και εικόνων πολυλατρεμένων από όλους μας! Διατίθενται προς όλους Σας με πολύ χαρά εκ μέρους του "Αληθώς", οι συντελεστές του οποίου εύχονται προς όλους, πολύ γρήγορα να περάσει το Κακό και να μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε σε υγιέστερες μέρες για τον τόπο και τον κόσμο μας. Για τώρα, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ αύριο δυνατότητα υγείας και επανεπικοινωνίας!!! Καλή Ανάσταση, διάχυτη παντού!!!

Κάντε κλικ ΕΔΩ!


Προηγιασμένη Λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας 2020 στο Φανάρι [live]


Σήμερα το πρωί, Μεγάλη Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020, λαμβάνει χώραν Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος, από του παραθρονίου, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ψαλλόντων δε των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. Ουδείς άλλος παρίσταται στον εκκλησιασμό, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την μη εξάπλωση του θανατηφόρου Covid-19. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:Η παρουσία του όχλου στα χρόνια του Χριστού και σήμερα, εν μέσω πανδημίας


Μετά το θαύμα της Αναστάσεως του Λαζάρου, ο Ιησούς εισέρχεται θριαμβευτικά στην Ιερουσαλήμ. Οι Ιουδαίοι με ενθουσιασμό Τον υποδέχονται ως λυτρωτή και σωτήρα. Σε λίγες μέρες ο ίδιος ο λαός, ως όχλος πλέον, χωρίς ενθουσιασμό, αλλά με οργή, ζητάει επιτακτικά «άρον, άρον, σταύρωσον Αυτόν».