e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Ομιλία π. Παν. Καποδίστρια σε διαδικτυακό Φόρουμ Διαλόγου από Ζάκυνθο στο ΒΔ Λονδίνο [video]


Στο διαδικτυακό Φόρουμ Διαλόγου, που οργανώνει ο π. Αναστάσιος Σαλαπάτας, από την Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος στο ΒΔ Λονδίνο, παρουσιάσθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 5ης Ιουλίου 2020, η ομιλία του Ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια, εκ Ζακύνθου, με θέμα: «Η Ποίηση ως "Ημέρα της Λαμπρής"». Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως γόνιμη συζήτηση μιας ώρας των συμμετεχόντων με τον ομιλητή. Σημειωτέον ότι, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, δεν έγινε κατορθωτό να μαγνητοσκοπηθεί το πρώτο 15λεπτο από την εισήγηση του π. Παναγιώτη.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ, ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ:

Συμπαράσταση Επιφανίου Κιέβου στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Αγία Σοφία [gr-uk-en]


Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος εξέφρασε την υποστήριξή του για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της Αγίας Σοφίας και κάλεσε σε προσευχή για τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως

Βαρθολομαίος: Εξακολουθούμε να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σήμερα, Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020, η εγκαθίδρυση του Θεοφιλ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού ως νέου Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου συστεγάζεται και η ιστορική Θεολογική Σχολή. O Παναγιώτατος εξέφρασε και πάλι την ευχή σύντομα να επαναλειτουργήσει η επί 49 έτη “σιωπηλή” Σχολή. 

Ενθρονιστήριος Λόγος νέου Ηγουμένου της Μονής Αγ. Τριάδος και Θεολογικής Σχολής Χάλκης


Παναγιώτατε Πάτερ καὶ Δέσποτα,
Σεβασμιώτατοι Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς,
Σεβασμιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριε, Ἐπίτροπε τοῦ Παναγίου Τάφου ἐνταῦθα,
Ἐξοχωτάτη κ. Γενικὴ Πρόξενε τῆς Ἑλλάδος,
Σεβαστοὶ πατέρες καὶ ἀδελφοὶ ἐν Κυρίῳ,

Κυριακή Δ΄ Ματθαίου, 5.7.2020, με Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Δ΄ Ματθαίου, 5ης Ιουλίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, Αρχιερατική Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, διατελέσαντος Εφημερίου του εν λόγω Ναού.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Αγιά Σοφιά: "Πιστεύω δεν θα τολμήσουν να την κάνουν τζαμί" [video]


CNN Greece 21:08 Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020 

Την πεποίθηση ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από τη Βαλύρα Μεσσηνίας. 

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στον Πλάτανο Γόρτυνας για την εορτή πάντων των εν Κρήτη διαλαμψάντων Αγίων


Ευρισκόμενος στην Κρήτη αυτές τις ημέρες ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθυ κ. Διονύσιος Δ΄ και μάλιστα στην Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, συλλειτούργησε με τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. κ. Μακάριο, σήμερα, 5 Ιουλίου 2020, Κυριακή Δ΄ Ματθαίου, εορτή πάντων των εν Κρήτη διαλαμψάντων Αγίων, στον εορτάζοντα Ναό τους, στην Ενορία Πλατάνου της Γόρτυνας. 

Κυριακή Δ΄ Ματθαίου, 5.7.2020, στη Φανερωμένη εν Βανάτω Ζακύνθου


Η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, έγινε σήμερα, Κυριακή Δ΄ Ματθαίου, 5 Ιουλίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης. Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Δρογγίτης]

Πατριαρχική Χοροστασία κατά την Ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Μονής της Χάλκης [video]


Σήμερα, Κυριακή Δ΄ Ματθαίου, 5 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε Πατριαρχική Χοροστασία στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή Δ΄ Ματθαίου, 5.7.2020, στη Μητρόπολη Νιγηρίας [live]


5.7.2020. 4th Sunday of Matthew - Divine Liturgy. The Cathedral of The Resurrection Lagos, Nigeria

Ἐγκύκλιος Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ἱεροθέου γιά τόν ἅγιο Καλλίνικο Ἐδέσσης

Ἀγαπητοί ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,
Πρόσφατα ἡ Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, κατά τήν Συνεδρίασή της τῆς 23ης Ἰουνίου 2020, μέ ἀπόφασή της ἐνέταξε στό ἁγιολόγιο τῆς Ἐκκλησίας τόν Μητροπολίτη Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας Καλλίνικο. Στό Δελτίον Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Πατριαρχείου γράφεται: «Ἀπεφασίσθη, ἐπί τῇ βάσει ἐκθέσεως τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς, ἡ ἁγιοκατάταξις τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Ἐδέσσης καί Πέλλης κυροῦ Καλλινίκου, τῆς μνήμης αὐτοῦ μελλούσης ἑορτάζεσθαι τῇ 8ῃ Αὐγούστου».