e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Εκ Φαναρίου Γραφή Πατριαρχική


Ο γράφων είναι πολλά υπόχρεος για την γαλαντομία της αγάπης του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εκπεφρασμένη άλλωστε "πολυμερώς και πολυτρόπως" παλαιόθεν! 
     Τώρα, ευκαιρίας δοθείσης από τα περί Αυτού γραφέντα ποιήματα και δημοσιευθέντα στο "Νυχθημερόν" ή αποσταλέντα Φαναρίω, ο Πρώτος των Ορθοδόξων, πέραν των μαζικών ευχαριστηρίων αντευχών για τα ονομαστήριά Του, προσθέτει προ του τέλους ιδιαίτερους λόγους καλωσύνης, δείγμα ότι του άρεσαν τα σχετικά στιχουργήματα! Ζήθι, τίμιε Πρώτε! 
     π. Π. Κ.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με Πρόεδρο Τραμπ και Αντιπρόεδρο Πενς


Του Θεόδωρου Καλμούκου | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ | ΤΩΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συναντήθηκε πριν λίγα λεπτά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο των κ. Μάικλ Πενς στην Ουάσιγκτον, τους οποίους ενημέρωσε διεξοδικώς για το θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένου και της ανάγκης επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η συνάντηση έγινε μέσα σε πολύ εγκάρδιο κλίμα. Αμφότεροι ο κ. Τραμπ και ο κ. Πενς υποδέχθηκαν με σεβασμό και τιμή τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τον οποίον συνόδευε ο Γενικός Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος.  

Πρόβα τζενεράλε ιμάμηδων για το αυριανό σόου στην Αγία Σοφία

Είναι η πρόβα τζενεράλε που έκαναν οι ιμάμηδες για να δοκιμάσουν -όπως λένε- την ακουστική στην Αγιά Σοφία. Οι ετοιμασίες για τη μεγάλη φιέστα που διέταξε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται στην τελική φάση.

Αρχιερατικά Εσπέρια του Αγίου Θεοφίλου στον Άμμο Ζακύνθου, πατρογονική γειτονιά του Νεομάρτυρος


Εσπέρας 23ης Ιουλίου 2020, στην πατρογονική γειτονιά του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοφίλου του Ζακυνθίου και δη στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. 

Αρχιερατικός Εσπερινός Αγ. Νεομάρτυρος Θεοφίλου στον φερώνυμο Ναό του Κεντρικού Κοιμητηρίου Ζακύνθου


Εσπέρας 23ης Ιουλίου 2020, για τον εόρτιο Εσπερινό του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοφίλου του Ζακυνθίου, στον φερώνυμο Ναό του Κεντρικού Κοιμητηρίου πόλεως Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Ζακυνθίου Αγίου εντός του Κοιμητηρίου.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαδάτος]

Μνημοσύνη Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Παρθενίου Γ΄


Σήμερα 23 Ιουλίου ε.ε. με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄χοροστάτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, Μετόχιον Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Άνω Κυψέλη Αθηνών.

Απαξιωτικές αναφορές του τουρκικού Τύπου στην Ελλάδα, προετοιμασίες στην Αγία Σοφία


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας σε κάθε πεδίο.

Τρεις Άγιοι Μάρτυρες θα τιμηθούν στο Μπανάτο Ζακύνθου: Θεόφιλος, Παρασκευή, Παντελεήμων (24 και 26.7.2020)


Πληροφορούμε τους Ενορίτες μας ότι προσεχώς θα τιμηθούν στην Ενορία μας, εν Βανάτω Ζακύνθου, τρεις Άγιοι Μάρτυρες, με εόρτιες Ευχαριστιακές Συνάξεις, ως εξής: