e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Υπαίθριος Εσπερινός και Αρτοκλασία στο Αγίασμα της Αγίας Φωτεινής νήσου Πρώτης Πριγκηποννήσων


Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020. Υπαίθριος Εσπερινός και Αρτοκλασία στο ιστορικό Αγίασμα της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, όπισθεν του λόφου της Θείας Μεταμορφώσεως της νήσου Πρώτης των Πριγκηποννήσων, επευλογούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κοινότητα Θείας Μεταμορφώσεως Κανδυλλί


Σήμερα Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, την Κοινότητα Θείας Μεταμορφώσεως Κανδυλλί ετίμησε με την παρουσία Του, όπως τέτοια μέρα κάθε χρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, για να κάνει Τρισάγιο στον τάφο ενός εκ των προκατόχων του, του μακαριστού Πατριάρχη Ανθίμου, ο οποίος αναπαύεται στον αυλόγυρο του Ναού.
     Ο Πατριάρχης σε αυτή την επίσκεψη συνοδευόταν από τους εκλεκτούς Ιεράρχες του Θρόνου, Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. 
     Με την ευκαιρία της επίσκεψής του ο Πατριάρχης και οι εκλεκτοί συνοδοί του ξεναγήθηκαν στον εκ βάθρων ανακαινισμένο Ναό. Περιηγήθηκαν στον αυλόγυρο, επισκέφθηκαν την κοινοτική αίθουσα και ενημερώθηκαν για τα έργα που γίνονται στο ιστορικό Αγίασμα Παναγίας Γκιοκ Σου, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου και την Ταμία της Κοινότητας κ. Μαίρη Ζορλού. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι καθηγητές Πανεπιστημίων, ο Αρχιτέκτονας των έργων κ. Μuhittin Aykut και η κ. Εmine verim-Eskiköy.

Ἱεροπρεποῦς παραδειγματισμοῦ μέγιστον μάθημα

ἤ, μιὰ ἀπόπειρα ἀνάγνωσης μιᾶς πρόσφατης φωτογραφίας

ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ


Στὴν Σκιαθίτικη ἠλεκτρονικὴ σελίδα Skiathoslife δημοσιεύτηκαν, πρὶν ἀπὸ λίγες ἡμέρες,  κάποιες φωτογραφίες, οἱ ὁποῖες ἐλήφθησαν κατὰ τὴν ἱερά Πανήγυριν τῶν Ἁγίων Φλώρου καὶ Λαύρου (18 Αὐγούστου), τοῦ ὁμωνύμου ναΐσκου, ὁ ὁποῖος ὑπάρχει  πάνω στὴν ἱστορικὴ νῆσο Τσουγκριᾶς, ποὺ βρίσκεται σιμὰ στὴ ἁγιοπρεπῆ καὶ φιλάγιο νῆσο Σκιάθο.

Θέλω «το κεφάλι του στο πιάτο»! Ναι… αλλά ο Ιωάννης γέλασε τελευταίος και καλύτερος…


Του Δρος Βασίλη Αδραχτά | ΤΟ ΒΗΜΑ  της Εκκλησίας, Αυστραλία 3.9.2020

Κάποτε ο Κύριος είπε για τον Ιωάννη τον Προφήτη, Πρόδρομο και Βαπτιστή ότι «μείζων εν γεννητοίς γυναικών Ιωάννου ουδείς εστιν» (Λουκ. 7:28α· πρβλ. Ματθ. 11:11α). Το είπε όταν οι μαθητές του Ιωάννη πήγαν και τον βρήκαν, για να τον ρωτήσουν – σύμφωνα με την εντολή του Ιωάννη – εάν είναι «ο ερχόμενος», ο «μπαρούχ χαμπά» (ευλογημένος ερχόμενος) των Εσχάτων. Στα ευαγγέλια το περιστατικό αυτό τοποθετείται αφηγηματικά πριν από το περιστατικό του αποκεφαλισμού του Ιωάννη, αλλά έχω την ερμηνευτική υποψία ότι η αφηγηματική ακολουθία δεν αντιστοιχεί κατ’ ανάγκη στην ιστορική και ότι ο Κύριος θα μπορούσε, κάλλιστα, να έχει κάνει την ανωτέρω δήλωση όχι πριν από τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη, αλλά τη στιγμή ακριβώς που η Ηρωδιάδα παραλάμβανε «το κεφάλι του στο πιάτο». Με άλλα λόγια, ο Κύριος συμμετείχε από μακριά και ήταν παρών στο αποτρόπαιο τέλος του Ιωάννη, και όταν έλεγε τα όσα έλεγε απαντούσε άμεσα και απερίφραστα στο εύλογο ερώτημα όλων των Ισραηλιτών: Έτσι, λοιπόν, τέλειωσε ο Ιωάννης, ο άνθρωπος του Θεού; Έτσι επιβεβαίωσε ο Θεός το έργο του μεγάλου προφήτη;