e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Της Υψώσεως του Σταυρού 2020 στην φερώνυμη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης


Διήμερη επίσκεψη στη Βοστώνη των ΗΠΑ πραγματοποίησε την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος. Ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που έλαβαν χώρα στο παρεκκλήσιο της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, καθώς και στην τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους στη Σχολή.

Παράκληση και Χαιρετισμοί του Σταυρού 2020 στον Ναό του Εσταυρωμένου πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14.9.2020) στη συνοικία της Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου, η Παράκληση και οι χαιρετισμοί του Σταυρού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, όπου το παλαιό παρεκκλήσιο του Εσταυρωμένου, ασφυκτικά περίκλειστο από τις γύρωθεν καταπατήσεις.

Αισιόδοξο μήνυμα για τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής


Ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της Θεολογικής Σχολής στη Βοστώνη, θέλησε να στείλει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με αφορμή την επίσκεψή του στη Σχολή. 

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 2020 στους Αγίους Πάντες πόλεως Κερκύρας


Σε κλίμα κατάνυξης, με Αγρυπνία, τιμήθηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14.9.2020), στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού, του και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας.

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 2020 στη Σμύρνη


Ἐντὸς κλίματος κατανύξεως ἐτελέσθη καὶ ἐφέτος ἡ ἐτησία πανήγυρις τοῦ ἱστορικοῦ Ναοῦ τῆς Ὑψώσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, εἰς τὴν περίχωρον πρὸς τὴν Σμύρνην Κοινότητα Μπο(ύ)(ό)ρνοβα, ἡ ὁποία ἀπετέλει Κοινότητα τῆς Ἱ. Μητροπόλεως τῆς πρωτευούσης πόλεως τῆς Ἰωνίας τῆς Μικρᾶς Ἀσίας. 

Της Υψώσεως του Σταυρού 2020 στον Καθεδρικό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου [video]


Πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου 2020, εορτής της Υψώσες του Τιμίου Σταυρού, εγένετο η Ευχαριστιακή Σύναξη στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας του Λονδίνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο πρώην Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας χαιρετίζει τον διάδοχό του


ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

«Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου»

Προς τους ιερείς, μοναχούς, μοναχές και τους πιστούς
της Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας
και του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης.

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 2020 στον Άγιο Ελευθέριο πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 2020, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Της Υψώσεως του Σταυρού 2020 στην Παναγία την Κουμαριώτισσα Νεοχωρίου Βοσπόρου


Στιγμιότυπα από τη Θεία Λειτουργία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 14η Σεπτεμβρίου 2020, στην Παναγία Κουμαριώτισσα και το Τρισάγιο που ψάλθηκε για την ανάπαυση των ψυχών των εν τω Κοινοτικώ Κοιμητηρίω κεκοιμημένων αδελφών.

Αγρυπνία Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 2020 στις Γαλλικές Άλπεις


Αγρυπνία ετελέσθη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου La Faurie στις Γαλλικές Άλπεις για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος τον οποίο υποδέχθηκε ο Ηγούμενος με την αδελφότητα. 

Η ιερά αγρυπνία άρχισε στις 8.30 χθες το βράδυ και σήμερα στις 10.30 το πρωί, μετά την ολοκλήρωσή της, ακολούθησε τράπεζα.

Ο Επίσκοπος Μελιτηνής τέλεσε επίσης τρισάγιο στο μνήμα του Κτήτορος της Ιεράς Μονής που πρόσφατα εκοιμήθη, μακαριστού ιερομονάχου Βίκτωρος.

Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο Βανάτου Ζακύνθου για τη νέα σχολική χρονιά 2020-21


14.9.2020, ώρα 12 μεσημέρι στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βανάτου, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας έκανε τον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά 2020-21. Από πλευράς τοπικών Αρχών, παρόντες ήταν ο νέος Αντιδήμαρχος Αρκαδίων κ. Δημήτριος Κάνδηλας και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης. Τα νήπια, με τους γονείς του, έφεραν μάσκα, όπως ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις για τη μη διάδοση του νέου Κορονοϊού.

Αρχιερατικός Αγιασμός στο Γυμνάσιο Βανάτου Ζακύνθου, για το νέο σχολικό έτος 2020-21


14.9.2020, ώρα 11.30 πρωί, στο Γυμνάσιο Βανάτου Ζακύνθου, Αγιασμός για το νέο σχολικό έτος, από τον Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, πλαισιουμένου από τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια (τον και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι.Μ.Ζ.) και τον Ιεροδιάκονο Γεώργιο Χρυσικόπουλο. 
     Από πλευράς τοπικών Αρχών παραστάθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Στασινόπουλος, ο νέος Αντιδήμαρχος Αρκαδίων κ. Δημήτριος Κάνδηλας, ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης και ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου κ. Διονύσης Πόθος. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Παναγιώτης Γ. Δρογγίτης και ο Σύλλογος Διδασκόντων στο σχολείο δέχτηκαν όλους με θερμά αισθήματα. 
     Όλοι είχαν να εκφράσουν εγκάρδιες ευχές προς τους μαθητές για δύναμη και υγεία στη νέα χρονιά, σε πείσμα της περιρρέουσας παγκόσμιας ατμόσφαιρας εκ του νέου Κορονοϊού. 

Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου, στο Μπανάτο Ζακύνθου, για τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021


14.9.2020, ώρα 11 πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης", στο Μπανάτο, έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη του νέου έτους. Φέτος υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις και διατάξεις για την μη διάδοση του Covid-19. Λίγοι μαθητές παραστάθηκαν, αλλά ο τελέσας τον Αγιασμό π. Παναγιώτης Καποδίστριας μετέβη σε όλες τις τάξεις, όπου τον περίμεναν όλοι οι άλλοι μαθητές και οι δάσκαλοί τους, ούτως ώστε να αγιασθούν. Από πλευράς τοπικών Αρχών, παρόντες ήταν ο νέος Αντιδήμαρχος Αρκαδίων κ. Δημήτριος Κάνδηλας και ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης.

Η εορτή της Υψώσεως του Σταυρού 2020 στην Παναγούλα εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί Δευτέρας, 14ης Σεπτεμβρίου 2020, εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον ευωδιαστό (λόγω πολλών βασιλικών) Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, έγινε η επίσημη Ευχαριστιακή Σύναξη, με την παρουσία δεκάδων πιστών, φερόντων μάσκα για την μη διάδοση του φονικού νέου Κορονοϊού. 
     Τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Σπυρίδων Σαρατσένος. 
     Προ της Απολύσεως έγινε η Τελετή της Υψώσεως, οι γλάστρες των Βασιλικών διατέθηκαν όλες προς το εκκλησίασμα για την ενίσχυση του επί θύραις Εράνου της Αγάπης.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Δρογγίτης και Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Η εορτή της Υψώσεως του Σταυρού 2020 στην Αγία Ματρώνα Νέας Ερυθραία


Η εορτή της Υψώσεως του Σταυρού, σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, έγινε κατά τάξιν στη Νέα Ερυθραία και δη στον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Ματρώνης, όπου άξια εφημερεύει ο εκ Ζακύνθου Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής. Λειτούργησε ο Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης, Ιεροκήρυκας Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, ο οποίος ομίλησε εμπνευσμένα για τη θέση του Τιμίου Σταυρού στην πορεία ενός εκάστου προς την θέωση. Σημειωτέον ότι κατά την περασμένη νύκτα έγινε στον ίδιο Ναό Αγρυπνία, λειτουργήσαντος του π. Γεωργίου.

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 2020 στη μικρή Ενορία Δράκα Ζακύνθου


Πρωί εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 2020, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου της μικρής Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση.

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και αρχή νέου σχολικού έτους 2020-21 στη νήσο Πρίγκηπο


Η Ι. Μητρόπολις Πριγκηποννήσων, διά του Ποιμενάρχου αυτής Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος κ.Δημητρίου, ηυλόγησε την έναρξη των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους 2020-2021 της άλλοτε ακμαζούσης Κοινοτικής Σχολής Πριγκήπου, εις την πρώτην τάξιν της οποίας εισήχθησαν τρεις μαθηταί. Προηγήθη η Θεία Λειτουργία και η ιστορική μνήμη της ανευρέσεως και Υψώσεως Του Τιμίου Σταυρού υπό της μακαρίας Βασιλίσσης Ελένης, Του οποίου την θαυματουργό Χάρι για τους «ολίγους κι’ αμέτρητους» της Πόλης επικαλεσθήκαμε εν επιγνώσει ασφαλώς ότι: «Ως γάρ δέδοται ημίν ζήν παρά του Κυρίου,τούτο ικανόν ημίν υπάρχει» (Τωβ. 5,20). 
Πρίγκηπος,14 Σεπτεμβρίου 2020.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για τις πυρκαγιές στις Δ. Πολιτείες των ΗΠΑ: «Να δούμε κατάματα την τεράστια αυτή καταστροφή»


«Η θλιβερή απώλεια δεκάδων ζωών και πολλών περιουσιών στις Δυτικές Πολιτείες καλεί όλες και όλους μας να σταθούμε με όλη μας τη δύναμη και όλη μας τη συμπόνια στο πλευρό όσων έχουν πληγεί και να δούμε κατάματα την τεράστια αυτή καταστροφή, η οποία σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι καθήκον μας να φροντίζουμε την ίδια την πλάση με σύνεση και με σοφία, γιατί είναι το σπίτι κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, γιατί είναι το σπίτι όλων μας». 

Αυστραλίας Μακάριος: “Ο σταυρός είναι σημείον πόνου, αλλά και πηγή ζωής”


“Ο σταυρός είναι σημείο πόνου, αλλά και πηγή ζωής”, ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα του κηρύγματος που εκφώνησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, στο Μάνγκροβ της Νέας Νοτίου Ουαλίας, όπου ιερούργησε το πρωί της Δευτέρας, 14 Σεπτεμβρίου. Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Ο π. Γεώργιος Δ. Αλτουβάς εξελέγη νέος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας


ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γραμματεία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αρχιερατική Λειτουργία στις Στροφάδες Νήσους για την Ύψωση του Σταυρού 2020 [video-photos]


Πρωί 14ης Σεπτεμβρίου 2020, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Νήσων Στροφάδων, λειτούργησε μόνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Μαζί του βρέθηκαν συντελεστές και φίλοι της εφημερίδας "Ημέρα Ζακύνθου", οι οποίοι έκαναν και τη σχετική ανταπόκριση. 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Αρχιερατική Λειτουργία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 2020 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Πρωί εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, λειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.
[Φωτογραφίες: Γιάννης Δεμέτης]

Της Υψώσεως του Σταυρού 2020 στο Φανάρι με Πατριαρχική και Συνοδική Συγχοροστασία [video-photos]


Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία σήμερα (14-9-2020) στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. 
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Βαρθολομαίος: "Συνεχίζουμε εδώ στην Πόλη του Κωνσταντίνου ενωμένοι, με σθένος και ελπίδα"


Πατριαρχική χοροστασία στον Ι. Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου Παλαιού Μπάνιου Διπλοκιονίου
“Συνεχίζομεν εδώ εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου ηνωμένοι, με σθένος και ελπίδα, βέβαιοι ότι ο Χριστός είναι μαζί μας και θα στηρίζη την Εκκλησίαν του μέχρι της συντελείας του αιώνος”, τόνισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη χοροστασία του της Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου 2020, στον Ιερό Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου Παλαιού Μπάνιου Διπλοκιονίου.