e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Πανηγυρικός Εσπερινός για τα Ονομαστήρια 2020 του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (+ μικρή συνέντευξη)


Στον ιερό καθεδρικό ναό τού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία,  με την παρουσία ιεραρχών, κληρικών και πιστών εντός και εκτός τού ναού, τελέστηκε το εσπέρας τής Πέμπτης 12ης Νοεμβρίου 2020, πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, χοροστατούντος του εορτάζοντος Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Κιτίου κ. Νεκταρίου, Κηρυνείας κ. Χρυσοστόμου, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, των επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Χύτρων κ. Λεοντίου, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και οι Έξαρχοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος και Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος αντίστοιχα.  

Κατηχητικό διήμερο στο Jeonju Μητροπόλεως Κορέας


Το σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Jeonju κατηχητικό διήμερο για τα παιδιά της ενορίας. Το θέμα συζητήσεως του διημέρου ήταν: «Η εν Χριστώ ελευθερία μας».

Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Αγαθάγγελος Αγιορείτης από Covid-19


Εκοιμήθη εν Κυρίω χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης ο ιερομόναχος Αγαθάγγελος (κατά κόσμον Απόστολος Καλαφάτης) προσβληθείς από την ασθένεια του κορωνοϊού.

Ευχαριστήριος χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου Αλβανίας μες από το Νοσοκομείο


Πέρασε ήδη η πρώτη ημέρα στον «Ευαγγελισμό» και όλα εξελίσσονται καλά. Σε όλη μας τη ζωή αναφερόμαστε στον Θεό των εκπλήξεων αλλά και στον Θεό των θαυμάτων. Η πορεία μας στην Αλβανία ξεκίνησε με την αναφώνηση «ο Θεός είναι μαζί μας» και την εν χορῷ απάντηση «και εμείς μαζί του», που μας στήριξαν τη βεβαιότητα ότι «δεν θα μας αφήσει ο Θεός».

Ολόψυχες ευχαριστίες στους εκλεκτούς ιατρούς και νοσηλευτές και στο πλήθος των ανθρώπων, που ακόμη μια φορά εκδήλωσαν την αγάπη τους με αυθόρμητη προσευχή.

Δύο λέξεις από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της περασμένης Κυριακής καθορίζουν την ενδεδειγμένη στάση: «μή φοβοῦ, μόνον πίστευε».

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2020


Κεκλεισμένων των θυρών ο Εσπερινός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Δωδώνης


Εσπέρας Πέμπτης, 12ης Νοεμβρίου 2020, έγινε Αρχιερατικός Εσπερινός για την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο φερώνυμο παρεκκλήσιο της Οικίας του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, στην πόλη της Ζακύνθου, χοροστατούντος του ιδίου, άγοντος τα Ονομαστήριά του. 
     Η Ακολουθία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, δίχως την παρουσία εκκλησιαζομένων, υπακούοντας στα υγειονομικά μέτρα προς αποφυγήν του θανατηφόρου Κορονοϊού.

Ανακοίνωση του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας


Δελτίο Τύπου Γ. Ν. Α. Ευαγγελισμός

12.11.2020

Γράμμα συμπαθείας Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας


Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Τιράνων, 

Δυρραχίου καί πάσης Ἀλβανίας

κ.κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΝ

εἰς Τίρανα

Μακαριώτατέ μοι καί πολυσέβαστε ἅγιε Ἀλβανίας,

Ἄρτι πληροφορηθέντες τά τῆς προσκαίρου ταλαιπωρίας Σας σχετικῶς μέ τήν ὑγίειαν Σας, διό εὐχόμεθα καί προσευχόμεθα, οὐ μόνον ἡ ἡμετέρα Μετριότης, ἀλλά σύμπασα ἡ Ἱεραρχία, κλῆρος καί λαός τῆς ἀγαπητῆς Σας Ἀφρικῆς τοῦ καθ' ἡμᾶς Πατριαρχείου, σύντομον ἀνάρρωσίν Σας καί ἐπιστροφήν Σας εἰς τά τόσον ὑψηλά καί ἄκρως πολυεύθυνα καθήκοντά Σας.

Ἡ Ἀφρική καί ὁ πολύπαθος λαός της εὐγνωμονοῦντες Σᾶς ἐνθυμοῦνται καί οὐδέποτε θά λησμονηθῇ τό τόσον πολυσήμαντον καί πολυσχιδές ἔργον Σας ἐν αὐτῇ.

Περαστικά Σας!
ἀγαπητὸς ἐν Χριστῷ ἀδελφὸς

† Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β΄
Πάπας καί Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς

Ἐν Ἀλεξανδρείᾳ τῇ 12ῃ Νοεμβρίου 2020


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εφ' όλης της ύλης στην εκομπή "Χρονογράφημα Πρόσωπα" του ΡΙΚ, 26.9.2020


Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ μιλά εφ’ όλης της ύλης στη δημοσιογράφο του ΡΙΚ κα Αίμιλη Μιχαήλ, στην εκπομπή Χρονογράφημα Πρόσωπα, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του ΡΙΚ στις 26 Σεπτεμβρίου 2020. 
     Ο Αρχιεπίσκοπος διηγείται την πορεία του στο χώρο της Εκκλησίας παιδιόθεν μέχρι σήμερα. Μιλά για την παιδική του ηλικία, τη δράση του ως Ηγουμένου της Μονής Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο και την προσφορά του ως Μητροπολίτης Πάφου και σήμερα Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης, κάνει μια αποτίμηση του έργου του ως Αρχιεπισκόπου, από την εκλογή του στις 5.11.2006 και την ενθρόνισή του στις 12.11.2006 μέχρι σήμερα, και αποκαλύπτει το όραμα που έχει για την Εκκλησία της Κύπρου στο μέλλον, μέσω του έργου, που με τη βοήθεια του Θεού και τη συνδρομή της Ιεράς Συνόδου, έχει υλοποιήσει. 

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Συναγερμός στους κόλπους της εκκλησίας – Θετικοί έξι Μητροπολίτες [video]


Συναγερμός έχει σημάνει στους κόλπους τις εκκλησίας μετά από τουλάχιστον έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Μητροπολίτες της χώρας.

Την ίδια ώρα, ανάστατη είναι και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, καθώς η πληροφορία ότι Συνοδικός Ιεράρχης είναι θετικός, έθεσε σε καραντίνα το σύνολο των Ιερέων.

Επιδείνωση της υγείας του Καρδιναλίου Bassetti εξαιτίας Covid-19


Δυστυχώς επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Καρδιναλίου Bassetti, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας presidente della Cei. Από όλους ζητείται η προσευχή για την υγεία του.

Πατριαρχικός Εσπερινός για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο στο Φανάρι [video]


Φανάριον, σήμερα απόγευμα, 12η Νοεμβρίου 2020, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος από του παραθρονίου -ως είθισται παλαιόθεν- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Στον Θρόνο έχει τεθεί Εικόνισμα του τιμωμένου Αγίου, δηλαδή στον ίδιο τον θρόνο Του, ως Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Προτίθενται επίσης και Λείψανά Του για προσκύνημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Επιστολή συμπαθείας Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας


12.11.2020     Ώρα ανάρτησης: 3:27:25 

Ἐπιστολή συμπαθείας πρός τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Τιράνων καί πάσης Ἀλβανίας κ. Ἀναστάσιον, ἀπέστειλε σήμερα ὁ Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμος, τῆς ὁποίας τό ἀκριβές περιεχόμενο εἶναι τό ἑξῆς:

Ο ναός του Αγίου Νεκταρίου Wollongong εντάχθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας


Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση της Κοινότητας λέγοντας πως “δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε ή να καταδικάσουμε λάθη του παρελθόντος, αλλά είμαστε εδώ για να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε. Πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά αγαπημένοι και ενωμένοι. Η αγκαλιά της Αρχιεπισκοπής είναι –  και θα είναι – πάντα ανοιχτή για όλους όσοι το επιθυμούν”.

Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου (13-14.11.2020)


 Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων - Β΄ Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο 

Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

 

Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί

Βίος και έργο του αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

του θαυματουργού

 

(† 1920  εκατό έτη από την κοίμησή του)


Πῶς νὰ μὴν ξαναμνημονέψεις τὰ παλιὰ τὰ ὀνόματα;

(Στοχασμοὶ ἑνὸς ἁπλοῦ ἐπαρχιώτη ἐφημερίου)


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ  

Εἶναι ἀλήθεια, πὼς μέσα στὸν χῶρο καὶ τὸν πάντιμο χορὸς τῆς Ἱερωσύνης, ποὺ μὲ τὴ Χάρη τοῦ Θεοῦ δεχόμαστε, πολλὰ εἶναι ἐκεῖνα, τὰ ὁποῖα συγκινοῦν καὶ ἀγγίζουν τὰ βαθύτερα μέρη τῆς ψυχῆς. Πολλὰ καὶ ποικίλα. Τὰ ὁποῖα καὶ δὲν προσμετροῦνται, ὡστόσο, κάποι’ ἀπὸ αὐτὰ γίνονται βιώματα καὶ κατασκηνώνουν μιὰ γιὰ πάντα στὶς πλέον καλλιεργημένες περιοχὲς τοῦ εἶναι μας. Κι εἶναι ὅλ’ αὐτὰ τὰ δῶρα,  ποὺ ἀναμφίβολα μᾶς προσφέρει ὁ Θεός, καθὼς Τὸν δοξολογοῦμε, τὸν ἱκετεύουμε, τὸν ἀναζητοῦμε μέσω τῶν Μυστηρίων Του, μέσω τῶς προσευχῶν μας, μέσω τοῦ μεγίστου καὶ λαμπροτέρου δωρήματος ποὺ μᾶς πρόσφερε: Ἐκεῖνο, δηλαδή, τῆς Θείας Λειτουργίας, ποὺ ὑψώνει τὴν ψυχή μας στὸν Οὐρανὸ καὶ στέλνει τὴν οὐράνια θαλπωρή Του σιμά μας. 

Γεωργίου Μαρτζέλου: Η ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΖΗΖΙΟΥΛΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

 
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΤΖΕΛΟΥ, " Ἡ ἐκκλησιολογικὴ σκέψη τοῦ μητροπολίτου Περγάμου Ἰωάννη Ζηζιούλα στὸ πλαίσιο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Διαχριστιανικοῦ διαλόγου" [περιοδικό ΘΕΟΛΟΓΙΑ, (2005, τεύχ. 2) 195-209]