e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Διαμαρτυρία Πατριαρχείου Γεωργίας για αντικανονικές ενέργειες Πατριαρχείου Μόσχας στο κανονικό έδαφός του

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, Μητροπολίτης Zugdidi και Tsaish Γεράσιμος (Sharashenidze), απέστειλε επίσημη νότα διαμαρτυρίας στο Πατριαρχείο της Μόσχας. 

Στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο Γεωργιανός Μητροπολίτης Γεράσιμος έγραψε ότι δεν επιτρέπεται στους ιερείς του Πατριαρχείου της Μόσχας να ιερουργούν στα κατεχόμενα γεωργιανά εδάφη χωρίς την άδεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, αναφέρει η ιστοσελίδα wenews.ge.

«Πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι στις 7 Ιανουαρίου 2021, ανήμερα των Χριστουγέννων (με το Ιουλιανό Εορτολόγιο), στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος στο Τσχινβάλι, πραγματοποιήθηκε μια Λειτουργία από τον κληρικό της Ρωσικής Εκκλησίας στο Βλαντικαφκάς και την Αλανία, τον ιερέα Σεργκέι Κοκόγιεφ. Όπως γνωρίζετε, ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος στο Τσχινβάλι είναι το κανονικό έδαφος της επισκοπής Νικόζι και Τσχινβάλι της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και ο σημερινός επίσκοπος είναι Μητροπολίτης Ησαΐας (Chanturia). Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, πάντα αναγνώριζε και συνεχίζει να αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας τόσο στην Αμπχαζία όσο και στην περιοχή του Τσχινβάλι. Σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας, είναι απαράδεκτο να τελείται οποιαδήποτε ιεροπραξία από κληρικούς άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας χωρίς την άδεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας και χωρίς τη συγκατάθεσή μας, και ένα τέτοιο παράπτωμα βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας»,  αναφέρεται στην επιστολή του Μητροπολίτη Γερασίμου.

Ο επίσκοπος του Πατριαρχείου της Γεωργίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσική Εκκλησία θα ερευνήσει το προαναφερθέν ζήτημα και «θα εφαρμόσει αυστηρά μέτρα εναντίον του κληρικού που διέπραξε αυτήν την παράνομη πράξη και ότι τέτοιο γεγονός δεν θα επαναληφθεί».

Νωρίτερα, το Πνευματικό Μέτωπο της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Γεωργιανή Ένωση Θρησκευτικών Εμπειρογνωμόνων καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσικής Εκκλησίας στις 7 Ιανουαρίου 2021 στο Τσχινβάλι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσική Εκκλησία εισβάλλει με αναισχυντία στην κανονική επικράτεια μιας άλλης τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και διαπράττει αυθαιρεσία χωρίς την άδεια της τελευταίας. Τον Νοέμβριο του 2019, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, Πατριάρχης Ηλίας Β΄, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας, Πατριάρχη Κυρίλλου, να στείλει στρατιωτικούς ιερείς σε ρωσικές βάσεις στην κατεχόμενη Αμπχαζία και στο Τσχινβάλι.

Η επιστολή του Πατριάρχη Ηλία Β΄ στον Πατριάρχη Κύριλλο ανέφερε επίσης: «Με βάση τους Κανόνες της Εκκλησίας, είναι απαράδεκτο να αποσταλεί ένας κληρικός οποιασδήποτε Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κανονική επικράτειά μας για υπηρεσία, τόσο στον στρατό όσο και στον συνηθισμένο χώρο. Τέτοιες ενέργειες προκαλούν ένταση και επιδεινώνουν την κατάσταση». 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας»


Δεν υπάρχουν σχόλια: