e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

«Ιερός» πόλεμος Εκκλησίας – Κυβέρνησης για τα Φώτα


05.01.2021 | 08:51

«Φωτιά» στις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης έβαλε η απόφαση της τελευταίας να απαγορέψει την τελετή αγιασμού των υδάτων εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων.

Με φόντο τη δυσφορία με την οποία αντιμετώπισαν οι ιερείς την αυστηροποίηση των περιοριστικών, συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στις 11 το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Ιερά Σύνοδος απέρριψε τα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση ανταπάντησε με μία σκληρή ανακοίνωση όπου τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν».

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί ναοί ανήμερα των Θεοφανείων, αντιδρώντας σφόδρα στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της δίνει εντολή στους Ιερούς Ναούς να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των εν­τός των εκκλησιών.

Πολλοί ιεράρχες δε, είναι αποφασισμένοι να στρατευτούν -ακόμη και μεμονωμένα- απέναντι στην απόφαση της Πολιτείας και να τιμήσουν τα Θεοφάνεια, να καλέσουν τον κόσμο να παρευρεθεί στον εορτασμό, προστατεύοντας ο ένας τον άλλο, αλλά πάντως κρατώντας τους ναούς ανοιχτούς, και ρίχνοντας τον Σταυρό στο νερό.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ χθες και θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιανουαρίου, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το «αντάρτικο» των ιεραρχών, τις σχέσεις Εκκλησίας – Κυβέρνηση με φόντο την συγκεκριμένη «μετωπική», αλλά και την απόφαση της Εκκλησίας για προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης για το κλείσιμο των ναών ανήμερα των Φώτων.

Ο ίδιος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μια «απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας» μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, τονίζοντας  ότι για την Εκκλησία το ζήτημα εορτασμού των Θεοφανείων ήταν «κόκκινη γραμμή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: