e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Εκοιμήθη ο ιερέας και εκπαιδευτικός Γεώργιος Τσιφτσής, νικημένος από τον Covid-19


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος πληροφορεί σχετικά με την εκδημία προς Κύριον του π. Γεωργίου Τσιφτσή, Εφημερίου και Δασκάλου στην πόλη Bloemfontein της Νοτίου Αφρικής:

«Έφυγε» τα ξημερώματα της 22ας Ιανουαρίου 2021, για να συναντήσει το Δημιουργό του, τον οποίο τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. 
     Ο ιεροδιδάσκαλος Γεώργιος Τσιφτσής, νεότατος, γεμάτος ζωή και παλμό, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, (με την ευλογία του Μακ. Πατριάρχου μας), ο οποίος για πολλά χρόνια ανάλωσε τον εαυτό του στα Ελληνικά Σχολεία της Ομογένειας στη Νότιο Αφρική! 
     Τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Bloemfontein και ως Ιερέας κ ως Δάσκαλος. Όμως, παράλληλα εξυπηρετούσε με ζέση ψυχής, με παλμό, με αγάπη και αυτοθυσία όλες τις Ελληνικές Κοινότητες της Ιεράς Μητροπόλεως. 
     Πάτερ Γεώργιε, μας άφησες γρήγορα, είχαμε ακόμη πολλά να κάνουμε... Μαζί οραματιστήκαμε και συζητούσαμε την περαιτέρω οργάνωση του ποιμαντικού και εκπαιδευτικού έργου στην τοπική μας Εκκλησία. 
     Καλό Παράδεισο! Ο Θεός είχε άλλο πλάνο... σε ήθελε κοντά Του! Είμαστε σίγουροι ότι θα προσεύχεσαι για όλους εμάς! Εμείς όλοι θα έχουμε ζωντανή στην καρδιά μας και στην καθημερινότητα μας, την παρουσία της δυναμικής ελληνορθόδοξης ψυχής σου, με τα οποία θα συνεχίσουμε την πορεία μας ως Ορθόδοξη Εκκλησία και ως Απόδημος Ελληνισμός! 
     Σε ευχαριστούμε για όσα έκαμες όλα αυτά τα χρόνια για όλους, για τα παιδιά μας, έδωσες ψυχή και καρδιά και όσα χαρίσματα σου έδωσε ο Θεός, τα πρόσφερες απλόχερα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει, Αμήν

Μήνυμα του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γιώργου Βλάχου, με αφορμή την αδόκητη κοίμηση του εξαίρετου Ιερέα και Εκπαιδευτικού, αείμνηστου Γεωργίου Τσιφτσή:

Η Εκπαιδευτική Κοινότητα του Γραφείου Εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ και η Ιερά Μητρόπολη Μποτσουάνας, Free State και North West Ν. Αφρικής θρηνούν από νωρίς το πρωί την απώλεια του εκπαιδευτικού μας και ιερέα π. Γεωργίου Τσιφτσή. Έφυγε από κοντά μας νικημένος από την πανδημία του covid 19.
Ο π. Γεώργιος υπηρέτησε για σχεδόν είκοσι χρόνια την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στην Ν. Αφρική, κυρίως στην Ελληνική Κοινότητα Bloemfontein, διδάσκοντας στο Κοινοτικό Σχολείο (Τ.Ε.Γ) την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό μας. Επίσης υπηρέτησε για μικρά χρονικά διαστήματα στη Σχολή Σαχέτι και στην Ελληνική Κοινότητα Πορτ Ελίζαμπεθ της Νοτίου Αφρικής.
Ακούραστος, γενναιόδωρος, ταπεινός και δοτικός, εφαρμόζοντας σύγχρονες, δημοκρατικές, παιδοκεντρικές και βιωματικές μεθόδους μάθησης συσπείρωνε στα Κοινοτικά Σχολεία που υπηρέτησε μικρούς και μεγάλους, ελληνικής και μη ελληνικής καταγωγής άτομα στους οποίους δίδασκε τόσο τη γλώσσα μας όσο και τον πολιτισμό μας μέσα από τις δράσεις και εκδηλώσεις που υλοποιούσε.
Τα τελευταία 6 χρόνια εισήλθε στους κόλπους της εκκλησίας ως ιερέας, αρχικά στην Ελληνική Κοινότητα στο Πορτ Ελίζαμπεθ και από το 2015 σε αυτή του Bloemfontein. Ως ιερέας αγκάλιασε όλους τους Χριστιανούς στην ενορία του, αφού ταξίδευε ακόμα και 500 km για να βρεθεί στο πιο απομακρυσμένο ελληνικό σπίτι και να τους προσφέρει τη θαλπωρή και την αγάπη του.
Το κενό, αλλά και η παρακαταθήκη που αφήνει τόσο για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση όσο και για την Ορθοδοξία, είναι δυσαναπλήρωτα.
Ήταν ένας άριστος οικογενειάρχης και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών.
Άνθρωπος με όραμα και όνειρα. Πολλές φορές μοιραζόταν και συζητούσε μαζί μου όλα τα όμορφα σχέδια που έκανε για το Ελληνικό Σχολείο, για την Εκκλησία και την Ιεραποστολή, πράγμα που με τιμούσε και εκτιμούσα ιδιαίτερα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει.
Αιωνία του η μνήμη.
Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή μέσα μας για πάντα!

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Πέτρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

We are deeply saddened by the loss to Covid-19, of our brother in Christ, fr George Tsiftsis, priest and teacher of our Bloemfontein Parish and Community. We pray for his blessed repose and for the comforting and strength of presbytera Varvara, his children, and for that of his flock. "Good and faithful servant, enter now into the joy of your Master." Memory Eternal.

Δεν υπάρχουν σχόλια: