e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Λαμπρός εορτασμός 2ης επετείου Ενθρόνισης Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου [video-photos]


Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος δέχθηκε τις θερμές ευχές της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, του κλήρου και του πιστού λαού της Ουκρανίας

Την ημέρα της δεύτερης επετείου της ενθρονίσεως του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους, στο Κίεβο.

Με τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν επίσκοποι και κληρικοί από όλη την Ουκρανία, καθώς και ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ.

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε δέηση για τον τερματισμό της καταστροφικής πανδημίας που πλήττει την Ουκρανία, όπως και όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη Θεία Λειτουργία όταν ο Διάκονος Στέφανος έκανε μερικές εκφωνήσεις στα ελληνικά, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. 

Στο τέλος της Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Βίνιτσας κ. Συμεών, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συνεχάρη τον Προκαθήμενο. Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στο Μητροπολίτη Κιέβου, είπε:

«Μακαριώτατε!

Αγαπητέ Αρχιποίμην και Προκαθήμενε της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας!

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, των επισκόπων, των κληρικών, των μοναχών και των πιστών, εκ μέρους του πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συγχαίρω τη Μακαριότητά σας για την επέτειο των γενεθλίων σας και για τη δεύτερη επέτειο της διακονίας σας ως Προκαθημένου.

Το παρελθόν έτος, το οποίο περάσαμε κάτω από το ωμοφόριο της Μακαριότητός σας, ήταν δύσκολο τόσο για ολόκληρο τον κόσμο όσο και για την πατρίδα μας: η πανδημία έχει αφήσει το σημάδι της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας. Επιπλέον, οι προκλήσεις που προέκυψαν από εξωτερική πίεση στην Εκκλησία μας από δυνάμεις που δεν μπορούν ακόμη να αποδεχθούν την εμφάνιση μιας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, η οποία είναι ίση σε δικαιώματα με τις άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, παρέμειναν ενεργές κατά τη διάρκεια του έτους. Οι προσπάθειες κάποιων να καταστρέψουν την ενότητα της Εκκλησίας μας δεν έχουν σταματήσει. Αλλά σήμερα, κοιτάζοντας πίσω το μονοπάτι που διανύθηκε φέτος, μπορούμε να πούμε ότι με τη βοήθεια του Θεού έχετε καταφέρει να καθοδηγήσετε με σύνεση το πλοίο της Εκκλησίας μας μέσα από όλους τους κινδύνους και τις δυσκολίες που συναντώνται σε αυτήν την πορεία.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε: “Δεν αποκαλούμε καλύτερο καπετάνιο εκείνον που μπορεί να οδηγήσει ένα πλοίο στην ήρεμη θάλασσα, αλλά αυτόν που το διατηρεί στην επιφάνεια, οδηγώντας το ανάμεσα σε βράχους, κύματα, καταιγίδες και ανέμους… Και ονομάζουμε καλύτερο βοσκό αυτόν που κρατά το κοπάδι ασφαλές από αμέτρητους λύκους και κακοποιούς”. Ενθυμούμενοι τα λόγια του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, ο οποίος είπε: “Χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα” (Ιωάν. 15:5), Τον ευχαριστούμε που σας προσφέρει γενναιόδωρα την πνευματική σοφία και τη διάκριση μέσω των οποίων δείξατε τις καλύτερες ποιμαντικές σας ικανότητες.

Λαμβάνοντας υπόψη την ηρεμία σας, εμπνευσμένη από το παράδειγμα της ισχυρής σας πίστης στη βοήθεια του Θεού, και ξεπερνώντας όλες τις δοκιμασίες, το ποίμνιό σας έκανε επίσης ενθουσιώδεις προσπάθειες για την οικοδόμηση της Τοπικής μας Εκκλησίας: οικοδομήθηκαν νέοι ναοί και αρκετοί έχουν ήδη εγκαινιασθεί. Η Εκκλησία δεν άφησε τα παιδιά της χωρίς φροντίδα, βρίσκοντας την ευκαιρία να τους παρέχει πνευματική υποστήριξη σε μια πανδημία. Ποικίλη βοήθεια προσφέρθηκε σε νοσοκομεία και κοινωνικά ιδρύματα. Η Εκκλησία συνέχισε να φροντίζει πνευματικά τους στρατιώτες υπερασπιστές της πατρίδας μας. Και σε όλα αυτά τα ζητήματα δώσατε σε όλους εμάς, τους επισκόπους, τους κληρικούς και τους πιστούς, ένα προσωπικό παράδειγμα αφοσιωμένης διακονίας προς τον Θεό και τους ανθρώπους.

Μαζί με αυτό το πνευματικό και κοινωνικο-εκπαιδευτικό έργο, συνδυάσατε την ενεργό εκκλησιαστική-κοινωνική δραστηριότητα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους των κρατικών αρχών, των δημοσίων οργανισμών, των διπλωματικών αποστολών κ.λπ., υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Εκκλησίας σε αυτές τις συναντήσεις και συμβάλλοντας στην αύξηση του κύρους της στους “έξωθεν” (πρβλ. Α΄ Τιμοθ. 3:7).

Μέσω των προσευχών και των έργων σας, καθώς και με τη βοήθεια της Μητέρας Εκκλησίας και προσωπικά του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, πέρυσι ο Θεός ευλόγησε την Εκκλησία μας με τα καλά νέα από την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, μια από τις αρχαιότερες Εκκλησίες, της οποίας ο Προκαθήμενος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενέγραψε το όνομά σας στα Δίπτυχα.

Δοξάζουμε το Θεό, σήμερα, καθώς ανοίγει μια νέα σελίδα της επίγειας ζωής σας, και κατά την επέτειο της ενθρονίσεώς σας στον αρχαίο Θρόνο των Μητροπολιτών του Κιέβου, προσφέρουμε ειδικές προσευχές για την αγιότητά σας και ζητάμε από τον Κύριο να συνεχίσει να σας ευλογεί με καλή υγεία και μακροζωία, προικισμένο με πνευματική δύναμη και εμπνευσμένο ζήλο για να υπηρετείτε Εκείνον και την Αγία Του Εκκλησία. Είθε, Μακαριώτατε, να έχετε πάντα τη βοήθεια του Θεού στα έργα σας!

Έτη πολλά και ευλογημένα, Μακαριώτατε!»

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ευχαρίστησε για τους θερμούς συγχαρητηρίους λόγους και τόνισε ότι ο εορτασμός της επετείου της ενθρονίσεως δεν είναι τόσο μια προσωπική γιορτή για τον ίδιο όσο ένα κοινό ορόσημο για ολόκληρη την τοπική Εκκλησία, καθώς σχετίζεται άμεσα με την Ενωτική Σύνοδο και τη δημιουργία μιας ενιαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Ο Προκαθήμενος πρόσθεσε ότι πρέπει να ευχαριστούμε συνεχώς τον Θεό για όλα τα καλά που συνέβησαν κατά τα δύο χρόνια ύπαρξης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Και παρόλο που ο χρόνος που πέρασε είναι λίγος, χωρίς την ειδική βοήθεια του Κυρίου δεν θα είχε επιτευχθεί τίποτε από όσα έγιναν.

«Για μία ακόμη φορά, σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές, για την προσευχή και την υποστήριξη που απολαμβάνω κάθε μέρα. Είθε ο Κύριος να συνεχίσει να μας δίνει ενότητα και να εδραιώσει την Αυτοκέφαλη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία χτίζεται χάρη σε όλους σας, χάρη σε κάθε επίσκοπο, σε κάθε ιερέα και σε κάθε πιστό», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ανακοίνωσε την ανύψωση του Αρχιεπισκόπου Ντονέτσκ και Μαριουπόλεως Σεργίου σε Μητροπολίτη.









































Μετά τη Θεία Λειτουργία και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος δέχθηκε την επίσκεψη πολλών προσωπικοτήτων, οι οποίοι του ευχήθηκαν για την επέτειο. Ανάμεσά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων και θεσμών της Ουκρανίας και της Εκκλησίας της, δημοσιογράφοι, κληρικοί και απλοί πιστοί.





















Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι επισκέψεις του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο, επί των ημερών του οποίου δημιουργήθηκε η ενιαία Αυτοκέφαλη Εκκλησία, καθώς και του εν ενεργεία Πρωθυπουργού της χώρας κ. Ντενίς Σμιγκάλ. Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας παραβρέθηκε και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Θρησκευμάτων και Διασφάλισης του Δικαιώματος των Πολιτών στην Ελευθερία της Θρησκείας της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Γιουράς. Αφού ο Πρωθυπουργός κ. Σμιγκάλ συνεχάρη το Μακαριώτατο για τη δεύτερη επέτειο της ενθρονίσεώς του και για τα γενέθλιά του, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη θετική αλληλεπίδραση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανισμών, καθώς και για τις πρόσφατες συναντήσεις του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Πρωθυπουργού κ. Ντενίς Σμιγκάλ με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.  









Τέλος, θερμές ευχετήριες επιστολές προς τον Μητροπολίτη Επιφάνιο απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ντμίτρο Ραζούμκωφ, ο Πρωθυπουργός και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, επικεφαλής δημοσίων υπηρεσιών και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Ιδιαίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας έγραψε, μεταξύ άλλων, προς τον Μακαριώτατο: «Έχοντας αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας, καταβάλλετε σημαντικές προσπάθειες για να εμπλουτίσετε την πνευματική ζωή του λαού μας, να προαγάγετε και να διατηρήσετε την κοινωνική αρμονία και τη διαθρησκευτική κατανόηση».






Δεν υπάρχουν σχόλια: